Vyzkoušejte letní makové dobroty

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte. Základem receptů je lahodný mák, který má charakteristickou nasládlou chuť a vůni. Pro přípravu receptů proto vybírejte ten český, který je kvalitní. S výběrem vám pomůže cechovní norma. Pokud koupíte balení s pečetí České cechovní normy, můžete si být jistí, že mák je vypěstovaný v České republice.

Makové krekry s quacamole
Znáte to taky? Máte na něco chuť, ale ne na nic velkého, prostě si jen tak uzobnout, ochutnat. Tak přesně tohle splňuje tento recept. Inspirací jsou mexické nachos, pouze kukuřičnou tortillu nahradily makové trojhránky z listového těsta.

Suroviny:
1 listové těsto
1 hrst celého máku
1 vejce
3 avokáda
2 rajčata
1 malá červená cibule
1 stroužek česneku
1 hrst koriandru
sůl, pepř
1 limeta

Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na 170 °C. Mezi tím si vyválejte listové těsto do tenka. Potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypejte celým mákem. Z těsta pak pomocí nože či rádélka vykrajujte trojúhelníčky, které upečte do zlatova (3-5 min). Než makové „nachos“ vystydnou, stihnete připravit quacamole (avokádovou pomazánku). Zralé avokádo pomocí vidličky rozmačkejte na hrubou pastu. Přidejte na kostičky nakrájené rajče, které jste předem zbavili semínek, šťávu z limetky, posekaný koriandr, sůl, pepř a na drobno nakrájenou cibuli. Vše promíchejte a ihned podávejte.

TIP:
Pokud budete quacamole podávat až za pár hodin, přikryjte ho potravinářskou fólii. Zamezíte tak přístupu vzduchu a následnému hnědnutí, ke kterému má avokádo sklony.

Maková panna cotta
Lehký dezert, který je sladký tak akorát a můžete ho ujídat během popíjení letního drinku. Pokud jej dozdobíte ještě čerstvým ovocem, nikdo neuhodne, že vám příprava zabrala jen pár minut.

Suroviny:
250 ml smetany na šlehání
250 ml plnotučného mléka
1 lžíce medu
4 plátky želatiny
3 velké lžíce mletého máku

Postup:
Plátky želatiny namočte do studené vody a nechejte nabobtnat. V hrnci smíchejte smetanu, mléko, med. Zahřívejte na mírném plamenu (pozor, směs nesmí vařit!). Do zahřáté směsi přisypte mletý mák a želatinu, promíchejte a opatrně vlijte do sklenic nebo party kelímků. Hotovou panna cottu nechte ztuhnout v lednici.

TIP:
Panna cottě bude slušet čerstvé sezónní ovoce, které skvěle doplní chuť máku. Kromě oblíbených plodů můžete na ozdobu použít také karamel nebo celá semínka modrého máku.

Raw dort s čerstvým ovocem a oříšky
Sladký dort by neměl chybět na žádné oslavě či zahradní party. Tento navíc není pečený a najdete v něm jen samé dobré a zdravé ingredience, které zcela nahradí cukr. Základ dortu tvoří bílý mák, jenž má jemnější chuť připomínající oříšky.

Suroviny na korpus:
200 g datlové pasty (nebo jemně mletých sušených datlí)
3 lžíce kokosové mouky
1 lžíce bílého máku
Banánová vrstva:
1 zralý banán
2 lžíce agávového sirupu
1 lžíce vody
4 lžíce kokosového oleje
100 g kešu ořechů namočených přes noc
Malinová vrstva:
100 g kešu ořechů namočených přes noc
4 lžíce kokosového oleje
100 g malin
2 lžíce agávového sirupu
dortová forma o průměru 20 cm
ovoce, mák a ořechy na dozdobení (váha ořechů je počítána v suchém stavu před namáčením)

Postup:
Začněte přípravou korpusu. Smíchejte datlovou pastu, mák, kokosovou mouku a vše propracujte v kompaktní těsto. To rovnoměrně vtlačte na dno formy, které jste vyložili pečicím papírem. Korpus dejte do lednice odpočívat. Zatím si připravte banánovou vrstvu. Veškeré ingredience rozmixujte ponorným mixérem do zcela hladké konzistence. Opatrně ji vlijte na korpus a opět vraťte ztuhnout do lednice. S přípravou malinové vrstvy chvilku posečkejte, než banánová vrstva ztuhne. Pokud to uspěcháte, může se stát, že se vrstvy smíchají. Ideální doba na ztuhnutí první vrstvy je cca 30 minut. Malinovou vrstvu připravte stejně, jako předchozí. Pokud vás tlačí čas, urychlíte tuhnutí tak, že dort vložíte do mrazáku. V tomto případě vyndejte dort asi 20 minut před podáváním a krájejte nahřátým nožem v teplé vodě. Povrch dortu můžete libovolně ozdobit čerstvým ovocem, celým mákem nebo jedlými květy.

TIP:
Ovocné vrstvy můžete obměnit dle libosti, místo malin můžete použít například jahody, borůvky nebo vše smíchat.

Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. 

Cechovní norma ochrání mák vypěstovaný v ČR
Už letošní úroda modrého máku vypěstovaného v České republice může nést pečeť České cechovní normy. Spolek Český modrý mák z.s. nechal zapsat tuto tradiční komoditu, aby ji ochránil před pančováním ze zahraničí a pomohl spotřebiteli ve výběru kvalitního máku na pultech obchodů.

