Čeští školáci mají nedostatek vitamínu D. Ten je však důležitý pro imunitu, soustředění i paměť!

Spousta nových úkolů, výzev a samozřejmě i nezbytné rozvíjení v podobě nejrůznějších kroužků. S příchodem nového školního roku začíná kolotoč povinností i dětem. Pod taktovkou požadavků ze stran rodičů i učitelů tak mohou čelit vyšší míře stresu. A ten, jak známo, dětské imunitě příliš neprospívá. A když se k tomu přidá i sychravé podzimní počasí, je na virózu „zaděláno“.

Nejpřirozenější obranou je samozřejmě pestrý jídelníček s dostatkem vitamínů a minerálů z čerstvého ovoce či zeleniny. Zapomínat by se nemělo zvláště na příjem vitamínu D, který má na obranyschopnost organismu významný vliv.

Vitamín D najdete v tučných rybách a rybím oleji
Podle nedávné studie Státního zdravotního ústavu má ale jen třetina českých dětí tohoto vitamínu dostatek. Zvláště v chladných měsících, kdy není v našich zeměpisných podmínkách dostatek slunečního svitu, který tvorbě vitamínu z tuků pomáhá. Načerpat jej lze však stravou, například konzumací tučných ryb a rybího oleje.

„Lze předpokládat, že úpravou hladiny vitamínu D v těle člověka můžeme působit preventivně i léčebně na široké spektrum onemocnění. Jedná se o dobře dostupný a dlouhodobě vyzkoušený vitamin, který by při běžném dávkování bez nežádoucích účinků měl být organismu doplňkově dodáván,“ tvrdí primářka Eva Daňková z pražského Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity.

Lžičkou oleje k bystřejšímu mozku
Rybí olej je pro školáky přínosný i z dalšího důvodu. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které napomáhají ke správnému rozvoji mozku a podporují schopnost pamatovat si a koncentrovat se.

K zajištění potřebného množství vitamínu D a omega-3 mastných kyselin přitom stačí každodenní konzumace jedné čajové lžičky. Navíc už nemusí jít ani o nepříjemný chuťový zážitek. Rybí olej z tresčích jater Möller’s obohacený přírodní ovocnou nebo citrónovou příchutí může být zejména pro děti vhodnou alternativou.

Rybí olej na lžičku? Kdeže. S těmito triky bude olej chutnější i pro děti
Rybí olej a jeho podávání dětem je oříšek pro nejednoho rodiče. A není divu. Nepatří zrovna k dětským delikatesám. Navíc někteří z nás si určitě pamatují, jak museli toto pro zdraví nezbytné a silně aromatické rybí martýrium podstupovat v dětském věku. To už je ale dnes minulostí.

Speciálně pro děti vyvinuli odborníci rybí olej Möller’s z tresčích jater, který je doplněn o přírodní ovocnou nebo citrónovou příchuť. Díky tomu můžeme najít daleko kreativnější způsoby, jak jej do dětských pokrmů „propašovat“.  Přinášíme vám proto několik tipů, jak jej využít v pokrmech pro nejmenší strávníky.

Jednou z možností je přidat například lžičku rybího oleje do ovocných či zeleninových šťáv. Připravte si červenou řepu, jablko a mrkev. Ovoce a zeleninu omyjte a nakrájejte na drobné kousky. Vložte do mixéru či odšťavňovače, přidejte lžičku ovocného rybího oleje. Možno dosladit lžičkou medu.

Další variantou může být dětská svačinka plná vitamínů. Budete potřebovat bílý jogurt, banán, kiwi, jahod, borůvky a müsli. Ovoce omyjte a nakrájejte. Jogurt smíchejte s lžičkou rybího oleje s ovocnou příchutí. Ovoce vložte do mísy, zalijte jogurtem a posypte müsli.

Rybí olej lze přimíchat také do pyré z brambor a dýně. Půl kila brambor oloupeme a a nakrájíme na kostky. U dýně vydlabeme střed a také nakrájíme na kostky. Dýni i brambory vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme a zakápneme lžící rybího oleje. Vaříme doměkka. Po uvaření, slijeme vodu, rozmixujeme a podle potřeby dosolíme, případně lze doředit trochou zbylého vývaru.

Děti by si mohly pochutnat na pěkně barevné svačince – pomazánce z červené řepy a tvarohu. V osolené vodě uvaříme neoloupanou červenou řepu, po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme najemno. Nakrájíme nadrobno cibuli, kterou smícháme s řepou a tvarohem. Ochutíme solí, pepřem a přidáme lžičku rybího oleje. Podáváme na žitném chlebu. Můžeme posypat pažitkou.

V chladných dnech bude skvělým startem snídaně, co prohřeje. Za vyzkoušení rozhodně stojí ovesná kaše. Dodá energii a zasytí na dlouhou dobu. Vzhledem k tomu, že ovesné vločky obsahují poměrně dost bílkovin, není nutné je vařit v mléce, stačí ve vodě. Budou stravitelnější. Stačí krátce povařit. Poté můžete přimíchat lžičku rybího oleje s citrónovou či ovocnou příchutí. Dochutit lze nakrájeným jablkem, skořicí, oříšky, medem či agávovým sirupem.

Zdroj: Möller’s

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.