Zpracujte čerstvé ovoce a zeleninu: V jednoduchosti je krása a spousta chuti!

V srpnu jsme se pustili do osvědčených, „léty prověřených“ receptů, které jsme lehce vylepšili. Zkusili jsme i něco nového, „vypůjčeného“ ze vzdálenějších krajin. Jako vždy jsme však sáhli po co možná nejkvalitnějších ingrediencích a čerstvých surovinách z našich luhů a hájů.

V žádném z našich receptů nechyběly čerstvé suroviny, kterých je v srpnu k mání požehnaně. Navíc jim „stačí“ jen minimální úprava, abyste s jejich využitím na talíři vykouzlili hotové zázraky. V srpnu seženeme meruňky, broskve, letní jablka a hrušky, švestky, angrešt, rybíz, hroznové víno nebo ostružiny. My jsme tuhle ovocnou nadílku využili hned ve dvou našich receptech. Tvarohové knedlíky s meruňkami jsou prostě nepřekonatelné a trhanec s čerstvě natrhanými malinami jsme si zase skoro nemohli utrhnout od pusy.

Ze zeleniny je v tuto dobu na trhu čerstvá brokolice, celer, cibule, česnek, cuketa, fazole, hrách, kapusta, růžičková kapusta, kedlubny, květák, mrkev, okurky, pórek, ředkvičky, červená řepa, patizón, salát nebo bílé a červené zelí. A také papriky a rajčata různých barev, tvarů a chutí. Tak akorát zralá, sladká cherry rajčátka jsme využili hned nadvakrát. Ozdobila náš slaný koláč a chuť dodala luxusnímu leču, které se z „polozapomenutého“ pokrmu v poslední době dostalo na menu restaurací a bister, kde zkrátka vědí, že v jednoduchosti je krása a (nejen) v tomto případě i spousta chuti a vitaminů.

Naše menu
Ráno jsme dostali chuť na palačinku, ale zároveň jsme si vysnili snídani lehkou jako obláček. Zvolili jsme tedy trhanec s malinami. K letnímu obědu nám přišla vhod studená okurková polévka a lečo s cherry rajčátky. K odpolední svačině jsme naložili pár hermelínů a k tomu přikusovali slaný rajčatový koláč z listového těsta. K večeři jsme se pustili do přípravy meruňkových knedlíků z tvarohového těsta, které jsou neuvěřitelně jednoduché a zároveň neskutečně dobré.

Trhanec s malinami
Ingredience na tento dezert se nápadně podobají surovinám na přípravu palačinek, ale palačinka to není. Těsto nadýchané jako obláček, ale pusinka to není… Tento sladký moučník je učiněná pohádka, i když se jmenuje dosti neromanticky. Věděli jste, že se trhanec původně servíroval s rozinkami namáčenými v rumu a ovocným kompotem ze švestek? My jsme si oblíbili verzi s malinami, s nimiž si trhanec doslova neumíme utrhnout od pusy.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: *

Ingredience:
500 ml mléka
250 g polohrubé mouky
4 vejce (bílky a žloutky oddělené)
50 g krupicového cukru
135 g másla
250 g malin
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce tuzemáku (BOŽKOV Tuzemský)
1 lžičku vanilkového extraktu
špetka soli

TIP!
Kvalitní máslo je základ! Vybírat můžete z široké nabídky: máslo z Mlékárny Hlinsko, máslo z Mlékárny Olešnice, rolnického mlékařského družstva a.s., Čerstvé máslo od Brazzale Moravia a.s. nebo Jihočeské máslo od Madety. Všechny mají značku Klasa.

Postup:
Mléko nalijte do mísy, přisypte mouku a směs důkladně rozšlehejte. Postupně vmíchejte jeden žloutek za druhým, přidejte špetku soli, krupicový cukr, 35 gramů rozpuštěného másla a vanilkový extrakt. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi. Na pánvi na středním plamenu rozpusťte zbytek másla na smažení a vlijte na něj množství takové množství těsta, aby vznikla palačinka vysoká zhruba půl centimetru. Opečte ji z obou stran. Pokračujte dalšími kousky, dokud nespotřebujete všechno těsto. V rendlíku nechte prohřát maliny s cukrem, vlijte rum a míchejte, dokud se neodpaří alkohol. Upečené palačinky natrhejte na kousky a přelijte malinovou šťávou. Podávejte teplé.

