Polévka je grunt! Máme pro vás 2 recepty a triky, kterými polévku povznesete na vyšší úroveň!

Jak říkávaly už naše babičky, dobrá polévka je základ. Dříve nesměla na stole chybět při žádném obědě a i dnes by měla být součástí vyváženého jídelníčku. V sychravém počasí výtečně zahřeje, dodá tělu spoustu prospěšných živin a navíc doplní tekutiny. I proto je skvělou volbou při léčení nachlazení. Další výhodou je nižší glykemický index, který oceníte při hubnutí.

Ze širokého spektra receptů si každý vybere svůj oblíbený, my se podíváme nejen na chutné recepty, ale i triky, kterými polévku povznesete na vyšší úroveň.

Zahušťování
Pokud nechcete polévku zahušťovat moukou nebo jíškou, nabízí se zdravější varianta. V polévce lze rozvařit bramboru nebo hrstku hub, které ji udělají sytější. Další možností je přidat rozmixovanou zeleninu, rýži nebo vejce. Hustou polévku získáme i přidáním smetany.

Smetanová polévka
Vznikne krémová polévka ze zeleniny, která je hitem zimy. Kromě typických krémových polévek ze zeleniny (např. dýňová nebo řepná) lze zkusit houbovou nebo luštěninovou krémovou. Výbornou kombinací je snoubení chutí mrkve a žampionů nebo fazolí se smetanou. Smetanu můžete nahradit kokosovým krémem, výsledkem bude exotičtější chuť a méně kalorií na talíři.

Jak na mixovanou polévku
Krémová a tak akorát hustá polévka není výsledkem jen správně zvolených ingrediencí, ale i postupu při vaření. Pokud zvládnete zásady mixování, nic vám nebude stát v cestě za výtvorem luxusní polévky. Pokud budete polévku mixovat tyčovým mixérem, mixujte po menších dávkách a dávejte pozor, aby nebyla příliš horká a neopařila vás. Vyplatí se nechat ji chvíli vychladnout. U stolního mixéru si ověřte, zda je nádoba mixéru uzpůsobena k práci s horkými surovinami. Některé stolní mixéry mají dokonce speciální program ohřevu, kdy mixér mixuje a zároveň ohřívá (např. KitchenAid Blender Power Plus), polévka je tak hotová za pouhých 5 minut a to dokonce i z mražené zeleniny. Rozmixovaná a ozdobená polévka pak bude vypadat krásně na talíři, zasytí a zahřeje.

GRATINOVANÁ FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

Ingredience:
Polévka: 
Bouqet garni (zelená část pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele)
1,5 kg cibule
120 g másla
1,5 l hovězího nebo jiného vývaru
3 lžíce hladké mouky
150 ml bílého vína
lžička soli
půl lžičky pepře

Gratinování:
Bílé pečivo (francouzská bageta nebo máslový chléb)
100 g sýra Gruyère nebo Comté

Ideální vybavení: 
Hrnec se silným dnem (ideálně litinový KitchenAid)
Plochá vařečka
Kuchyňský provázek
Trouba s grilem

Postup:
Připravte si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebujete zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabalte bylinky a bobkový list, a opatrně převažte provázkem. Dejte stranou. Oloupanou cibuli překrojte na půlku a nakrájejte na stejně velké proužky. Na středním ohni si v litinovém hrnci KitchenAid rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se začne přichytávat). Sundejte poklici a za častého míchání nechejte cibuli zkaramelizovat do tmavě hnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut.

Dejte si ohřát vývar. Hnědou cibuli zaprašte moukou, míchejte ještě minutku a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno zcela vyvaří (až přičichnete a neucítíte alkohol, je to v pořádku). Podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut. Po této době máte hotovo, případně si polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Pečivo si nakrájejte a v topinkovači nebo v troubě jej opečte (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo). Rozpalte si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalijte do žáruvzdorných keramických misek lehce pod okraj, poklaďte světlým pečivem a bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené misky vložte na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyndat a podávat!

Pokud nemáte žáruvzdorné misky, můžete zkusit druhou variantu: Pečivo bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem a na plechu vložte těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas pečivo vyjmout a podávat přímo na polévce.

Ivana Jindřichová

Recept připravila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S OŘECHY A KOZÍM SÝREM

Ingredience:
1 velká brokolice
6 malých koleček kozího sýru
1 velká hrst pekanových ořechů (nebo jiných, podle chuti)
olivový olej
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř

Postup:
Ve velkém hrnci dejte vařit osolenou vodu. Brokolici nakrájejte a rozdělte na jednotlivé růžičky a vařte ve vodě 3–4 minuty. Největší kousek musí jít snadno rozkrojit, ale přitom klást lehký odpor. Rychle sceďte, ale vodu uschovejte pro další použití. Brokolici vložte do stolního mixéru KitchenAid a zalijte brokolicovým vývarem přibližně do poloviny. Zvlášť u polévky je důležité rychlé, důkladné a konzistentní mixování. Perfektního výsledku dosáhnete například s mixérem s magnetickým pohonem KitchenAid. Polévku mixujte do hladka, dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem. Dál nevařte! Do talířů rozdělte kozí sýr a ořechy, a každý zalijte štědrou naběračkou polévky. Dozdobte olivovým olejem a případně pepřem.

Marek Pavala

Recept připravil šéfkuchař Marek Pavala

Zdroj: blog.kitchenaid.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.