Staňte se díky Hamé hvězdou vánočního pečení! Přinášíme vám tipy, jak na dokonalé cukroví. RECEPT UVNITŘ

Sladké cukroví k českým Vánocům prostě patří. Upřímně, máloco je hezčí, než když na adventním věnci hoří svíčky a domovem se nese vůně čerstvě upečených perníčků. Jenže napéct je v předvánočním shonu někdy těžší, než se může zdát. Přinášíme vám proto několik ověřených rad a fíglů, jak si ulehčit práci tak, aby výsledek byl stoprocentní a vaše dobroty perfektní.

Každé cukroví má svůj harmonogram. Vánoční pečení nejde stihnout za jeden den, prostě nejde. A ani to není vhodné, některé druhy potřebují delší čas na rozležení.  Začněte s perníčky, kterým dopřejte klidně až tři týdny, aby získaly správnou konzistenci. Staré perníkářské recepty dokonce radí těsto nechat odležet až 30 dní v chladu. Kořeněné chutě se krásně prolnou a upečený perník bude chutnat i vonět mnohem intenzivněji.

Po mikulášském večeru je ten správný čas na vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví a zázvorky. O týden později se utkáme s cukrovím z lineckého těsta. Týden před Vánocemi pak přijdou na řadu polevy na zdobení a náplně, cukroví z bílkových těst a marokánky. Nepečené cukroví připravujte raději až těsně před Vánocemi. Určitě nechcete riskovat, že by se vám krém zkazil nebo tuk zežlukl.

Zvládněte náplň na jedničku
Cukroví s náplní je vždycky trochu problematické. Ale řešení existuje – a je jich hned několik. Buď nesmíte do náplně zapomenout přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, marmeláda díky tomu zhoustne. Nebo třeba vyzkoušet Ovocnou náplň od Hamé, což je termostabilní výrobek se zvýšenou odolností proti vytékání z pečiva. A máte to bez práce.

Co se týká džemu například na slepování lineckého, doporučujeme sledovat obsah ovoce. „Obecně platí, že čím více ovoce, tím je třeba méně cukru a tím je tedy džem, marmeláda či ovocná náplň kvalitnější,“ shrnuje odborník na kvalitu Vojtěch Čambala z Hamé. Vyzkoušejte třeba Ovocnou směs Lineckou od Hamé, která je vyrobená speciálně proto, aby se hodila na potírání cukroví. V obchodech ji seženete přibližně za 30 Kč.

Udělejte vaše cukroví krásným
V dnešní době nestačí umět cukroví upéct, musí se umět také odprezentovat. Ideálně aby se hezky lesklo, pak vypadá i lépe na fotkách. A jak na to? Rozpusťte škrobovou moučku v oslazeném mléce a ještě horké cukroví směsí potřete. Pokud chcete ještě podpořit sváteční atmosféru u vás doma, pověste jednoduchá cukroví na stromeček nebo je rozložte po stole. Ve světle svíček budou vypadat úžasně!

Nebojte se nečekaných kombinací
Napadlo by vás sypat čaj do perníkového těsta? Chyba. Když do něj totiž pár lžic černého čaje vmícháte, budete mít perníčky vláčnější. Když pečete vánočku, zkuste do ní pro změnu přidat nastrouhaný vařený brambor. Vánočka pak zůstane déle měkká. Těsto na cukroví můžete malinko polít horkým kakaem. Snáze získá krásnou kakaovou barvu. Místo ořechů zase můžete použít opražené ovesné vločky. Cukroví bude mít ořechovou příchuť, a navíc bude méně tučné. A nezapomeňte: do každého (i sladkého) zákusku patří štipec soli – zlepšuje chuť.

Správná teplota je klíč k výbornému cukroví
Aby vám šlo těsto snadněji vyválet a vytvarovat, je lepší jej nechat přes noc odpočívat v lednici. Ale pozor: když těsto zaděláváte, je ideální, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Usnadní to spoustu práce. Při pečení je zase ideální nastavit teplotu trouby na 180 °C. Získáte tím dorůžova propečené cukroví. Při nízké teplotě z něj vytéká tuk, při vysoké naopak rychle zhnědne, ale není upečené.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky! Navíc přinášíme recepty na vynikající cukroví. Další recepty najdete v magazínu o vaření: www.receptyschutí.cz.

Linecký koláč

Linecký koláč se kupodivu nedělá z lineckého těsta. Tohle těsto voní po koření a citronu a nesmí v něm chybět oříšky nebo mandle. Na Vánoce si ho upečte stylově hvězdičkový. Na klasické mřížkování bude dost času po zbytek roku.

Obtížnost: začátečník
Počet porcí: 8
Doba vaření: 70 minut + chlazení těsta

Suroviny:
150 g másla – spíš studené + trochu navíc na vymazání formy
130 g moučkového cukru
180 g hladké mouky
100 g mletých lískových oříšků
1 vanilkový cukr
3 žloutky
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžička skořice
1 půlka lžičky mletého hřebíčku
1 špetka soli

250 g Ovocné směsi Linecká od Hamé
Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, vanilkový i moučkový cukr, mleté oříšky, koření a citronovou kůru. Zamíchejte žloutky a propracujte. Teprve potom začněte zapracovávat máslo. To by mělo být spíš studené. Pracujte s ním rychle, aby těsto příliš nezměklo. Hotové těsto zabalte do igelitové fólie a nechte hodinu odpočívat v lednici. Ideální je, když si těsto připravíte den dopředu.

Z vychlazeného těsta odkrojte čtvrtinu a vraťte do ledničky. Ostatní vyválejte na tloušťku 5-8 mm a opatrně přeneste do koláčové formy vymazané máslem. My jsme použili formu o průměru 23 cm. Prsty zlehka urovnejte těsto ve formě a přečnívající okraje odkrojte. Spodek koláče na několika místech propíchněte vidličkou. Koláč vraťte na chvilku do ledničky a připravte si hvězdičky na ozdobení. Zároveň nechte předehřát troubu na 180 °C.

Zbývající část těsta rozválejte na půlcentimetrový plát a pomocí vykrajovátka vykrojte hvězdičky. Poté vyjměte připravenou formu s těstem z ledničky, naplňte Ovocnou směsí Linecká od Hamé a ozdobte hvězdičkami.

Takto připravený koláč vložte do trouby a pečte 30-40 minut dozlatova.

Zdroj: Hamé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *