Připravte si domácí žloutkové věnečky

Na své si přijde ten, kdo má rád ke kávě něco sladkého. Věnečky se žloutkovým krémem budou chutnat jako z cukrárny.

Sejděte se s rodinou u krásně prostřeného stolu a vychutnejte si společně strávené chvíle i dobré jídlo. Pro své recepty vybírejte kvalitní suroviny, které gastronomický zážitek jen umocní. Při jejich výběru vám pomůžou i značky kvality, např. Klasa, Regionální potravina nebo tzv. „biozebra“.

VĚNEČKY SE ŽLOUTKOVÝM KRÉMEM
Věnečky jak z cukrárny si podle receptu zvládnete udělat i doma. Příprava je sice trošku časově náročná, ale za ten výsledek to stojí. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou a čerstvým ovocem.

Cca 15 věnečků, 2 hodiny příprava, náročnost vysoká

Ingredience na těsto:
• 375 ml mléka
• 100 g másla
• 220 g hladké mouky
• špetka soli
• 5 vajec

Ingredience na krém:
• 500 ml 30% smetany
• 6 žloutků
• 1 vanilkový lusk
• 100 g cukru krupice
• 1 vanilkový pudink
• 30 ml rumu

TIP: Krém můžete připravovat na vodní lázni, abyste měli jistotu, že se nesrazí.  Nezapomeňte moučkový cukr na ozdobu.

Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Mléko nalijte do hrnce a přidejte máslo. Přiveďte k varu.
3. Vsypte mouku a sůl a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se lehce přichytává ke dnu.
4. Základ těsta odstavte a nechte vychladnout. Během chladnutí těsto občas promíchejte.
5. Do vychladlého základu na těsto postupně zapracujte žloutky.
6. Těstem naplňte pevný cukrářský sáček se zdobicí špičkou a na pečicím papírem vyložený plech kreslete malé věnečky s dostatečnými rozestupy.
7. Pečte dozlatova, asi 25 minut. Během pečení neotevírejte troubu.
8. Upečené věnečky nechte zcela vychladnout a poté je podélně rozkrojte.
9. Připravte si krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a do ní vyškrábněte obsah vanilkového lusku a vmíchejte pudink. Zbytek vanilkového lusku také vložte do smetany.
10. Přidejte cukr a rozšlehané žloutky a za stálého míchání pomalu vařte na mírném ohni tak dlouho, dokud směs nebude opravdu hustá.
11. Krém odstavte a nechte zcela vychladnout, poté vmíchejte rum.
12. Věnečky plňte krémem ze zdobicího sáčku. Můžete přidat své oblíbené ovoce, nejlépe chutnají s čerstvým. Každý věneček poprašte moučkovým cukrem.

Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.