Ujíždíte na superpotravinách? Pochutnejte si na Riceberry!
Riceberry bývá označována jako thajská superpotravina. Jedná se o nový druh barevné rýže, který byl speciálně vyšlechtěný univerzitou Kasetsart v Thajsku, kde se také pěstuje.
Vzniká křížovým opylením tří druhů rýžových rostlin: jasmínové rýže (Thai Hom Mali), fialové rýže Hom Nin a Khao Dawk Mali 150.
Riceberry má tmavě fialovou barvu. Je to celozrnná rýže s jemnou a křehkou strukturou. Vyznačuje se vysokým obsahem antioxidantů, vlákniny, kyseliny listové, zinku, vitamínu E, omega-3 nenasycených mastných kyselin a beta-karotenu. Obsahuje například třikrát více železa než jiné druhy rýže. Glykemický index této rýže je na střední hodnotě (GI = 62).
Má široké využití v kuchyni jako exotická příloha, do salátů či rizota. Často se míchá s bílou rýží. Je doporučována k přípravě asijské, zejména thajské kuchyně. Připravuje se stejně jako bílá rýže, při vaření v rýžovaru použijeme o něco více vody (na 1 šálek rýže 1,5 šálku vody). Je lepší předem riceberry namočit na hodinu do studené vody.
Klinické studie thajské univerzity Mahidol prokázaly potenciál riceberry zlepšit hodnoty hyperglykemie a hyperlipidemie a zmírnit stres a záněty. Příznivě působí také proti neurodegeneraci a zhoršování paměti při Alzheimerově chorobě, stejně tak i proti rakovině. V neposlední řadě zpomaluje proces stárnutí.
Zdroj: Royal Thai Embassy