Recept na letní grilování od Jan Volšičky: Vysoký roštěnec na grilu, chimichurri omáčka a pečená čekanka

Jan Volšička, šéfkuchař Pohostince Monarch, se s vámi podělí o recept na grilovaný steak, který je lehký, svěží a výborně se hodí právě na léto a grilovací sezonu, která je v plném proudu. Jan Volšička je na steaky opravdový odborník a kdo nemá doma gril nebo se mu nechce grilovat, určitě si zajděte do Pohostince Monarch, kde vám sympatický kuchař připraví lahodné steaky ze stařeného hovězího masa plemene Black Angus. To si v restauraci nechávají samy dozrávat a mají tak jeho kvalitu neustále pod kontrolou.  Maso z tohoto plemene doporučuje Jan Volšička i na recept, který si pro vás připravil.

Šéfkuchař Jan Volšička

Vysoký roštěnec na grilu, chimichurri omáčka a pečená čekanka   (4 porce)
Budeme potřebovat 4 steaky, každý by měl mít minimální hmotnost 250 g, abychom dosáhli propečenosti, kterou vyžadujeme. Gril rozpálíme na 300 °C, steaky před grilováním osolíme a opečeme asi 3 minuty na každé straně a pak je necháme 20 minut odpočinout, aby maso zkřehlo. Steaky nezarkýváme alobalem, necháme je volně ležet na prkénku nebo talíři. Kdo má rád pepř, doporučuji opepřit až po grilování, jinak se koření zbytečně přepaluje.

Chimichurri omáčka
Surovina:
150 ml olivového oleje
70 ml červeného vinného octa
2x stroužky česneku
1x jarní cibulka
1 hrst hladkolisté petržele
1 hrst koriandru
1x chilli paprička
sůl a čerstvě mletý pepř
šťáva z 1 citronu

Jedná se spíše o salsu než omáčku. Všechny ingredience nasekáme najemno, smícháme s olivovým olejem, octem a citronovou šťávou, dochutíme solí a pepřem a necháme v lednici alespoň 1 h odležet.

Pečená čekanka
Vezmeme si 2 kusy bílé čekanky, rozřízneme je napůl, pokapeme olivovým olejem, citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme alespoň 15 minut odležet. Potom stačí jen v rychlosti opéct na grilu asi 2 minuty na každé straně a je hotovo.

Steak si nafilírujeme, polejeme chimichurri omáčkou, přiložíme grilovanou čekanku a máme krásný letní oběd nebo večeři. A pozor nejlépe chutná v dobré společnosti rodiny a přátel. 🙂

Pohostinec Monarch má otevřeno denně od 11:30 do 23 hodin, připravuje týdenní obědové menu a stálou nabídku jídel Á la carte v ceně jídel většinou mezi 170 – 380 Kč.

Zdroj: www.monarch.cz , kde si můžete zároveň udělat online rezervaci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.