Čerstvé máslo je luxus, který byste si měli dovolit!

Máslo prošlo za dobu své existence (zdroje se různí, ale nejčastěji se uvádí 2000 let) bouřlivým vývojem. Věděli jste třeba, že máslo bylo v minulých stoletích synonymem bohatství a některé národy ho dokonce využívaly jako platidlo? V posledních letech se ale naopak stalo terčem negativních kampaní a potýkalo se s puncem nezdravé potraviny, kterou by bylo záhodno z jídelníčku navždy vyloučit. Naštěstí pro naše zdraví i máslo samotné se vše vrací k normálu a máslo začalo být opět „v kurzu”. Aby také ne – je prokazatelně zdravé a využít v kuchyni se dá na mnoho způsobů. A teď už zbývá vyřešit jen jediné, a to, jak si vybrat to pravé a skutečně čerstvé.

V supermarketech dnes najdete másla různých značek, některá nesou označení prostě „máslo”, jiná výrobci označují jako „tradiční máslo”, další můžete najít pod názvem „čerstvé máslo”. Ale zvláště toto poslední označení může být pro spotřebitele velmi zavádějící. Máslo v obchodech označené jako čerstvé, nesmí být prodáváno déle než 20 dnů od data výroby. Sáhnete-li po kostce, na níž je uvedeno jen máslo, jedná se o máslo, které je starší než 20 dnů, ale nebylo zmrazeno. V obchodech můžete narazit ještě na třetí kategorii, a tím je máslo stolní – skladuje se výrazně déle (nejdéle však 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 stupňů Celsia a nižších a prodává se rozmrazené.

Za kvalitu nemusíte nutně připlácet
Máte ale i další možnost, kde sehnat skutečně čerstvé máslo – zkuste zajít přímo k výrobci. Vyzkoušejte třeba máslo vyráběné v litovelské sýrárně Brazzale Moravia. Čerstvě krájené ho můžete zakoupit přímo v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. Kromě toho, že si budete moct odnést množství másla dle své aktuální potřeby a rádi vám ho dají i ochutnat, možná budete překvapeni, že vás vyjde levněji než to balené v supermarketech. Máslo z litovelské sýrárny má navíc jedinečnou chuť, která je dána speciální recepturou. Vyrábí se ze sladké smetany, do níž v Litovli přidávají ještě smetanu získanou při výrobě sýra. Máslo je pak baleno do 10 nebo 25kg bloků, které jsou dochlazovány v chladicích boxech na teplotu 4–8 stupňů Celsia. Takto vyrobené máslo obsahuje 82 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a maximálně 2 % netuků. Do prodejen se rozváží do několika hodin od výroby.

Važte si másla
Máslo by jako základní potravina rozhodně nemělo chybět v žádné kuchyni. Jeho využití je univerzální – kromě tradiční kombinace s čerstvým chlebem, kterou milují lidé napříč generacemi, je vhodné na dušení, pečení, a dokonce i na smažení (ačkoli to některé mýty vyvracejí). Problém je s teplotou, při níž se tuk začíná pálit. Ta je u másla příliš nízká, než aby bylo možné na něm cokoliv usmažit dozlatova. Řešením používaným šéfkuchaři je přepuštěné máslo, tedy máslo zbavené kaseinu a vody. Na takovém másle můžete smažit i při vyšších teplotách a výsledek bude zaručeně křupavý a šťavnatý. A přepuštěné máslo si navíc velice jednoduše můžete připravit i doma.

Kromě toho máslo obsahuje celou řadu látek přínosných pro naše tělo. Je bohaté na vitamin D, který příznivě působí na celistvost kostí a posiluje imunitní systém, obsahuje ale i další vitamíny rozpustné v tucích, A, E a K, které mají rovněž pozitivní vliv na imunitu a zdraví celkově. Máslu někdy škodí názor, že jeho konzumace vede ke zvýšení hladiny cholesterolu. Lidský organismus však tuto molekulu potřebuje v každém věku. Pokud ji nezíská ze stravy, jsou játra stimulována k tomu, aby vytvářela více endogenního cholesterolu, který si tělo přetváří na hormony důležité pro fungování celého organismu. „Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” říká Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

Co jste možná o másle nevěděli?
● Obsahuje užitečný cholesterol.
● Je zdrojem důležitých vitamínů.
● Deset gramů másla obsahuje méně kalorií než stejné množství extra panenského olivového oleje. Toto množství másla obsahuje pouze 75 kalorií oproti 90 kaloriím v oleji.
● V obci Máslovice, ležící 18 km severně od Prahy, můžete navštívit Muzeum másla, které je jediné svého druhu ve střední Evropě.

Jemně krémové máslové sušenky Red velvet
Suroviny:
• Hladká mouka 2+1/4 hrnku
• Krupicový cukr 2 hrnky
• Prášek do pečiva 2 lžičky
• Kakao 2 lžíce
• Sůl ¼ lžičky
• Krémový sýr – žervé 240 g
• Máslo z La Formaggeria Gran Moravia – změklé 4 Lžíce
• Vejce 1 ks
• Červená potravinářská barva 1 lžíce
• Moučkový cukr ½ hrnku

Postup:
Smíchat mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl tak, aby bylo vše spojené. Pomocí ručního šlehače našlehat máslo a žervé dohladka. Přidat vejce a potravinářskou barvu. barvu. Suché ingredience přisypat ke krému a dobře promíchat. Těsto zabalit do folie a dát do ledničky alespoň na dvě hodiny. Předehřát troubu na 180 stupňů a dva plechy vyložit pečícím papírem. Do hl. talíře nasypat moučkový cukr. Z těsta tvořit střední kuličky, oválet v moučkovém cukru a položit na plech. Nechat alespoň 5 cm místa mezi sušenkami. Péct cca 10-12 minut. Poté vyndat z trouby, položit na rošt a nechat úplně vychladit.

Křehké máslové tyčinky
Suroviny:
• 200 g hladké mouky
• 200 g vařených brambor
• 200 g másla z La Formaggeria Gran Moravia
• 1 ks vejce
• Sůl

Posyp:
• hrubozrnná sůl, sezam, sýr Gran Moravia z La Formaggeria Gran Moravia

Postup:
Na desku dáme mouku, sůl, studené, oloupané brambory, máslo a vytvoříme těsto, které rozválíme na tloušťku čtvrt cm. Vykrájíme tyčinky, dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, solí, sýrem a v horké troubě na 180´C upečeme dozlatova.

Tip: Čerstvé máslo Gran Moravia
Čerstvě krájené máslo z litovelské sýrárny můžete zakoupit v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia. Kromě toho, že si budete moct odnést množství másla dle své aktuální potřeby a rádi vám ho dají i ochutnat, možná budete překvapeni, že vás vyjde levněji než to balené v supermarketech.

Máslo z litovelské sýrárny má navíc jedinečnou chuť, která je dána speciální ͒recepturou. Vyrábí se ze sladké smetany, do níž v Litovli přidávají ještě smetanu získanou při výrobě sýra. Máslo je pak baleno do 10 nebo 25kg bloků, které jsou dochlazovány v chladicích boxech na teplotu 4–8 stupňů Celsia. Takto vyrobené máslo obsahuje 82 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a maximálně 2 % netuků. Do prodejen se rozváží do několika hodin od výroby.

Cena másla z La Formaggeria Gran Moravia je 21,90 Kč / 100g
Čtvrtkilová kostka másla tedy vyjde na 54,75 Kč

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.