Michael Žantovský vařil Havlův Burgundský guláš dle nové kuchařky!

Kniha receptů spjatých s Václavem Havlem – ať už v roli spokojeného strávníka či po všech stránkách svébytného kuchaře. Knihu receptů našeho prvního polistopadového prezidenta představil Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, spolu s Emmou Smetanou. Havel byl spokojený strávník, ale v mnoha směrech i svébytný kuchař. Přítomní si mohli pochutnat na jeho legendárním Burgundském guláši.

Václav Havel byl dramatik, esejista, disident, vězeň svědomí a prezident Československa a České republiky, jedna z velkých postav českých, evropských a světových dějin 20. století. Takto o něm hovoří encyklopedie, odborné studie a učební osnovy. Málokde se ale uvádí, že Havel byl také po celý život nadšeným, hloubavým, tvůrčím a ve společnosti oblíbeným kuchařem. Přestože v této oblasti nedosáhl stejně významných výsledků jako v jiných, čas strávený v kuchyni dotvářel jeho život, obohacoval život jeho nejbližších a pomáhal vytvářet pevná pouta, spojující podobně smýšlející přátele v nelehkých dobách normalizace. Také z tohoto důvodu mu věnujeme tuto malou kuchařskou připomínku. Nechceme stavět Havlovi kuchařský pomník, ani ho dávat za příklad zdravého stravování, ale prostě jen potěšit ty, kterým seznámení s touto méně známou částí jeho života udělá radost.

Kančí na daňčím již tuto sobotu dopoledne!Zpestřete si sobotní předpoledne oblíbenými kulinářskými špílci Václava Havla! Kde? Svět Knihy Praha: https://www.facebook.com/events/414096589388321/ Jak? Ve společnosti Michaela Žantovského, Emmy Smetany a Kuchařky Václava Havla!

Zveřejnil(a) Knihovna Václava Havla dne Čtvrtek 9. května 2019

Foto: Michael Žantovský a kol.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.