Víte, že vám lepek neškodí? Co když i vy trpíte celiakií?

Každý den útočí na vaše zdraví, tiše a neustále ničí váš organismus a do těla si ho paradoxně vpravujete vědomě a dobrovolně. O čem je řeč? O lepku! Nenápadném viníku celiakie, nemoci, jejíž výskyt v posledních letech strmě stoupá. Devět z deseti nemocných netuší, že je sužuje toto rafinované autoimunitní onemocnění. Ověřte si díky kampani Květen – měsíc bez lepku a na webu www.zitbezlepku.cz , že nepatříte mezi ně!

doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD

V České republice trpí dle odhadů celiakií 1 ze 100 obyvatel, i když rozpoznaných forem je prozatím méně. Na vině jsou často přehlédnuté příznaky této nemoci. Vzhledem k riziku závažných komplikací je nutné se pokusit tento stav změnit,” říká doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD, primář interního oddělení, gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Proč by měl být lepek škodlivý, když ho pravidelně jíte ve formě pečiva, těstovin, knedlíků či moučníků a přitom nepociťujete žádné komplikace? Možná se jen stačí více zamyslet – netrápí vás dlouhodobě střevní komplikace, např. průjem, nadýmání, nebo bolesti hlavy či ekzém, nejste bez příčiny unavení nebo často nezřízeně jíte, a přesto nepřibíráte na váze? Trápí vás lámavost nehtů, komplikace s otěhotněním, aj.? Tyto a mnohé další příznaky různého druhu mohou jen velmi nenápadně naznačovat, že s vaším organismem není něco v pořádku.

Nemoc-chameleon, jak se celiakii přezdívá, nám často uniká mezi prsty i proto, že se projevuje u každého rozdílně a v některých případech dokonce probíhá i zcela bez vnějších projevů. Nepodceňujte sebemenší příznaky, kterých může být až na 200, a naslouchejte svému tělu. Co vše může způsobovat lepek, jak ovlivňuje naše životy, jaké mohou být příznaky a jaká je cesta k plnohodnotnému a spokojenému životu bez lepku, odhaluje kampaň „Květen – měsíc bez lepku”.

V čem ale přesně celiakie a nesnášenlivost lepku spočívá? Lepek, tedy bílkovina, kterou najdeme např. v pšenici, žitu či ječmeni, takto nemocnému člověku poškozuje tenké střevo a to pak nedokáže správně vstřebávat všechny potřebné živiny. Organismu proto chybí spousta důležitých látek a nemůže fungovat zdaleka tak, jako tělo zdravého člověka, na což se mohou nabalovat další vážné zdravotní komplikace. U dětí se pak celiakie projevuje opožděným růstem a celkově horším prospíváním. Celiakie je způsobena nesnášenlivostí lepku a dokáže způsobit nemalé problémy, a to nejen v dětství, ale i kdykoli během dospělosti – propuknout totiž může prakticky kdykoli.

Diagnostika celiakie je jednoduchá, při podezření je nutné pokračovat v konzumaci stravy s obsahem lepku a podstoupit odběr krve s vyšetřením serologických markerů celiakie. Poklud jsou pozitivní, je nutné odebrat vzorek sliznice tenkého střeva – u dětí pomocí kapsle, kterou polykají, u dospělých v průběhu gastroskopie. Odběr krve může indikovat kterýkoliv lékař, při pozitivitě markerů (podezření na celiakii) je pacient odeslán ke gastroenterologovi, který diagnózu dokončí,” dodává doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

Jitka Dlabalová

Možná i vám teď běží hlavou, že váš organismus přece jenom vykazuje některé odchylky, které vám sice už začaly připadat normální, u zdravého člověka se ale v takové míře rozhodně nevyskytují. Žádný strach – nemusíte ihned běžet k lékaři! Pro začátek vám pomůže webový portál www.zitbezlepku.cz kampaně Květen – měsíc bez lepku. Zkusit si zde můžete vlastní orientační test, který vám napoví, do jaké míry jste ohroženi lepkem, ale hlavně se můžete přihlásit i k bezplatné telefonické konzultaci s odborníkem na výživu, jenž vám zodpoví všechny vaše otázky.

Celiakie a další formy nesnášenlivosti lepku se dají léčit jediným způsobem – bezlepkovou dietou. Bezlepková dieta jako jediná zaručí, že se povrch tenkého střeva dokáže uzdravit a všechny nepříjemné projevy nemoci zcela zmizí. S dietou se však musí pokračovat doživotně, což v dnešní době, kdy chutné bezlepkové výrobky a suroviny naleznete v každém větším supermarketu, není tak zásadní komplikace, jak by se mohlo zprvu zdát.

Nebojte se a podívejte se lepku do očí – za vaše zdraví to rozhodně stojí!

  • Navštivte www.zitbezlepku.cz
  • Vyzkoušejte zde jednoduchý test odhalující první příznaky nesnášenlivosti lepku, zdarma na webové stránce.
  • Zkonzultujte svůj zdravotní stav s naším nutričním terapeutem zdarma, zaregistrujte si čas konzultace na webové stránce www.zitbezlepku.czVzdělávací projekt „Květen – měsíc bez lepku”, webový portál a další aktivity spojené s osvětou přináší italský výrobce prémiových bezlepkových potravin Schär ve spolupráci se Společností pro bezlepkovou dietu.

Dr. Schär:
Italská společnost Dr. Schär se zabývá výrobou chutných bezlepkových produktů vyrobených z plnohodnotných surovin, které zajišťují všem zákazníkům nutričně vyváženou a kvalitní stravu při bezlepkové dietě. Potraviny Schär se vyrábí ze surovin, které neobsahují pšenici a jsou přirozeně bezlepkové. Před každým zpracováním jsou testovány na obsah lepku a odpovídají přísným evropským normám. Většina výrobků společnosti Dr. Schär neobsahuje ani konzervanty a splňuje tak požadavky, které vyžaduje bezlepková výživa, ale také požadavky zdravého stravování. Společnost Dr. Schär garantuje maximální bezpečnost svých výrobků s ohledem na dietní požadavky. Úspěch společnosti je zaručen neustálým zdokonalováním bezlepkových produktů, díky důrazu na výzkum, vývoj a výrobní technologie.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.