5 letních tipů šéfkuchaře Radima Gerlicha z La Loca

Léto svádí ke grilování, lehkým salátům či experimentálním chutím. Pokud hledáte inspiraci, šéfkuchař z La Loca Radim Gerlich pro vás má hned několik tipů pro letní osvěžení jídelníčku. Radim Gerlich je mistrem ve svém oboru, zkušenosti má s vařením v mnoha zemích, nejvíce však tíhne k Itálii a obecně Středomoří. Vyzkoušejte jeho letní tipy nebo si rovnou zajděte vychutnat jeho menu do restaurace La Loca, kterou najdete v budově Hotelu Mosaic House v Praze 2. 

1. Chřestový salát
Hned jak obdržím várku českého chřestu, první recept, který z něj udělám, je salát z bílého a zeleného chřestu s malinami a vejcem 63,5°. Letos jsme dokonce vyrazili sbírat chřest se svým týmem.

2. Studená polévka
Studené polévky jsou vynikající svěží alternativou těch klasických. Nejraději připravuji květákovou, která je osvěžující a současně zasytí.

3. Melounový salát s fetou
Melounový salát s fetou rád volím jako osvěžení během horkých letních dnů. Čerstvý salát s kousky melounu a fety vytváří vyváženou sladko-slanou kombinaci chutí.

4. Tortilla Ras-el-hanout
Špízy z kuřecího masa s tortillou, granátovým jablkem, špenátem, jogurtem a rozinkami znamenitě zapadají k večernímu letnímu posezení s přáteli a skleničkou vína.

5. Krevety
Mým posledním tipem jsou krevety, protože pokud se chutně připraví, v člověku probouzí pocity blížící se dovolené a pobytu v přímořských letoviscích.

Letní saláty podle šéfkuchaře Radima Gerlicha
Saláty jsou do horkých letních tou nejlepší volbou jak k lehkému obědu, tak i večeři. Navíc existuje nespočet kombinací, jak si vytvořit tuto zdravou pochoutku. Vyzkoušejte jeden ze dvou receptů šéfkuchaře Radima Gerlicha. Chřestový salát s malinovým dresinkem nebo melounový salát s fetou dokonale osvěží váš každý prázdninový den. A pokud zrovna nemáte všechny ingredience po ruce, vydejte se do restaurace La Loca a ochutnejte nejen saláty přímo z rukou Radima Gerlicha.


Chřestový salát (4 porce)
Ingredience:
Chřest zelený 200 g
Chřest bílý 200 g
Rukola 150 g
Maliny 12ks
Máta
Vejce 4ks
Prosciutto crudo 40 g
Malinový ocet 0,15 l
Med 0,1 l
Extra panenský olivový olej 0,3 l
Sůl, pepř

Postup:
Chřest pečlivě očistěte a nakrájejte podélně na tenké plátky ideálně na mandolíně. Přidejte rozmačkané maliny, mátu, dresink (podle potřeby), rukolu a promíchejte. Servírujte s teplým vejcem a drceným křupavým prosciuttem.

Dresink
Malinový ocet, med a olivový olej rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.

Křupavé prosciutto
Šunku nakrájejte na tenké plátky a upečte mezi dvěma plechy v předehřáté troubě na 150 °C 10-15 minut.

Vejce 63 °C
Celá vejce vařte v parní troubě na 63 °C po dobu 45 minut.


Melounový salát s fetou (4 porce)
Ingredience:
Cous cous 70 g
Červená cibule ½
Žlutá paprika ¼
Červená paprika ¼
Rajčata 2ks
Máta 4 snítky
Šťáva ze dvou citrónů
Olivový olej 0,05 l
Granátové jablko
Voda, sůl, pepř
Vodní meloun očištěný 350 g
Feta sýr 150 g
Maliny 12 ks

Postup:
Cous cous smíchejte s citrónovou šťávou, olivovým olejem a vodou a nechte změknout. Osolte a opepřete. Přidejte na drobno nakrájená rajčata, papriky, cibuli, granátové jablko a natrhanou mátu. Připravený cous cous jemně promíchejte s melounem, servírujte s feta sýrem, malinami a mátou.

Zdroj: restaurace La Loca 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.