Lahodné Vánoce s oblíbenou lískooříškovou pomazánkou Nutella®

Vykouzlit si doma nádhernou vánoční atmosféru můžete pomocí nejrůznějších dekorací, co by to ale bylo za Vánoce bez nádherné vůně čerstvě upečeného cukroví? Pokud na vašem svátečním stole leží každý rok stále ty samé dobroty, nastal nejvyšší čas upéct si něco nového – originální cukroví podle receptů Nutella®!

Lahodné rohlíčky, slepované máslové sušenky nebo sváteční štóla, v každém kousku ucítíte spolu s chutí Vánoc i svou oblíbenou lískooříškovou pomazánku s kakaem. Tu si můžete dopřát ve velkém 1kg balení s veselým sezonním přebalem, k menšímu balení navíc ve vánoční edici získáte i veselé šablonky a tematická zdobítka, se kterými si své vlastnoruční výtvory dozdobíte jakkoli podle své fantazie. Dodejte Vánocům jemnou chuť cukroví podle našich receptů a vychutnejte si tento jedinečný čas do posledního drobečku!

Sušenky Spekulatius s pomazánkou Nutella®
Na 25 sušenek potřebujete:
• 300 g hladké mouky
• 200 g rozpuštěného másla
• 1 vejce
• 250 g hnědého cukru
• 150 g pomazánky Nutella®
• 1 čajová lžička mleté skořice
• ½ čajové lžičky mletého hřebíčku
• ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
• 1 čajová lžička sušeného droždí
• špetka soli
• zlaté korálky na ozdobení

Postup:
Večer před pečením prosejeme trochu mouky se solí a sušeným droždím. V další míse vařečkou smícháme máslo, vejce, hnědý cukr a koření. Směs nalijeme do misky se smíchanou moukou a ze vzniklého těsta vytvoříme kouli. Necháme odpočívat alespoň 12 hodin v lednici. Poté z těsta vyválíme 3mm plát a vykrajovátky různých tvarů z něj vykrojíme 25 sušenek. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12 minut a po vychladnutí potřeme pomazánkou Nutella®. Ozdobíme zlatými kuličkami.

Slepované máslové sušenky
Na 20 sušenek potřebujete:
• 170 g hladké mouky
• 55 g cukru krupice
• 100 g rozpuštěného másla
• špetka soli
• ¾ lžičky (1,5 g) směsi koření na perníčky
• 100 g pomazánky Nutella®

Postup:
Do mísy prosejeme mouku, přidáme ostatní ingredience, kromě pomazánky Nutella®, a vypracujeme těsto. Těsto vyválíme mezi dvěma listy papíru na pečení na plát silný asi 4 mm a dáme na 30 minut odležet do lednice. Poté pomocí šablonek vykrajujeme z těsta vánoční tvary, které dáme na 30 minut vychladit do ledničky, a následně je pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 160 °C. Po vychladnutí slepujeme jednotlivé sušenky pomazánkou Nutella®, se kterou můžeme hotové sušenky dozdobit.

Perníčky s pomazánkou Nutella®
Na 20 perníčků potřebujete:
• 60 g měkkého másla
• 50 g hnědého cukru
• 60 g medu
• 1 vaječný žloutek
• 190 g hladké mouky
• 2 g směsi koření na perníčky
• 2,5 g jedlé sody
• špetka soli
• 120 g pomazánky Nutella®
• 50 g cukru moučka
• 1 lžíce citronové šťávy

Postup:
V míse utřeme máslo s cukrem a medem, pak přidáme žloutek. V druhé míse smísíme prosátou mouku, koření a jedlou sodu. Moučnou směs přidáme do máslové a zhruba 1 minutu zpracováváme. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme na 1 hodinu chladit. Poté z něj vyválíme plát silný 4 mm a vykrajujeme různé vánoční tvary, které vkládáme na plech s pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 8–9 minut na 160 °C. Vychladlé perníčky potíráme pomazánkou Nutella® a po dvou slepujeme. Na cukrovou polevu utřeme prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou a vychladlé perníčky na závěr ozdobíme.

Štóla Nutella®
Na 10 porcí potřebujete:
Na těsto:
• 7 g čerstvého droždí
• 110 ml mléka
• 220 g hladké mouky
• 20 g cukru krupice
• ½ čajové lžičky (3 g) soli
• šťáva z půlky citronu
• 100 g změklého másla

Na ovocnou směs:
• 150 ml jablečné šťávy
• 100 g rozinek
• 20 g pražených lískových oříšků, nasekaných
• 40 g kandované pomerančové a citronové kůry, jemně nasekané

Na dokončení:
• 150 g pomazánky Nutella®
• 30 g rozpuštěného másla
• moučkový cukr

Postup:
Povaříme jablečnou šťávu a následně do ní namočíme rozinky. Ve velké míse smícháme droždí, mléko, prosátou mouku, cukr, sůl, citronovou šťávu a vytvoříme těsto. Zpracováváme asi 10 minut, dokud není hladké a elastické. Zapracujeme do něj máslo a opět 5 minut hněteme. Namočené rozinky slijeme a smícháme s oříšky a citrusovou kůrou. Ovocnou směs přidáme do těsta, vše přendáme do mísy a necháme 2 hodiny kynout. Na 1 hodinu vložíme do lednice. Nakynuté těsto jemně rozválíme na čtverec 20×20 cm, který přeložíme. Troubu předehřejeme na 200 °C a poté štólu pečeme 40 minut na 180 °C. Po upečení necháme vychladnout. Následně štólu podélně rozpůlíme, spodní díl pomažeme pomazánkou Nutella® a přiklopíme zpět. Povrch potřeme máslem a ozdobíme moučkovým cukrem.

Vanilkové rohlíčky s pomazánkou Nutella®
Na 16 rohlíčků potřebujete:
• 45 g cukru krupice
• 120 g změklého másla
• 1 vanilkový lusk
• 60 g mletých mandlí
• 140 g hladké mouky
• 120 g pomazánky Nutella®

Postup:
Do mísy vsypeme cukr, přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a semínka z vanilkového lusku. Utřeme do pěny, vmícháme mleté mandle a mouku a vypracujeme těsto, které necháme 30 minut podchladit v mrazáku. Poté těsto rozdělíme na 16 dílů a modelujeme z nich rohlíčky. Plech s rohlíčky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C, pečeme 15 minut a následně necháme vychladnout. Pomazánku Nutella® dáme do malé misky, malý kastrol naplníme 500 ml vroucí vody a misku s pomazánkou asi 5 minut ohříváme nad kastrolem. Nakonec rohlíčky namáčíme ve změklé pomazánce Nutella®.

Zdroj: Ferrero

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.