Vyzkoušejte dva nové recepty od Karolíny Kamberské!

S blížícím se létem a grilovací sezónou se zvyšuje zájem o nové recepty, kterými můžeme obohatit zahradní party, oslavu anebo si jen dopřát dobrou večeři. Vyzkoušejte dva recepty, které pro Podravku vytvořila oblíbená Karolína Kamberská. První recept je na marinovanou krkovičku, takže potěší všechny milovníky masa. Pro vegetariány je pak skvělou volbou nakládaná feta. Oba recepty jsou podtržené sluncem provoněnou dobrotou ajvarem od Podravky.

Připravte si báječnou krkovičku na česnekové topince s ajvarem
Máte-li rádi pořádně vyladěný kus masa, pak jste natrefili na recept, který je pro vás jako stvořený. Vyzkoušejte marinovanou krkovičku doplněnou o česnekovou topinku s ajvarem, jehož paprikovo lilková chuť dotáhne celý chod k dokonalosti.

Co budete potřebovat?
4 plátky krkovice
1 cibule
6 lžic oleje
2 lžíce hrubozrnné hořčice
4 stroužky česneku
½ lžičky mletého zázvoru
Několik lístků šalvěje anebo rozmarýnu
Sůl, pepř
3 dcl světlého piva
1 lžíce medu
1 lžíce másla
Ajvar jemný Podravka
Topinky potřené česnekem

Jak na to?
Krkovici nařízněte na několika místech po okrajích, to proto aby se plátky nekroutily. Následně se pusťte do marinády, ve které bude maso přes noc odpočívat. Více tak do sebe natáhne všechny chutě. Nejprve smíchejte olej, hořčici, prolisovaný česnek, zázvor, nasekané lístky bylinek, sůl a pepř. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a přidejte do vytvořené směsi a promíchejte. Do připravené marinády vložte maso, zakryjte ho a přes noc nechte uležet v chladničce. Pokud budete marinovat déle, tak se nic nestane, ba naopak. Jakmile bude krkovička dostatečně odleželá, můžete se pustit do smažení. S olejem šetřete – je v marinádě a maso je tučné dost, tak jím pánev jen lehce potřete. Plátky smažte z každé strany 4 minuty. Hotové maso na sebe naskládejte, zabalte do alobalu a nechte cca 5 minut odpočívat. Mezitím si doděláte šťávu k masu. Do pánve s výpekem přilijte pivo, přidejte med, osolte, opepřete a nechte mírně zredukovat. Vypněte plamen a přidejte lžíci másla, to šťávu zjemní. Maso dejte zpět do pánve ke šťávě a zakryjte pokličkou. Mezitím na druhé pánvi klasickým způsobem opečte topinky. Pokud už je na vás oleje moc, použijte toustovač. Hotové topinky nezapomeňte potřít česnekem. Maso servírujte společně s topinkou a kopečkem sluncem provoněné dobroty Ajvaru Podravka. Vynechat byste neměli ani sklenici vychlazeného piva. Dobrou chuť!

Marinovaná feta na řecký způsob
Chcete přichystat na oslavu s přáteli dobrotu, která je ohromí? Či jen připravit lahodnou večeři? Vyzkoušejte fetu naloženou v bylinkách, ovoněnou česnekem a s ajvarem jako přílohou. Vytvoříte tak pokrm, který ve vás alespoň na chvíli vytvoří pocit středomoří.

Co budete potřebovat:
400 g fety
Hrubě drcený barevný pepř
2 stroužky česneku
Cca 3 dcl olivového oleje
Po 2 snítkách čerstvého tymiánu, rozmarýnu, šalvěje a oregana
2 sušené chilli papričky
5 sušených rajčat
Hrst černých oliv
Ajvar jemný Podravka

Jak na to?
Fetu nechte okapat a nakrájejte na kostičky. Česnek prolisujte do misky a smíchejte s olivovým olejem. Bylinky nasekejte nahrubo, ale dřevnaté stonky vyhoďte. Nahrubo nasekejte i chilli papričky a sušená rajčata. Drcený pepř a všechny nasekané suroviny vmíchejte do česnekového oleje. Nyní je čas na čáry se samotnou fetou. Do sklenice dejte vždy jednu vrstvu kostiček sýra a zalijte olejem se všemi přísadami. Pokračujte, dokud nebude sklenice plná. Nezapomeňte, že sýr musí být zcela ponořený v oleji. Takto naloženou fetu nechte v chladu odležet nejméně dva dny. Po uplynutí alespoň dvou dnů, můžete směle debužírovat. Tip: fetu podávejte ve společnosti s Ajvarem jemným Podravka. Ajvar totiž skvěle doplňuje chuť naloženého sýra.

Karolína Kamberská

Zdroj: Podravka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.