Studená okurková polévka
Pokud máte pocit, že polévky k létu nepatří, nezapomínejte, že tělu dodávají důležité látky, tekutiny i potřebnou energii. Většina z nich je navíc velmi jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Takže jsou na letní oběd jako dělané. Studené polévky jsou oblíbené v zemích s tropickými teplotami, které se v posledních letech vyskytují
i u nás. Proto je na čase obohatit váš polévkový repertoár zajímavým receptem, který nejen příjemně osvěží, ale také zasytí.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 25 minut
Obtížnost: *

Ingredience:
4 salátové okurky
750 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
150 g čerstvého kozího sýra
150 g sýra s modrou plísní
1 citron
čerstvá bazalka
sůl
pepř

TIP!
Polévku jsme dochutili sýrem s modrou plísní od Madety, který má značku kvality Klasa.

Postup:
Okurky oloupejte, podélně rozřízněte a lžičkou vydlabejte semínka. Přebytečnou šťávu z okurek přes cedník vymačkejte do nádoby. Okurku nakrájejte na kostičky a přidejte k vymačkané šťávě. Přilijte studený vývar zbavený tuku, vše důkladně promixujte tyčovým mixérem a poté propasírujte přes sítko. Základ polévky ochuťte pepřem a šťávou z citronu dle chuti. Zatím nesolte! Do základu přidejte nastrouhaný sýr s modrou plísní, čerstvý kozí sýr, lístky bazalky a znovu promixujte. V tuto chvíli polévku osolte a dejte ji vychladit alespoň na dvě hodiny.

Lečo s cherry rajčátky
Kdo by neznal lehké letní jídlo ze zeleniny, které je snadné na přípravu a zároveň velmi chutné? Lečo, jež se připravuje z paprik a rajčat, se v posledních letech objevuje i na menu restaurací a bister. Možná i proto, že rajčata mají Češi čím dál raději. Podle Českého statistického úřadu byla spotřeba rajčat v roce 1992 přibližně 7 kg, v roce 2017 už 11,8 kg! Poslední dobou jsou velmi oblíbená drobná cherry rajčátka, která jsme tentokrát použili i my. TIP! Nezapomeňte si naservírovat tenhle „znovu objevený“ letní recept s oblíbeným pečivem, bez něho by to nebylo ono!

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: **

Ingredience:
500 g krájených cherry rajčátek
200 g nakrájené šunky nejvyšší jakosti
1 velká cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
4 velká vejce
3 lžíce rajčatového pyré
2 lžíce olivového oleje
čerstvý tymián
zelená petrželka
sůl
pepř
špetka cukru
oblíbené pečivo

TIP!
Opravdu kvalitní šunku nejvyšší kvality seženete u Váhaly (Farmářská šunka nejvyšší jakosti, Myslivecká šunka nejvyšší jakosti, Šunka Mandolína – nejvyšší jakosti) nebo u společnosti MAKOVEC a.s. (Chalupářská šunka nejvyšší jakosti). Všechny mají značku kvality Klasa.

Postup:
Na rozehřátém oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibuli se šunkou. Přidejte pokrájené papriky a také osmahněte. Poté přidejte pokrájená rajčata, čerstvý tymián a na mírném plameni duste asi dvacet minut, dokud lečo nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. V misce rozšlehejte vejce s pyré, vmíchejte do horkého leča a nechte prohřát. Podávejte s pečivem, posypané sekanou petrželkou.

Slaný rajčatový koláč z listového těsta
Že bez ovoce nejsou koláče? Bez ovoce jsou koláče naslano!
A nutno dodat, že vážně dobré. Zkuste náš slaný rajčatový koláč z listového těsta s cherry rajčátky. Ta jsou právě v tomto období nejšťavnatější a nejvýraznější, a tak je téměř hřích je nevyužít v receptu, kde – obzvlášť v kombinaci s tvarohem – vynikne jejich nasládlá chuť.

