Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť. Uvařte si třeba Kelewele!

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

Jedlé banány na vaření mají tužší slupku, jsou obvykle větší a když dozrají, bývají zcela černé. V karibských zemích se tato pochoutka smaží, restuje nebo suší a přidává se jak k masu, tak třeba i sladkým kaším.

V Africe v jedlých banánů na vaření vzniká tzv. Kelewele neboli kořeněné smažené chipsy. Jedná se o plátky Plantains, které se koření zázvorem, kajenským pepřem a solí a smaží se na oleji.

Recept na Kelewele
Ingredience:
4-6 zralé banány Plantain oloupané a nakrájené na plátky
1/2 lžičky kajenského pepře
1/2 lžičky čerstvě strouhaného kořene zázvoru
1 lžička soli
2 lžíce vody
rostlinný olej

Postup:
Promíchejte strouhaný zázvor, pepř, sůl a přidejte vodu. Ve skleněné nádobě smíchejte plátky banánů s touto kořenící směsí. V pánvi rozehřejte dostatek oleje, aby banány mohly plavat a osmahněte je postupně dozlatova ze všech stran. Banánové kostky smažte postupně tak, aby se nedotýkaly. Osmažené banány přemístěte na ubrousek, osušte od přebytečného tuku a uchovejte v teple.

Banány Plantain na vaření si můžete koupit za cenu 23,77 Kč/ks spolu s dalším nákupem na e-shopu Košík.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.