Gabriela Bartošovská připravuje pokrmy pro děti tak, že zachutnají i vám! RECEPTY uvnitř….

Úspěšná autorka blogu Recepty dětem Gabriela Bartošovská vydala kuchařku s recepty pro děti. I když na trhu je kuchařek bezpočet, ta její je v něčem výjimečná. Připravuje totiž jídla pro děti. Její blog funguje téměř 7 let a za poslední tři roky se umístil vždy v TOP 10 anketě Czech Blog Awards! Naučí vás, jak připravit nejrůznější pokrmy tak, aby chutnaly nejen dětem, ale i vám!

“Pokrmy je potřeba připravovat s láskou jak k samotným surovinám, tak s láskou k lidem, kteří budou jídlo jíst,” říká Gabriela

Gabriela je maminka 2 dětí, které jí přivedly k vaření. Svá jídla připravuje ze sezónních a lokálních surovin ze kterých vaří jak klasická jídla, tak i experimenty, které testuje na své rodině. “Ve svých receptech se snažím zahrnout do klasických jídel zdravější alternativy a během samotného vaření jsem schopná daný recept několikrát změnit, takže neustále škrtám a dopisuji, abych pak byla schopná sepsat na blog konečnou verzi. Kolikrát jídlo musím připravit i vícekrát, abych si byla jistá tím, že je vše tak, jak má,” říká.


Kuchařka Recepty dětem
86 nových receptů pro celou rodinu, které jinde nenajdete – nechtěla jsem jít cestou publikování již zveřejněných receptů, a tak jsem pro vás téměř rok připravovala zbrusu nové dobroty. Celkem v kuchařce najdete 103 receptů rozdělených od jara do zimy a speciální kapitoly Velikonoce a Vánoce. Vše připravené ze sezónních a lokálních surovin, které jsou běžně dostupné. Kuchařka RECEPTY DĚTEM – Vařte pro děti tak, aby chutnalo i vám, čeká jen na vás. Už máte svoji kuchařku doma? Foťte připravená jídla a kuchařku a označte příspěvek na Facebooku jako @Recepty dětem a na instagramu jako #kucharkareceptydetem

Cena: 299 Kč

Zkuste si její recepty! Další najdete v originální kuchařce Recepty dětem.


Kuřecí stehno v jogurtové marinádě
Ingredience:
4 kuřecí stehna
200 g bílého jogurtu
šťáva z 1/2 citronu
kůra ze 1/4 citronu
2 lžíce olivového oleje
2 snítky rozmarýnu
sůl
2 stroužky česneku
2 lžíce sezamových semínek

Postup:
U stehen nařízneme mřížku (můžeme i odstranit kůži a naříznout přímo maso), lehce osolíme. V misce si připravíme marinádu smícháním jogurtu, šťávy z citronu, kůry, olivového oleje, rozmarýnu a utřeného česneku. Marinádou potřeme stehna a dáme je do lednice na 2 hodiny. Po vyndání dáme stehna na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C zhruba 40-50 minut (dle výkonu trouby). Během pečení alespoň dvakrát stehna otočíme a na posledních 10 minut posypeme sezamovým semínkem.

Zelí z červené řepy
Ingredience:
500 g červené řepy
2 velké cibule
sůl
celý kmín
med
sádlo
ocet

Postup:
Už jsem to psala několikrát. Červená řepa je pro mě jednou z královen podzimu a zimy. Zkoušeli jste někdy “zelí” z červené řepy? Pokud ne, tak to rozhodně napravte. Řepu okrájíme, umyjeme a nastrouháme nebo rozmixujeme nahrubo v mixéru. Dáme do hrnce a zalijeme vodou, aby byla řepa ponořená. Osolíme, lehce okmínujeme, přidáme med a ocet podle chuti – záleží, zda máte radši zelí sladší nebo nakyselo. Necháme uvařit doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na sádle. Přidáme ji nakonec k řepě, promícháme a ochutnáme, zda není potřeba přisolit či přidat medu nebo octa.

Danielův chleba
Ingredience:
300 ml vlažné vody
1 sáček sušeného droždí
1 kávová lžička cukru
500 g hladké mouky
2 zarovnané kávové lžičky soli
2 kávové lžičky drceného (celého) kmínu
2 cibule
olivový olej

Postup:
Tento recept je něco jako “pečeme na přání”. Sestřin kamarád Dan se chystá za velkou louži a miluje dobrý chleba. A protože se blíží i Vánoce, tak je tento chleba něco jako dárek pro něj. Dostal namíchanou směs a zbylé ingredience v “dárkovém balení”. Něco jako Honza dostal na cestu buchty, Dan bude mít chleba 🙂 Takže šťastnou cestu, Dane 🙂 Každopádně tento výborný chléb s cibulí si klidně upečte i vy a omluvte prosím horší kvalitu fotky. Fotila jsem až pozdě večer a na fotkách se to bohužel podepsalo.

