Vydejte se do Jižního Tyrolska na velkolepou gastronomickou slavnost Törggelen

Törggelen, to jsou tradiční kulinářské oslavy sklizně, které začínají v Jižním Tyrolsku na konci září a trvají až do adventu. Teče při nich proudem lahodné víno a v útulných vesnických hospůdkách a na statcích se podávají nejrůznější druhy sýrů, voňavého špeku a horké kaštany. Buďte letos přitom a vydejte se do jihotyrolského Völsu, kde tento svátek letos pojali skutečně velkolepě.

Největší vysokohorská pastvina Seiser Alm v Evropě pod obrovitou stěnou Sasso Lunga vás svými nádhernými výhledy na jihotyrolské Dolomity a nespočetnými kilometry turistických stezek okamžitě uchvátí. Vystoupáte sem lanovkou z obce Seis/Siusi a před vámi se otevře obrovský amfiteátr obklopen vrcholy Sassolungo, Sassopiatto, Schlern a Rosengarten. Vlezlo by se sem osm tisíc fotbalových hřišť, tak je tento ráj pro pěší, rodiny s dětmi i aktivní turisty obrovský. Legendární masív Schlern pod nímž se nachází půvabné středisko Völs, je jako stvořený pro podzimní dovolenou.

Vinobraní jaké Evropa nezažila
A právě tedy už za několik málo dnů vypuknou tradiční podzimní gastronomické slavnosti. Törggelen je starobylá tradice, kterou milují a prožívají domácí i hosté stejnou měrou. Je to vlastně velká oslava podzimu, kdy se ochutnávají výsledky vinobraní a plody sklizně místních sedláků. Tento svátek se slaví každý podzim od konce září až do začátku adventu.

“Jihotyrolští sedláci, kteří se věnovali pěstování vína, posílali svůj dobytek na pastviny sedláků v horách. Na podzim jim za tuto službu platili tradiční hostinou a novým vínem. Nové víno se ochutnávalo v lisovně, tedy přímo u lisu (jihotyrolsky označovaného „Torggl”). Törggelen tedy bylo původně závěrečným aktem směnného obchodu,” vysvětluje majitel hotelu Turm a zároveň uznávaný šéfkuchař Stephan Pramstrahler, držitel 14 bodů a kuchařské čepice gastronomického průvodce Gault Millau, který se na tuto slavnost připravuje skutečně poctivě. Ochutnat budete moct nejrůznější typické koblihy, v soli nakládané maso Surfleisch, špek, klobásy a vyvrcholením jsou závěrečné pečené kaštany Keschtn. Mnohé další lahůdky je prý nejlepší zapít mladými víny tzv. Nuier.

Törggelen se tady ovšem slaví také na vyhlášené vinici Grottnerhof, která patří rovněž rodině Pramstrahler. Zde připravuje jídla hostům sám Stephan, který zde pěstuje klasické jihotyrolské odrůdy: Gewürztraminer Tetrix, Weißburgunder Pica, Sovignon Bubo a Pinot noir Corax. Grottnerhof nabízí i dvě suity, kde je možné po skvělé ochutnávce vín složit hlavu.

Z vinic na túry i za uměním
Za dalšími gastronomickými zážitky se můžete vydat s průvodcem z hotelu Turm do překrásného přírodního parku. Místní usedlosti (tzv. Buschenschanke) vítají v tomto období hosty k bohatě obloženým stolům.

A pokud už by bylo toho jídla na vás přespříliš, příjemně vám slehne při prohlídce uměleckých skvostů, kterými se pyšní právě hotel Turm. „Můj otec totiž, když se vrátil po druhé světové válce z fronty plný hrozných zážitků, se začal obklopovat hezkými předměty, aby zapomněl. Umění se stalo jeho vášní. Začal se přátelit s umělci, stal se mecenášem. Zval je, oni přijížděli, zadarmo odpočívali, bydleli a jedli a když neměli čím za pobyt zaplatit, nechávali zde, co nakreslili. Tak se tenkrát postupně začal náš hotýlek měnit v neobvyklou živoucí galerii,“ vypráví Stephan.

Zdi hlavní hotelové věže ze 13. století (hotel tvoří pět věží) stojicí v samém centru městečka Völs tak dnes plní díla Picassa, Oskara Kokoschky či Paula Kleeho.

A pokud byste se po všech těch hostinách chtěli dostat trochu do formy, i to si zde můžete jednoduše splnit: na Seiser Alm i pod masívem Schlern najdete více než 450 kilometrů turistických stezek lemovaných 365 salašemi a horskými chatami, kde je už od září obzvláště rušno. Törggelen nenechá chladným zkrátka nikoho.

Zdroj: www.hotelturm.it

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.