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 40 minut
Obtížnost: *

Ingredience:
100 g šunky nejvyšší jakosti
350 g cherry rajčat
250 g sýru gouda
100 g tvarohu
3 vejce
balíček listového těsta
čerstvá bazalka
provensálské koření
sůl
pepř

TIP!
Tvaroh je jednou z nejdůležitějších ingrediencí receptu, a tak vybírejte z těch nejlepších na trhu. Vavřinecký tvaroh nebo Okrouhlický tvaroh od Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o. jsou zárukou té nejvyšší kvality, chybu ale neuděláte ani s Farmářským tvarohem od FARMERS spol. s r.o., Choceňským tvarohem jemným (Choceňská mlékárna s. r. o. ), Jaroměřickým tvarohem (Jaroměřická mlékárna, a. s.) nebo Jihočeským tvarohem od Madety.

Postup:
Těsto propíchněte vidličkou, vložte do předehřáté trouby a zprudka upečte tak, aby zůstalo světlé. V míse smíchejte tvaroh, 2 vejce, pokrájenou šunku a strouhaný sýr. Směs osolte a opepřete. Předpečený základ koláče pokryjte připravenou směsí. Těsto přeložte na okrajích, potřete rozklepnutým vejcem a zasypte bylinkami dle chuti. Pečte dozlatova na cca 30 minut.

Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy
Hermelín vznikl pod rukama českých sýrařů po 1. světové válce jako „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které je dnes známé jako Pribina. Název Hermelín vymyslel pozdější šéf společnosti Madeta Ing. Josef Hojdar, který ho vybral s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským pláštěm z hermelínu. Po tomto malém historickém gastrookénku už zbývá jen pár těchto „králů sýrů“ vydlabat, naplnit skvěle dochucenou směsí a „pořádně jim naložit“.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut
Obtížnost: *

Ingredience:
4 ks hermelínu
100 g vlašských ořechů
4 stroužky česneku
2 cibule
2 chilli papričky
1 l slunečnicového oleje
čerstvý tymián, rozmarýn a majoránka

TIP!
Sedlčanský Hermelín, který má značku Klasa, jsme naložili s BIO česnekem a BIO cibulí. Více o bio výrobcích a národním značení BIO produkt ekologického zemědělství najdete na www.myjsmebio.cz.

Postup:
Hermelíny podélně rozřízněte na poloviny a lžičkou vydlabejte středy. Vydlabaný obsah v misce promíchejte s nasekanými ořechy a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Vydlabané půlky hermelínů naplňte připravenou směsí a přiklopte druhou polovinou sýra. Vršky hermelínů posypte čerstvými, čerstvě nasekanými bylinkami a narovnejte do sklenice. Střídavě je prokládejte kroužky cibule a rozříznutými chilli papričkami. Zalijte hermelíny olejem a nechte v lednici minimálně týden uležet.

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta
Milovníci ovocných knedlíků, zpozorněte. Tenhle velmi snadný a rychlý recept na jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel se skládá jen z několika málo ingrediencí a chutná přímo pohádkově. Meruňky si navíc velmi dobře rozumí s tvarohem a
obsahují velké množství beta-karotenu. Tento důležitý antioxidant mimo jiné brání organismus před poškozením volnými radikály, posiluje imunitu, chrání zrak a zlepšuje
i kvalitu pokožky.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Obtížnost: **

Ingredience:
150 g hrubé mouky
250 g měkkého tvarohu
200 g meruněk
50 g moučkového cukru
1 vejce
4 lžíce másla
sůl

TIP!
Knedlíky jsme posypali Bystřickým tvarohem měkkým, ale sáhnout můžete i po Jaroměřickém Měkkém tvarohu (Jaroměřická mlékárna, a.s.) nebo Olešnickém tvarohu měkkém (Mlékárna Olešnice, rolnické mlékařské družstvo). Všechny jsou držiteli značky Klasa.

Postup:
Do mísy dejte tvaroh, přidejte vajíčko a špetku soli a vše spojte. Přidejte hrubou mouku, směs promíchejte a dejte ji na chvíli odležet. Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Meruňky omyjte, osušte, rozkrojte na půlky a zbavte je pecek. Odpočinuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu a vyválejte do válečků s průměrem cca 6 cm. Z jednotlivých válečků ukrajujte díly, které v dlani následně rozplácnete. Do středu dejte půlku meruňky, opatrně ji zabalte do těsta a nakonec těsto ještě trochu vyválejte dokulata. Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte asi 5 minut. Uvařené knedlíky opatrně vylovte děrovanou naběračkou a podávejte s rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: Klasa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.