Připravte si inspirativní velikonoční menu – tradiční, ale zároveň trochu aprílově bláznivé

O Velikonocích slavíme konec postního období, těšme se tedy na pořádné hody! Letos připadá Velikonoční pondělí na 2. dubna – na začátek nejbláznivějšího měsíce v roce. Může se pak sváteční menu nést v jiném než aprílovém duchu?

Zajíc velikonoční s kapkou Skotské
Oblíbená dobrota a veselá ozdoba každého velikonočního stolu, kterou rádi připravujeme s dětmi, má svou aprílovou ingredienci. Zkuste do těsta přimíchat trochu whisky, kterou máte na poličce připravenou pro zvláštní příležitosti.  Heslo: “Pečte s rozumem!”.

Ingredience:
170 g másla
170 g cukru moučka
3 vejce
220 g hladké mouky
1 kypřicí prášek Vitana
2 lžíce mletých mandlí
1 lžíce perníkového koření Vitana
100 g krájeného sušeného ovoce
1 pomeranč /kůra, šťáva/
1 citron /šťáva, kůra/
5 lžic skotské whisky

Postup:
Máslo utřeme s cukrem a postupně přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo hladké těsto, které nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, pečeme při teplotě 170 stupních cca 20 minut.
Po vychladnutí dozdobíme.

Když mrkev, tak bez lepku
Kdo nemiluje přípravu pokrmů z čerstvé jarní karotky! Při přípravě tohoto skvělého bezlepkového koláče jistě nejen děti spoustu mrkve schroupou jako zajíčci, tak si jí kupte raději více!

Ingredience:
6 žloutků
250 g cukru krupice
2lž pomerančové šťávy
450 g strouhané mrkve
450 g strouhaných ořechů
1 kypřicí prášek Vitana
6 bílků
meruňková marmeláda
1 balení potahové hmoty s mandlovou příchutí Vitana

Postup:
Žloutky s cukrem vyšleháme do husté pěny a přidáme pomerančovou šťávou, pak přidáme ostatní suroviny, a nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Hmotu nalijeme do dortové formy a pečeme při 170 stupních cca 40 minut po upečení necháme dort vychladnout vyřízneme z ráfku obmažeme meruňkovou marmeládou a dáme ztuhnout. Pak potáhneme mandlovou hmotou a dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Tradiční velikonoční beránek – tedy jehněčí
Velikonoční beránek, Agnus Dei, symbol Velikonoc ve všech podobách. Aprílové velikonoční menu nabízí speciální recept. Vezmete pečicí formu na beránka, odložíte ji tak, abyste ji našli i příští rok a pustíte se do přípravy chutného jehněčího hřbetu.

Ingredience:
Pro 4 osoby
3 stroužky česneku
800 g jehněčího hřbetu
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 lžička pepř černý mletý Vitana
3 snítky rozmarýnu
1 lžička soli
200 ml vody
1 kostka Masoxu Vitana

Na kuskus:
50 g čerstvých bylinek mix – např. koriandr, máta, petržel nať
200 g kuskus
1 lžíce vinného octa
2 lžíce olivového oleje
400 ml vody
1 a ½ kostky zeleninového nebo drůbežího bujónu

Postup:
Jehněčí hřbet nařežeme na povrchu do mřížky, vetřeme sůl, pepř, posypeme rozmarýnem a česnekem, zalijeme olivovým olejem a zakryté necháme alespoň dvě hodiny uležet v ledničce. Marinované maso vložíme do rozehřáté pánve a opečeme 3 minuty z každé strany, podlijeme marinádou a dáme péci do trouby vyhřáté na 175 °C na 12 minut, poléváme výpekem, vypneme troubu a necháme dojít ještě 15 minut. Výpek slijeme, přidáme vodu a Masox a krátce provaříme. Připravíme kuskus – nasypeme jej do mísy a zalijeme vývarem připraveným z vody a bujónu asi 1 cm nad okraj, necháme stát 8 minut, načechráme vidličkou, osolíme a pokapeme zálivkou z oleje a vinného octa a promícháme s najemno nasekanými bylinkami.

Nádivka Pepka námořníka
Síla Pepka námořníka pořád mnoho z nás nepřesvědčila o zařazení špenátu do jídelníčku. V nádivce s čerstvými kopřivami může pár kousků baby špenátu zůstat bez povšimnutí.

Ingredience:
280 g toastového chleba
400 ml plnotučného mléka
1 lžíce sádla
400 g uzené krkovice
1 šalotka
100 g čerstvých kopřiv
100 g baby špenátu
6 žloutků
3 lžíce majonézy
6 bílků
1 lžička soli
Špetka muškátového oříšku Vitana
Špetka mletého pepře Vitana
100 g mandlí na plátky
Olej na restování a vymazání formy

Postup:
Troubu rozehřejeme na 200 °C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem. Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout. Rozehřejeme olej a orestujeme šalotku, kterou jsme pokrájeli nadrobno, přidáme kopřivy, špenát a necháme zavadnout, stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Žloutky smícháme s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem, přidáme k toastovému chlebu
i s opečenou krkovicí a špenátem a kopřivami. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme ke směsi, formu nebo formičky na nádivku vymažeme olejem a naplníme nádivkou, pečeme 30 minut.

Tipy na produkty:
Citronová kůra dodá pokrmům charismatické aroma
Získává se zpracováním kůry plodů pěstovaných výhradně bez chemického ošetření. Charakteristická svěží vůně se získává sušením a drcením kůry vyzrálých plodů. Cena: 20,90 Kč

Ovocný nádech pomerančové kůry
Horký nápoj, nebo sladké pokrmy či buchty s pomerančovou kůrou získají typickou sladkokyselou chuť. Získává se ze sušené kůry zralých pomerančů a výborná je v kombinaci s citronovou kůrou, skořicí nebo vanilkou. Cena: 19,90 Kč

Kypřicí prášek do pečiva – nezbytná výbava do každé kuchyně
Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále do perníku, palačinek apod. Cena: 3,20 Kč

Klasika pepřenek
Pepř černý patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Sušené bobule jsou plodem popínavé rostliny – pepřovníku černého. Má výraznou, ostrou, až pálivou chuť a štiplavé aroma. Cena: 20,90 Kč

Perník podle tradiční receptury
Vyvážená směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku sestavená podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Cena: 18,90 Kč

Záruka vyvážené a výrazné chuti díky kostce Masox
Masox je vhodný k přípravě polévek, omáček a různých masitých pokrmů. Lze jej použít do polévek hustých ale i do vývarů, k ochucení tmavých omáček, guláše, číny, pečeného i mletého masa a k dochucení příloh. Cena: 24,90 Kč

Zdroj: Vitana

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.