Vánoce bez cukroví si nedovedeme vůbec představit. Nejčastěji pečeme doma odpoledne po práci!
Cukroví neodmyslitelně patří k českým vánočním svátkům. Myslí si 95 lidí ze 100, jak ukázal předvánoční průzkum obchodů Albert. Šedesát procent Češek a Čechů ho připravuje doma. Co možná překvapí, nejčastěji ve volném čase během pracovního týdne. Na českých stolech jednoznačně vládnou tradiční druhy, a to linecké a vanilkové rohlíčky.
U mladých vedou perníčky, rodiče mají v oblibě pracny
Vánoční cukroví a jeho příprava má v Čechách hlubokou tradici již stovky let. Podle průzkumu obchodů Albert[1] se předvánočnímu pečení věnuje 58 % z nás. Dvě třetiny lidí si těsto připravuje doma, ostatní volí hotové těsto z obchodu.
Napříč generacemi jsou nejoblíbenějšími druhy linecké a vanilkové rohlíčky, které podle průzkumu nesmí chybět na vánočních stolech v sedmi z deseti domácností. Hned za nimi se drží vosí hnízda (47 %). Mladí do 35 let si na Vánoce rádi dopřejí i perníčky. Pracny a nepečené cukroví se naopak těší největší oblibě u lidí nad 54 let.
TOP 5 nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví: 1. linecké 2. vanilkové rohlíčky 3. vosí hnízda 4. perníčky 5. nepečené cukroví |
Tradiční cukroví v novém kabátě
Rádi byste na Vánoce trochu osvěžili svoje stávající rodinné recepty? Zkuste klasické suroviny, jako jsou mouka, cukr, tuk, vejce či čokoláda, nahradit lehčími alternativami. „Část tuku určeného k přípravě náplně můžeme nahradit pudinkem. Náplň i cukroví tak budou lehčí a méně tučné,“ radí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. „Čokoládové polevy bychom měli ideálně připravovat z kvalitní čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa,“ dodává Alena Paldusová s tím, že i ostatní suroviny jdou velmi lehce nahradit zdravějšími variantami. Ptáte se, jak na to?
- Cukr můžete nahradit sušeným ovocem. Například datlemi nebo fíky. Místo klasického bílého cukru můžete použít cukr třtinový, javorový sirup nebo kvalitní med.
- U bílé mouky je nespočet možností, jak ji nahradit. Na výběr máte z celozrnné, rýžové, pohankové, kokosové, ořechové nebo dokonce mandlové mouky.
- Pokud jste alergičtí na vejce nebo jíte veganskou stravu, vyzkoušejte bramborový nebo kukuřičný škrob, případně použijte mandlovou nebo sójovou mouku.
- Máslo můžete nahradit například rostlinnými oleji či tuky. Rostlinné tuky s menším obsahem tuku se hodí spíše do nepečeného cukroví.
Inspirace na odlehčené vánoční cukroví
Bezlepkové linecké
Suroviny:
350 g rýžové mouky
220–250 g másla
120 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička strouhané citronové kůry
Rybízová nebo jiná zavařenina na slepování
Postup:
Z mouky, změklého másla, cukru, vejce a strouhané citronové kůry vypracujte těsto. Pokud by bylo příliš drobivé, přidejte trochu másla navíc. Zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici uležet do druhého dne nebo alespoň hodinu. Troubu předehřejte na 170 °C. Z rozváleného těsta vykrajujte tvary a pečte 5–8 minut. Nechte vychladnout a slepujte marmeládou.
Jablkové hrudky
Suroviny:
200 g ovesných vloček Nature’s Promise
2 jablka
2 lžíce kokosového oleje
2 lžíce strouhaného kokosu
Hrst hrozinek
100 g čokolády s vysokým podílem kakaa
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C. V mixéru nasekejte vločky najemno a smíchejte s nastrouhanými jablky, jednou lžící kokosového oleje, strouhaným kokosem a rozinkami. Lžičkou odebírejte hmotu a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed vytvořte malý důlek pro čokoládovou náplň a pečte 25–30 minut. Čokoládu rozehřejte se zbývajícím kokosovým olejem a do důlku každé hrudy dejte trochu polevy. Nechte zatuhnout a poté uchovávejte v chladu.
[1] Průzkum Instant Research (listopad 2018) zpracovala pro obchody Albert agentura Ipsos na reprezentativním vzorku 525 respondentů.
Zdroj: Albert