Cechovní norma pro modrý mák má zelenou
Zápisem České cechovní normy pro Český modrý mák se spotřebiteli dostává do rukou „nástroj“, díky němuž si v obchodě vybere mák zaručeně českého původu, který mu přinese gurmánský zážitek, ale i výživové benefity. Norma je vyhrazena pro konkrétní modrosemenné odrůdy, které splňují kritéria potravinářského máku. Logo České cechovní normy garantuje nižší obsah morfinových alkaloidů (pod 20 mg/kg) a splňuje tak ještě přísnější limit, než je v českých právních předpisech (25 mg/kg). Zároveň je nutno splnit podmínku původu – mák označen Českou cechovní normou musel být vypěstován pouze v České republice. Dále u semen máku tohoto označení není povolena termostabilizace (tedy úprava semen za pomocí vysoké teploty či horké páry) a nemohou tak být zaměňována se semeny technického máku produkovanými jako surovina pro farmaceutické využití. Termostabilizací se sice odstraní 20 až 100 % morfinu, zároveň se ale spustí oxidace, sníží se jeho kvalita a mák ztratí přednost superpotraviny. „Z tohoto důvodu je možné mák ošetřený termostabilizací považovat za méně hodnotný z potravinářského hlediska, a také za méně vhodný pro použití v potravinářství,“ říká Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze.

Mák s logem České cechovní normy:
• 100% český původ
• Není povolena termostabilizace
• Garantovaný nižší obsah morfinových alkaloidů
• Platí pro modrosemenný mák celý, nikoliv mletý

Pěstování máku setého má v českých zemích více než tisíciletou tradici a na tom se snaží stavět žádost o zápis chráněného zeměpisného označení, zatím však neúspěšně. Spotřebitelům však téměř okamžitě může pomoci Česká cechovní norma, která jasně určí původ a kvalitu modrého máku. Zralá maková semena neobsahují morfin, ale mohou jím být do určité míry znečištěna z makoviny – třeba díky škůdcům, při sklizni nebo v důsledku špatného skladování. V Česku se pěstuje modrý mák pouze pro potravinářské účely s přesně daným maximálním množstvím morfinových alkaloidů na povrchu semene (25 mg/kg). „Obvyklý obsah alkaloidů v českém modrém máku je však 10 až 15 miligramů na kilogram, ale také méně,“ upřesňuje Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze. „Problém s vyšším množstvím alkaloidů v kupovaném máku z obchodu máme díky dovozu levného technického máku nebo jeho míchání s kvalitním Českým modrým mákem,“ hodnotí Mikšík.

 „Právě produkci kulinárně hodnotného olejnatého semene, které má řádově nižší obsah morfinových alkaloidů, než odrůdy specializované pro farmaceutické zpracování, jaké jsou pěstovány například v Maďarsku, Francii, Španělsku, Austrálii, Velké Británii, Slovensku nebo Indii, by měla Česká cechovní norma ochránit,“ říká Markéta Chýlková, specialistka na potravinářskou legislativu.

Morfinové alkaloidy:
V máku se vyskytuje řada alkaloidů, mezi které patří i morfin či kodein. Tyto látky jsou návykové a používají se v lékařství jako analgetika. Maková semena tyto látky neobsahují, ale mohou jimi být na povrchu znečištěna z narušených makovic.

Technický mák vs. potravinářský
Technický nebo také farmaceutický mák je pěstován v zahraničí pro farmaceutický průmysl na přípravu léků. Z plodiny se však používá pouze makovina, tedy makovice s částí stonku. Ta obsahuje velké množství morfinu a dalších alkaloidů – 3 až 10 g/kg, což je zhruba 400x více, než dovoluje norma českému modrému máku. Semena z těchto „technických“ makovic jsou z hlediska využití pro farmaceutický průmysl odpadem. Semena takového máku jsou nearomatická, dřevitá, nahořklá a mohou být znečištěna alkaloidy. Pro svoji nízkou cenu jsou však levně dovážena do České republiky. Spotřebitel v těchto směsích nemá možnost poznat kvalitní semena od těch nekvalitních a už vůbec nerozezná vysoký podíl alkaloidů, které obsahují. I proto jsou parametry České cechovní normy nastaveny tak přísně, aby jí mohlo být označeno pouze kvalitní semínko českého modrého máku. „Modrý mák vypěstovaný v České republice je dražší, ale garantuje typickou makovou vůni a chuť. Semena odrůd máků pěstovaných pro farmaceutický průmysl či jinak barevná semena mají nevýraznou chuť i vůni nebo ji nemají vůbec a díky velmi tenkému osemení mají také nízký obsah vlákniny a ligninu včetně chuťově významných doprovodných látek,“ říká Chýlková. Semena máku jsou obzvlášť bohatá na olejovou a linolovou kyselinu. Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Mák obsahuje dokonce 12x více vápníku než kravské mléko. „Mák je pak v neposlední řadě dobrým zdrojem nutričně významných látek, a jeho konzumace může pomoci v prevenci osteoporózy, zlepšit paměť či kvalitu nehtů a vlasů,“ shrnuje Markéta Chýlková.

Zdroj: www.nasmodrymak.cz, www.ceskymodrymak.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.