Zdravé muffiny s jablky a ovesnými vločkami
„Muffiny patří k nejoblíbenějším pekařským výrobkům, které lze snadno připravit doma. Pokud chcete mlsat zdravěji, nahraďte v nich mouku ovesnými vločkami. Pokud navíc ještě vyřadíte cukr a místo něj použijete třeba stévii, získáte opravdu zdravý a současně velmi chutný dezert, jímž své hosty určitě potěšíte,“ říká Pavla Stoklasová, profesionální pekařka a cukrářka Resortu Valachy ve valašských Velkých Karlovicích, která pro vás tento recept připravila.
Na 12 ks muffinů potřebujeme:
75 g mletých ořechů
60 g ovesných vloček
2 vejce
2 jablka
1/2 lžičky jedlé sody
stévii či jiný sirup
Postup:
1. V mixéru rozmixujeme ořechy a ovesné vločky.
2. Směs vsypeme do misky, přidáme jedlou sodu a na závěr vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka a rozklepnutá vejce. Těsto dosladíme stévií (klidně ji ale můžeme úplně vynechat, protože už samotná jablka osladí těsto dostatečně).
3. Papírové formičky naplníme těstem, shora je ozdobíme plátky mandlí a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut.
4. Ke zdobení můžeme využít i další pochutiny z domácích zásob – oříšky, kousky čokolády nebo sušené ovoce.
Kam za špičkovou (nejen) valašskou gastronomií:
Zdravé muffiny, ale třeba také slavné valašské frgály peče Pavla Stoklasová pro hosty Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovících. Ten je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a zejména díky moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku masáží. Pro náročné gurmány je zde otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty nebo půjčovnu segwayů. Pravidelně tady pořádají zajímavé sportovní akce – od Běžecké školy Miloše Škorpila přes výuku jógy s indickým lektrorem až po kurzy nordic walkingu či Bike Kemp. Velice populární je také zdejší frgálová manufaktura, do níž míří na kurzy pečení frgálů lidé z celé republiky. Letošní novinkou jsou pak kurzy výroby čokoládových pralinek a Pavla Stoklasová připravuje i kurzy pečení vánoček.
Zdroj: www.lanterna.cz