Jakou rybu na vánoční tabuli místo klasického kapra? Pražmu!
Ryby na jídelní stůl rozhodně patří. V období Vánoc dvojnásob. Proč jsou vlastně tak zdraví prospěšné a jakou rybu zvolit na štědrovečerní večeři, pokud vás už nudí klasický kapr?
Proč jsou ryby zdravé?
Ryby dodávají našemu tělu tzv. zdravé tuky, konkrétně omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou důležité pro lidský metabolismus, pozitivně ovlivňují také zrak, funkci mozku a srdce. Příznivý účinek mají i na stav kloubů. „Ryby jsou zdrojem kvalitních bílkovin, vitamínů A, D a B12. Do svého jídelníčku byste je proto měli zařadit alespoň 2x týdně,“ doporučuje Zuzana Syrůčková, nákupčí ryb společnosti Kaufland.
Tradice ryby na Vánoce
Ryba je tradičním křesťanským symbolem. Většina Kristových následovníků byla původem rybáři a Kristus je pak označoval za rybáře lidí. Tradice vánočního kapra v českých zemích je ale známa až od 19. století. Před tím na český štědrovečerní stůl patřil hlavně houbový kuba. Polévka také nebyla rybí, ale například hrachová nebo čočková. Luštěniny totiž měly zajistit zvelebení majetku v nadcházejícím roce.
Čím nahradit kapra?
Kapr obecný se na Štědrý večer podává obalený osmažený, s bramborovým salátem. Pokud vás už tato klasika nudí, připravte si oblíbeného lososa. Losos je mořská ryba, která lze konzumovat jak tepelně zpracovaná, tak syrová. Na rozdíl od kapra není tak cítit po rybině. „Chcete-li zůstat u sladkovodní ryby, zkuste třeba okouna nilského. Jeho maso je téměř bez kostí, což je velká výhoda oproti jiným rybám,“ radí Zuzana Syrůčková ze společnosti Kaufland. Pokud přeci jen preferujete mořské ryby, chybu neuděláte pražmou královskou. Její maso je jemné a obsahuje málo tuku i kostí. Příprava je velmi jednoduchá. Pražmu můžete smažit, péct nebo grilovat.
Grilovaná pražma s chilli a bylinkami
Suroviny:
4 vykuchané a šupin zbavené pražmy (velikost cca 600 g)
150 g změklého másla
2 citrony s chemicky neošetřenou kůrou
1 čerstvá chilli paprička
2 stroužky česneku
3 lžíce čerstvých nasekaných bylinek
sůl, pepř
Postup:
Citron umyjeme, ostrouháme kůru a nakrájíme na plátky. Chilli papričku zbavíme jádřince i semínek a nakrájíme na nudličky. Změklé máslo utřeme s chilli, citronovou kůrou, prolisovaným česnekem a bylinkami. Dochutíme solí a pepřem. Ryby očistíme, břišní dutinu potřeme máslem a vložíme plátky citronu. Na povrchu ryby uděláme nožem tenké zářezy a také potřeme ochuceným chilli máslem. Každou rybu zabalíme do alobalu a pečeme na grilu asi 15 až 20 minut podle velikosti ryby.
Zdroj: Kaufland