Nestíháte? Poradíme vám, jak jíst při hektickém dni!

Dnešní doba klade na člověka vysoké nároky. Lidé už neobětují tolik času na odpočinek, na to aby vydechli a v klidu pobyli v kruhu blízkých a přátel. Žijeme a jíme ve spěchu, a to se negativně projevuje na našem fyzickém i psychickém zdraví. Obalujeme se stále více tukem a riskujeme tak řadu onemocnění.

Průměrný Čech má totiž BMI 25,2, což je těsně za horní hranicí normální zdravé váhy. Obezitou pak trpí každá šestá žena a pátý muž. Jednou z příčin těchto stále se zhoršujících skutečností je právě nevhodná strava a ustavičný stres, který už bereme jako normu. Právě dobře připraveným a vyváženým jídelníčkem můžeme vypjaté dny zvládnout daleko lépe a klidněji a chránit si psychické a fyzické zdraví. Jak a co jíst během dne, abychom do sebe dostali potřebné živiny, jedli co nejvíce v klidu a zvládali do toho odvádět práci?

Ráno dělá den
Během spánku regenerujeme a zároveň spotřebováváme energii na chod organismu, tudíž je nezbytné ji po probuzení zase doplnit. Snídani si můžete nachystat už večer na talířek, čaj do termosky a ušetřit si tak ranní stres s přípravou. Ráno dělá den, proto se neodbuďte půlkou chleba snězenou za chůze, ale v klidu si sedněte, pusťte si třeba příjemnou hudbu a dopřejte si hodnotnou snídani, a to včetně tekutin. Na černý čaj a kávu ale raději zapomeňte, jsou těžší do žaludku a mají močopudné účinky. Po noci chceme tělo spíše hydratovat, proto jsou vhodné bylinkové a zelené čaje nebo lehce mineralizovaná voda.

Snídaně nastartuje metabolismus
Díky pravidelnému snídání si také snáze udržíte svou stabilní váhu, protože nebudete po zbytek dne zajídat chybějící energii. Čím dříve se najíte, tím rychleji začne tělo spalovat i uložené tuky. Mnohé studie také dokazují, že člověk, který se nasnídá, má daleko lepší náladu než hladový, který může více inklinovat k depresím. Proto ji v žádném případě nevynechávejte. Stačí něco málo zakousnout a žaludek si postupně zvykne na to, že přijímá potravu.

Proč nesnídat v práci?
Řada lidí ale raději snídá až v práci, což přináší řadu rizik. „V zaměstnání se soustředíme na aktuální pracovní situace, odpovídáme kolegům na dotazy. Nachystaná snídaně tak zůstává téměř nedotčená na stole. Právě proto je lepší jíst doma, kde máme na jídlo pravděpodobně větší klid,“ upozorňuje Martina Dvořáková z KetoDiet. Doplňuje, že jestli z nějakého důvodu jíte v práci, jezte mimo místnost, kde pracujete.

Obědy si připravte dopředu
Jestli už dopředu víte, že vás čeká náročné období, nachystejte si jídla na pár dní dopředu. I když už večer nemáte sílu ani morálku roztahat v kuchyni hrnce a vyvářet, nevzdávejte to. Obětovat dvakrát týdně hodinku se totiž vyplatí a časem budete sypat skvělé a rychlé recepty z rukávu. „Při přípravě sáhněte spíše po potravinách bohatých na bílkoviny jako maso, vejce, tuňák i luštěniny. Ty se tráví pomaleji a udrží vás syté na delší dobu než talíř těstovin,“ říká Martina Dvořáková, dietní koučka KetoDiet. Domácí přípravou získáte přehled o tom, jaké živiny do sebe následující den dostanete, a odpadnou vám starosti s tím, co kdy a kde budete jíst. Také se můžete vrhnout do dietních režimů, protože máte svou stravu pod kontrolou.

Proteinová záchrana pro nečekané změny
Občas jsou dny, kdy není možné mít všechno jídlo předem nachystané a předvídat dopředu. Zůstáváte nečekaně déle v práci bez jídla, kamarádka zavolá, že by se ráda sešla, a co teď? Dát si na stojáka kousek pizzy v bistru nebo raději nejíst vůbec? Po návratu domů si možná sice začnete chystat zdravou večeři, ale než vše nakrájíte a uvaříte, budete uzobávat všechno možné, protože máte hlad. Dostanete do sebe večer zbytečně mnoho energie, kterou už nevyužijete. Pro takové případy je dobré mít po ruce, třeba v šuplíku, pár sáčků s proteinovými výrobky. „Na trhu najdete nápoje, kávu, smoothies nebo polévky bohaté na bílkoviny určené přímo pro tento typ stravování, které stačí rozmíchat ve vodě nebo i s trochou mléka a nechat pár minut odstát. Dostanete do sebe porci kvalitních bílkovin, díky čemuž zůstanete sytí na dalších pár hodin spíše než po housce z kantýny. Další výhodou je jejich delší trvanlivost a skladnost,“ vysvětluje Martina Dvořáková z KetoDiet. Ti, co mají raději pevnou stravu, můžou zvolit proteinové pečivo v kombinaci se sýrem Cottage nebo s několika plátky kvalitní šunky, dobrou službu udělá i tvaroh.

Pijte přiměřeně
Všichni známe dny, kdy sedíme v zaměstnání, mysl je rozptýlená a činnosti, které máme standardně za chvilku hotové, se neuvěřitelně táhnou. Jsme unavení, chceme jít domů, ale práce není hotová. Právě únava a neschopnost koncentrace jsou jedním ze znaků dehydratace. V náročném období, kdy se na nás valí starosti ze všech stran a chceme být rychlí a výkonní, je to to poslední, co potřebujeme. „Náš organismus potřebuje vodu, aby se mohl zbavovat nečistot a toxických látek. Při jejím nedostatku ji začne zadržovat a s ní i nevyloučené toxiny, jež poté ukládá do tukových tkání, my se cítíme napuchle, unaveně a bez energie,“ vysvětluje výživová specialistka Martina Dvořáková. Kolik a co tedy přes den pít? Na 10 kg tělesné hmotnosti bychom měli vypít asi 3 až 4 dcl vody. Žena vážící 70 kg, by tak měla vypít 2,1 až 2,8 litrů vody. Ideální je pít balenou či kohoutkovou vodu, občas proloženou minerálkou, bylinkovými a zelenými čaji. Naopak kolové nápoje, limonády a džusy nejsou pro pitný ani jakýkoliv dietní režim vůbec vhodné a energetický příjem může kvůli nim výrazně narůst. „Do celkového denního příjmu tekutin se nepočítá káva ani černý čaj, protože ty naopak tělo dehydratují. Proto se v mnohých restauracích přidává ke kávě automaticky sklenka s vodou,“ dodává Martina Dvořáková.

Zdroj: www.ketodiet.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.