Jak správně otevřít a podávat sekt? Máme detailní foto návod!

Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně podávají, a není v tom žádná věda.

Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí David Král, sommelier společnosti BOHEMIA SEKT.

Odstraníme kapsli.

Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.

Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.

Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

Servírujeme do sklenek typu flétna, cca do jedné poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.

Tip redakce:
Nový Bohemia Sekt Prestige 36: Skutečný klenot mezi sekty
Bohemia Sekt představuje nový ušlechtilý sekt, vyrobený metodou Champagne. Svou výjimečnou chuť získal díky 36 měsícům ležení na kvasinkách a vysoce kvalitnímu cuvée z vybraných odrůd hroznů.

Vinaři ze Starého Plzence vytvořili v našich zeměpisných šířkách unikátní Bohemia Sekt Prestige 36, určený milovníkům kvalitního šumivého vína. „Nový sekt, vyrobený tradiční metodou ležení na kvasinkách, zrál ve sklepích minimálně 36 měsíců. Díky tomu vzniklo jedinečné šumivé víno, které ocení i opravdoví znalci,“ říká sklepmistr značky Bohemia Sekt Josef Švéda.

Cuvée nového sektu je inspirováno tradičními odrůdami, typickými pro Champagne, avšak pěstovanými na Moravě: Chardonnay a Rulanské modré. Díky své vyváženosti a dlouhé době zrání získává tento sekt kategorie brut vlastnosti, které mu již přinesly stříbrnou medaili na Národní soutěži vín Velkopavlovické podoblasti.

Ročníkový Bohemia Sekt Prestige 36 má jiskrně citronovou až světle zlatavou barvu a jemné bohaté perlení. „Svou jemně ovocnou vůní evokuje zralé jablko a v závěru pak mineralitu a pečený toust. Chuť sektu je šťavnatá, se svěží pikantní kyselinkou, čistá a příjemně vyvážená,“ popisuje sommelier David Král. Tříleté ležení na kvasinkách dodává sektu nevšední terciální tóny, které harmonicky doplňují celkový charakter tohoto výjimečného šumivého vína. Má také intenzivní, svěží a příjemně strukturovanou perzistenci.

Aktuálně je exkluzivně ke koupi na www.osobnivinoteka.cz a v kamenných prodejnách bude k dispozici ke konci roku 2017. Doporučená cena je 360 korun.

Zdroj: Bohemia sekt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.