Zpříjemněte si dny lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

Tomatová polévka s těstovinami
Rajčatová nebo tomatová? V tomto případě je to úplně jedno. Název přece není nejdůležitější. Za všechno hovoří chuť. A tu má tato polévka, která může nahradit i hlavní chod, téměř nepopsatelnou. Veškeré suroviny použité ve správném poměru hrají dokonalou symfonii. U receptu sice uvádíme rozpis na 6 porcí, ale až ochutnáte, nemusí vám stačit ani celý hrnec.

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: **

Ingredience:
1 cibule
2 mrkve
2 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání (33 %)
2× 400 g krájených rajčat v plechovce
1 lžička cukru krupice
2 lžíce rajčatového pyré
500 ml zeleninového vývaru
200 g oblíbených menších těstovin
hrst sekané petrželové natě
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli s mrkví. Prolisujte česnek a přidejte ke směsi, poté přidejte rajčata, rajčatové pyré, cukr a zalijte vývarem. Vařte zhruba 30 minut a poté dochuťte solí a pepřem. Mezitím si také uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Polévku rozmixujte, přidejte do ní smetanu a těstoviny a podávejte s petrželkou.

TIP!
Místo krájených rajčat z plechovky zkuste i čerstvá. Polévka pak bude zase chutnat o něco jinak. Jaká doporučujeme? Např. ta, která celoročně dodává Zemědělské družstvo Haňovice.

Špenátový knedlíkový nákyp
Je pro vás při vaření důležitá i forma? Dáváte si rádi na servírování záležet? Pak budete z tohoto receptu nadšeni. Dokonce i ti z vás, kteří nejsou zrovna stoprocentně manuálně zruční. O všechno se totiž postarají formičky na zapékání, které používáte třeba také na muffiny. Tentokrát se ovšem můžete těšit na „bábovičky“ slané, a to v podobě nákypu plného kvalitní slaniny, vajec, špenátu, sýra a samozřejmě bramborového knedlíku.

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: *

Ingredience:
1 bramborový knedlík
6 vajec
200 g listového špenátu
150 ml smetany ke šlehání (33 %)
100 g tvrdého sýra
100 g kvalitní slaniny
1 lžíce másla
2 lžíce strouhanky
slunečnicový olej
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
Formičky na zapékání vymažte máslem. Na pánvi si rozehřejte olej a orestujte na něm slaninu, poté přidejte špenát a na kostičky pokrájený knedlík. Směs dejte do mísy a promíchejte s vejci, sýrem, strouhankou a osolte a opepřete. Přeneste do formiček a pečte cca 25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů.

TIP!
Váháte, jakou zakoupit slaninu, aby po ní pokrm krásně voněl? Sázkou na jistotu je vynikající Lopenická slanina od firmy VOMA. Certifikát KLASA má již od roku 2009.

Těstoviny se špenátovo-brokolicovou omáčkou
Co rozhodně nesmí chybět? Recept s těstovinami, které jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Milují je lidi každého věku. V tomto pokrmu jsme navíc pro změnu vynechali maso, proto si na něm pochutnají také vegetariáni. A jestli zbožňujete zelené suroviny, budete z něj doslova nadšeni. Těstovinám totiž dělá společnost „pan špenát“ a „paní brokolice“. Tento recept je živoucím důkazem, že i bezmasé jídlo může chutnat naprosto famózně.

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 35 minut
Náročnost: **

Ingredience:
500 g oblíbených těstovin
200 ml 33 % smetany ke šlehání
300 g mraženého listového špenátu
1 brokolice
1 stroužek česneku
150 ml zeleninového vývaru
čerstvá citronová šťáva
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
oblíbený tvrdý sýr k podávání

Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Na pánvi rozpalte olej a přidejte špenát a nechte ho povolit. Brokolici rozdělte, spařte v horké vodě a ihned omyjte v ledové vodě, tak zůstane hezky zelená. Polovinu brokolice přidejte ke špenátu, prolisujte česnek, zalijte vývarem a nechte projít varem. Směs rozmixujte, přidejte smetanu a znovu krátce povařte. Poté dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Omáčku promíchejte s těstovinami a podávejte se zbylými kousky brokolice a strouhaným sýrem.