Upečte si domácí chléb s cibulí
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a přidáme sušené kvasnice. Lehce zamícháme a necháme vzejít kvásek. Ve větší míse smícháme mouku (klidně můžeme část nahradit žitnou chlebovou) se solí a kmínem. Na rozehřáté pánvi s pár kapkami olivového oleje osmažíme nakrájenou cibulku.Do mouky přidáme kvásek, promícháme a vmícháme i osmaženou cibuli. Můžeme ještě lehce propracovat rukama. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme na 45 minut kynout. Pak přendáme do moukou vysypané ošatky na chléb, přikryjeme a necháme kynout ještě dalších 30 minut. Pokud nemáme ošatku, můžeme použít zapékací mísu. Přendáme na rozehřátý plech a pečeme v předem vyhřáté troubě na 230 °C po dobu 15 minut, a pak stáhneme teplotu na 190 °C po dobu 30 minut.

Domácí kuřecí paštika
Ingredience:
5 celých kuřat (slepic)
5 dalších kuřecích jater
2 kg vepřový bok bez kosti
400 g slaniny
10 ks větší cibule
sádlo
8 stroužků česneku
5 snítek tymiánu
pepř mletý a majoránka dle chuti
sůl

Postup:
Dobrou paštiku člověk aby pohledal. Už se sice postupně dostávají do obchodů, ale i tak není nad tu domácí, kam si dáte jen to, co přesně chcete. My děláme paštiku doma běžně, řekněme jednou za 2-3 měsíce vždy do zásoby, něco se rozdá a je skvělá taky jako “jedlý dárek”. Množství si můžete upravit podle sebe poměrově, já dělala větší dávku, ale i tak už většina zmizela. Oddělíme stehna, která společně s nakrájeným vepřovým bokem dáme péct (lehce osolíme a podlijeme vodou). Zbytek kuřat uvaříme na klasický vývar se zeleninou a kořením. Syrová játra (jak 5 ks, tak ty z kuřat) si prozatím umeleme bokem. Na sádle smažíme nakrájenou cibuli a následně i slaninu, pěkně dozlatova. Pečené i vařené maso obereme (i s kůžemi), pomeleme v mixéru a dáváme do velkého hrnce. Přidáme cibuli a slaninu. Teď přichází řada na dochucení. Vzhledem k tomu, že jsem věděla, že paštiku budou jíst děti, nedělala jsem ji pikantní, což ovšem neznamená, že si nemůžete oddělat část bokem a přidat třeba chilli papričku nebo víc koření/bylinek a jen zavařit do jiných skleniček, abyste si paštiku oddělili. Přidáme lisovaný česnek, čerstvý tymián (jen lístečky bez větviček), pepř mletý a trochu majoránky – vše podle chuti (neochutnáváme směs se syrovými játry, takže je přidáváme až po dochucení). Podle hustoty dolijeme vývar, aby nebyla paštika suchá a ochutnáme, zda je paštika i dostatečně slaná. Myslete ovšem na to, že chutě se ještě rozleží, takže se solí raději opatrně a naopak s vývarem nešetřete, aby nebyla paštika zbytečně suchá! Naplníte skleničky a dáme zavařit – na 110 °C 60 minut (60 minut odpočítáváme až od dosažení právě 110 °C), vyndáme a stejný postup opakujeme i druhý den – opět 60 minut na 110 °C. U nás paštika vydržela měsíc a půl, předpokládám, že by vydržela i déle, ale je tak dobrá, že mizí rychlostí blesku. Když pak budete paštiku jíst, tak je skvělá s nakrájenou čerstvou zeleninou, s cibulí, pro dospělé třeba s kouskem chilli papričky.

Domácí vanilkový termix
Ingredience
500 ml mléka
1 vanilkový pudink s pravou vanilkou
3 polévkové lžíce rýžového sirupu
1/2 vanilkového lusku
250 g tvarohu
čokoláda
banán
lístky meduňky

Postup:
Termix mají rády nejen děti, ale i dospělí. Není potřeba je kupovat, protože doma si je připravíte během pár minut a ještě podle sebe bez přidaných zbytečností. Zdobit můžete také dle sebe a podle toho, co je momentálně k dispozici. V létě doporučuji kombinaci jahod a mandlových lupínků. V hrnci ohřejeme mléko (450 ml) a přidáme rýžový sirup. Ve zbylých 50 ml mléka si rozmícháme vanilkový pudink (opravdu doporučuji zvolit kvalitní, třeba i s vanilkovými zrníčky), který přidáme do mléka, jakmile se začne vařit. Mícháme dokud pudink pěkně nezhoustne. Odstavíme z plamene a vmícháme vanilkovou dřeň z půlky vanilkového lusku. Přichystáme si tvaroh, který smícháme mixérem ještě s teplým pudinkem. Plníme do připravených misek a necháme zcela vychladit. Tentokrát jsem zdobila hoblinkami čokolády (80% kakaa), banánem a lístky meduňky.

Zdroj: http://receptydetem.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.