Lahodné recepty s novinkou kurkumovou pastou od Hradeckých delikates

Zlatá královna, i tak se přezdívá koření KURKUMA, které se hojně využívá nejen pro jeho specifickou lahodnou chuť, ale také pro léčivé účinky.

Ostatně kurkuma byla hojně využívána již v počátcích ájurvédy, nejstarší celostní medicíně na světě. Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem, má silně barvící vlastnosti a bývá součástí řady kari koření. Rodinné manufaktuře Hradecké delikatesy se podařilo ve své novince – Kurkumové pastě – využít všech pokladů této zlaté pochoutky. Připravují ji z čerstvého kořene, proto si uchovává svou nádhernou žlutou barvu, i vynikající plnou chuť. Využití je rovněž pestré – od namazání na bagetku, až po přísadu do řady jídel teplé i studené kuchyně.

Kurkuma, nebo také indický šafrán, má původ pravděpodobně právě v Indii. V indické kuchyni má své stálé místo a využívá se velmi často také v ájurvédě. Kurkuma totiž všeobecně přispívá ke zlepšení zdraví a posílení imunity. Kromě léčivých účinků a lahodné chuti se stává také vyhledávanou složkou kosmetických produktů. Navzdory své zlaté barvě dokáže například vybělit zuby. Vyzkoušet ji můžete například v novince Hradeckých delikates, Kurkumové pastě.

KURKUMOVÁ PASTA pasta vyráběná z čerstvého kořene nechává vyniknout výjimečné chuti kurkumy. Obsahuje totiž jen tři ingredience – kurkumu (minimálně 52 %), olivový olej a umeocet. Pasta je šetrně pasterována, bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy a GMO. Pochutnáme si na ní jen tak na bagetce, lahodná je také k sýrům, zelenině, ale také na grilované pochoutky, k ochucování teplých jídel, nebo naopak jako dip. Fantazii se meze nekladou, inspiraci přikládáme v receptech níže.

Kurkumová rýže
Suroviny:
1 hrnek rýže Basmati
1 malá cibule
1 stroužek česneku
2 lžičky Pasty z kurkumy HD
1 lžička mletého zázvoru
4 tobolky kardamomu
½ konzervy kokosového mléka
sůl
citronový šťáva
1 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla

Postup:
V litinovém hrnci nebo pánvi na lžíci másla zpěňte najemno nasekanou cibuli a česnek. Rýži důkladně propláchněte v cedníku vodou. Přidejte ji do hrnce k cibuli a česneku a důkladně zamíchejte. Přidejte zázvor, pastu z kurkumy, kardamom, necelou lžičku soli, lžičku cukru a pár kapek citronové šťávy. Obsah hrnce zalijte kokosovým mlékem a vodou, tak aby hladina tekutiny byla cca na dva prsty nad rýží. Přiklopte a vařte do změknutí rýže.

Zlaté kuřecí steaky
Suroviny:
700 g kuřecích stehenních řízků
2 lžičky Kurkumy pasty HD
1 lžíce Česnekového pesta HD
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
sůl
pepř
olej nebo bílý jogurt

Postup:
Kuřecí maso z obou stran osolte. Připravte si marinádu: do asi 100 ml slunečnicového oleje (nebo bílého jogurtu či zakysané smetany) zamíchejte 2 lžičky kurkumové pasty a lžíci Česnekového pesta, společně zamíchejte. Pak přidejte římský kmín, mletou skořici, kardamom, zázvor a trochu čerstvě namletého pepře, smíchejte a lehce osolte. Do marinády dejte maso a nechte ho minimálně 5 hodin v lednici odpočívat. Rozpalte gril, na mřížce pak opékejte marinovaná kuřecí stehna z obou stran. Během grilování můžete maso ještě jednou potřít partou z kurkumy.

Polévka z pečeného květáku s kurkumou
Suroviny:
1 malý květák
½ žluté cibule
1 mrkev
1 stroužek česneku
1 lžička pasty z kurkumy HD
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžíce sekaného čerstvého zázvoru
150 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
sůl
pepř
1 lžíce hnědého cukru
pár kapek citronové šťávy
7 ml zeleninového vývaru
olivový olej

Postup:
Květák rozeberte na růžičky, rozprostřete ho na plech, pokapejte olivovým olejem a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů, asi na 20 – 30 minut. V hrnci na másle orestujte na kolečka nakrájenou mrkev společně s nasekanou cibulí. Až začne mrkev barvit, přidejte na plátky nasekaný česnek a zázvor. Společně restujte asi minutu, pak přidejte římský kmín, lžičku kurkumy, orestujte a zalijte vývarem. Vařte asi 15 minut. Pak přidejte upečený květák a vše rozmixujte dohladka. Polévku zjemněte smetanou a dochuťte solí, pepřem, troškou citronové šťávy a cukrem. Polévku servírujte ozdobenou trochou kurkumové pasty s opečeným světlým chlebem s Česnekovým pestem HD.

Kurkumová pasta je k dostání na  e-shopu Hradecké delikatesy za cenu – 100 g = 130 Kč.

Zdroj: www.hradeckedelikatesy.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.