Připravte si čtyři recepty, které zahřejí i pohladí na duši!

Velkou dobrotou je také recept na lososa se sladkokyselou čočkou beluga. Čočka beluga je typická svou lehce oříškovou chutí a pochutná si na ní i opravdový gurmán. V sestavě s lososem se jedná o opravdovou dobrotu. Orientální čočková pomazánka zase překvapí svou netradiční chutí. V kombinaci s pitou je to naprostá delikatesa. Kokosová rýže s marinovanými jahodami, to není jen tak obyčejný rýžový nákyp. Naprosto ojedinělá a netradiční kombinace si podmaní i ty, kteří nákypům příliš neholdují. Léto si můžeme připomenout sicilským arancini, což jsou rýžové koule plněné mletým masem. A je to opravdová dobrota!

Bleskový losos se sladkokyselou čočkou beluga
Suroviny:
300 g černé čočky beluga Lagris
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 červená paprika
1 mrkev
1 jarní cibulka
2 citrony
sůl a pepř
chilli vločky dle chuti
hrst čerstvého kopru
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rajčatového pyré
1 lžíce hrubozrnné hořčice
4 lžíce másla
4 filety lososa s kůží
1 dcl bílého vína

Postup:
1) Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do dvojnásobného množství vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme.
2) Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, rajčatové pyré a hořčici.
3) Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká.
4) Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.

Extra tip:
Při vaření belugy je dobré dodržet poměr 450 ml vody na 250 g belugy. Že je čočka hotová poznáte podle toho, že se voda v hrnci vstřebala. Pokud ji vaříte ve větším množství vody, tak jak je u luštěnin obvyklé, černá barva se vyluhuje do vody a beluga ztratí svou krásnou barvu.

Orientální čočková pomazánka
Suroviny:
3 lžíce olivového oleje
2 šalotky
3 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
2 cm čerstvého zázvoru
1 lžička kurkumy
400 ml vody
2 rovné lžičky soli
pepř
200 g červené čočky Lagris
100 ml kokosového mléka
šťáva z 1/2 citronu

K podávání:
hrst čerstvého koriandru
knäckebrot nebo pita

Postup:
1) V kastrůlku si rozpálíme olej a opečeme na něm najemno posekané šalotky a česnek. Přidáme římský kmín, koriandr, nastrouhaný zázvor a kurkumu a minutku opékáme, až se koření rozvoní. Pak zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, vsypeme červenou čočku a 10 minut vaříme.
2) Pak přidáme i kokosové mléko a citronovou šťávu, přivedeme znovu k varu a poté vypneme plamen. Necháme vychladnout, podáváme s knäckebrotem nebo pitou a posypeme čerstvým koriandrem. Pokud nemáme rádi čerstvý koriandr, jehož chuť je trochu neobvyklá, dobře poslouží i bazalka nebo čerstvý tymián.

Kokosová rýže s marinovanými jahodami
Suroviny:
16 jahod
2 lžíce medu
1 lžíce balzamikové redukce
200 g jasmínové rýže Lagris
400 ml vody
1 lžíce strouhané citronové kůry
8 lžic cukru krupice
1 vanilkový lusk
800 ml kokosového mléka
mletý pepř dle chuti
pár lístků máty

Postup:
1) Jahody očistíme, pokrájíme na plátky a dáme do misky. Z medu a balzamikové redukce si smícháme marinádu a promícháme ji s jahodami. Zakryjeme fólií a necháme odpočívat alespoň hodinu, jahody získají marinováním ještě lahodnější chuť.
2) Rýži propláchneme a dáme ji vařit na mírném plameni do 400 ml mírně osolené vody, do které jsme přidali i citronovou kůru, cukr a vydlabaný vnitřek vanilkového lusku. Vaříme ji dvanáct minut bez míchání. Pak vmícháme všechno kokosové mléko a pomalu vaříme dalších sedm minut, tentokrát už za občasného promíchání.
3) Uvařenou kokosovou rýži necháme vychladnout, pak ji přendáme do hezkých mističek, zakryjeme je potravinovou fólií a dáme do chladničky.
4) Před podáváním ozdobíme marinovanými jahodami. Můžeme ozdobit čerstvě mletým pepřem a lístky máty.

Sicilské arancini
Suroviny na koule:
400 g rýže arborio Lagris
½ lžičky mletého šafránu
50 g másla
100 g strouhaného parmazánu
3 žloutky
2 vejce na obalení
100 g strouhanky na obalení
120 g mozzarelly
rostlinný olej na smažení

Suroviny na náplň:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
300 g mletého masa (směs hovězí/vepřové)
2 lžíce rajčatového protlaku
150 ml červeného vína
sůl
čerstvě mletý pepř
sušené oregano

Postup:
1) Nejprve si uděláme ragú: na pánvi si rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli nakrájenou najemno, opečeme ji do sklovita, přidáme mleté maso, pár minut opékáme a pak k němu přidáme i rajčatový protlak. Opečeme asi dvě minutky i s protlakem za stálého míchání. Pak do pánve vlijeme víno, osolíme, opepříme a přidáme oregano. Necháme mírně probublávat, dokud směs nezíská správnou hustou konzistenci (tak, ať s ní můžeme plnit rýžové koule) – bude to trvat asi 20 minut. Ragú si můžeme klidně udělat den předem.
2) Pak si připravíme rýži: vsypeme ji do 0,8 litru vroucí osolené vody, přidáme do ní šafrán, a na mírném plameni ji uvaříme doměkka. Voda by se měla zcela vyvařit (pokud se to stane a rýže ještě není měkká, přilijeme trochu vody a chvilku vaříme dál). Uvařenou rýži necháme chvilku prochladnout, mezitím do ní můžeme vmíchat pokrájené máslo, parmazán a na závěr i žloutky. Takto připravenou směs necháme úplně vychladnout, bude se nám s ní lépe pracovat.
3) Připravíme si všechno ostatní: v misce rozšleháme zbylá dvě vejce, do druhé misky nasypeme strouhanku, připravíme si i talíř, na který budeme odkládat vytvarované koule. Natrháme si mozzarellu na drobné kousky. Do navlhčené dlaně si dáme vždy hroudu rýžové kaše, uprostřed vytvoříme důlek, ten naplníme ragú a pár kousky mozzarelly, zakryjeme rýží shora a vytvarujeme kuličku velikosti tenisového míčku.
4) Kouli obalíme v rozšlehaném vajíčku a poté ve strouhance. Před každou další koulí si opláchneme ruce, aby se nám směs nelepila na ruce. Když máme koule hotové, rozpálíme si olej v pánvi (množství asi do poloviny výšky arancin) a osmažíme je ze všech stran.

Zdroj: Lagris

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *