Procestujte svět s novými single origin čokoládami od firmy Ajala

Původ potravin je velké téma, především z hlediska jejich kvality. Pro čokoládovou manufakturu Ajala je ale původ jimi používaných surovin důležitý ještě z jiných důvodů. Každý region totiž kakaovým bobům dodává specifickou chuť a ta se odráží v každé tabulce od Ajaly. Schválně vyzkoušejte vedle sebe třeba dvě novinky – čokoládu z Madagaskaru z farmy Akesson a z Maya Mountain z Belize. Ochutnáte dvě velmi odlišné chuti čokolády. A to díky tomu, že Ajala své boby pečlivě vybírá a čokoládu z nich vyrábí tak šetrným způsobem, že si uchovává chuť kakaových bobů specifickou pro daný region.

„Naše Single Origin řada je de facto úplný opak toho, co dělají běžné čokoládovny. Ty se snaží, aby jejich čokoláda chutnala vždy stejně. Výběrem, pražením a výrobou čokolády se snaží docílit co možná nejvíce unifikované chuti, která je typická pro jejich značku. Nás na čokoládě ale baví její pestrost, že může chutnat pokaždé jinak i bez toho, abyste museli jakkoliv měnit nebo zakrývat její přirozenou chuť. Naopak my si pečlivě vybíráme kakaové boby tak, aby byly různorodé, a pražíme je šetrně, abychom maximálně rozvinuli jejich chuťová specifika. Pak už dodáváme jen sušenou třtinovou šťávu na doslazení, nic víc. Abychom si tento postup mohli dovolit, musíme pracovat s tou nejkvalitnější surovinou, jakou lze ve světě najít,” vysvětluje Filip Teplý, zakladatel čokoládovny Ajala jejich přístup k čokoládě.

Single origin je řada čokolád Ajala, které se vyrábějí z kakaových bobů vždy jen z jediné kakaové farmy nebo zpracovatelské stanice. Každá tak má jedinečnou a neopakovatelnou chuť, ve které se projevuje místo, kde boby rostly, počasí i způsob zpracování. Díky tomu třeba v Ajale z Tanzánie můžete tóny červeného bobulovitého ovoce, zatímco třeba v té z Dominikánské republiky objevíte medové až smetanové tóny. V tom je single origin čokoláda velmi podobná výběrové kávě nebo vínu, u kterého už je běžné posuzovat jeho ročník a konkrétní vinici.

K single origin čokoládám z Tanzanie, Haiti a Dominikánské republiky nově přibyly na www.ajala.cz dvě nové:

  • Belize, Maya Mountain Cacao – jmenuje se podle zpracovatelského závodu, který kromě toho, že zpracovává jen fantastické místní kakaové boby, se angažuje ve vzdělávání místních farmářů a garantuje jim i férové výkupní ceny.
  • Madagaskar, Akesson – Ta nese jméno rodinné farmy, která kakaové boby na Madagaskaru zpracovává a která se v regionu stará o celou kakaovou komunitu.

Celkově tak díky Ajale máte možnost vyzkoušet čokoládu už z pěti pěstitelských zemí, a můžete tak s čokoládou procestovat exotické destinace alespoň po chuti.

Všechny čokolády řady single origin stojí 115 Kč za 45 g a koupíte je na www.ajala.cz a u vybraných prodejců.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.