TIP!
Když jsou kvalitní těstoviny, máte vyhráno. Jenže jaké vybrat z nepřeberného množství, které se nachází v obchodě? Široký sortiment nabízí firma Europasta SE. Je libo třeba oceněné semolinové těstoviny Adriana (krátké) nebo Rosické bezvaječné těstoviny (krátké).

Kuřecí stehna s hořčično-smetanovou omáčkou
Experimentujete rádi v kuchyni? Je pro vás ale zároveň důležité, aby byl recept naprosto jednoduchý? Pak pokračujte ve čtení! Skoro jediné, co budete muset udělat, je nakoupit kuřecí stehna a pár dalších surovin. Téměř všechno totiž za vás vykoná trouba. Kuřecí stehna s hořčično-smetanovou omáčkou se brzy stanou vaším receptem číslo jedna. A to nejen díky tomu, jak chutnají. Kuřecí totiž obsahuje velké množství bílkovin a má nízkou energetickou hodnotu. Proto si ho můžete dopřávat i během diety. A co smetana v receptu? V přiměřené míře rozhodně neuškodí.

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *

Ingredience:
2 kuřecí stehna
3 lžíce hrubozrnné hořčice
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
100 ml kuřecího vývaru
1 cibule
2 lžíce másla
sůl
čerstvě mletý pepř

Postup:
Pekáč vymažte máslem a vložte do něj osolená kuřecí stehna a na kolečka nakrájenou cibuli. V misce si promíchejte smetanu, vývar a hořčici a směsí přelijte stehna. Nechte péct v předehřáté troubě cca 50 minut. Podávejte s vařeným bramborem nebo jinou oblíbenou přílohou.

TIP!
Jestliže neodebíráte maso od svého osvědčeného místního řezníka, určitě nebudete litovat, když sáhnete po oceněných kuřecích stehnech od Vodňanské drůbeže nebo Drůbežářského závodu Klatovy.

Domácí bílá horká čokoláda
Jak si co nejvíce zpříjemnit dlouhé zimní večery? Odpovědí vás jistě napadne hodně. Vaše chuťové buňky a také duši může pohladit bílá horká čokoláda vyrobená pěkně po domácku. Stačí vám jenom 4 suroviny, pár minut času a dokonalá odměna za náročný den je na světě. Chcete si šplhnout i u dětí? Hrneček plný voňavé domácí bílé horké čokolády s čepicí našlehané smetany nikdy nezklame.

Počet porcí: 2
Doba přípravy: 20 minut
Náročnost: *

Ingredience:
400 ml mléka
200 g bílé čokolády
300 ml smetany ke šlehání (33 %)
1 vanilkový lusk

Postup:
Mléko zahřejte a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Přidejte nalámanou čokoládu a nechte rozpustit. Poté přilijte 100 ml smetany, prohřejte a můžete rozlévat. Navrch dejte šlehačku, kterou vyšleháte ze zbylých 200 ml smetany.

TIP!
S mlékem je to podobně jako s masem. Když neodebíráte výrobky od svého oblíbeného farmáře, skvělou volbou je mléko např. od Bio Vavřinec a Kosař, od Farmers nebo od Bohemilk.

Čokoládová roláda
Mohou si dopřát kvalitní a především chutný dezert i lidé s nesnášenlivostí lepku? Rozhodně ano! Naše čokoládová roláda totiž neobsahuje vůbec žádnou mouku. Je nadýchaná jako obláček a má skvěle vyváženou chuť. Příjemně hořkosladký kakaový základ perfektně zjemňuje našlehaná smetana. A aby byl dezert naprosto dokonalý, je třeba doplnit i lehkou kyselost v podobě vaší oblíbené marmelády. Doporučujeme rybízovou nebo višňovou.

Počet porcí: 8
Doba přípravy: 25 minut
Náročnost: **

Ingredience:
6 vajec
100 g cukru moučka
3 lžíce kakaa holandského typu
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
oblíbená marmeláda k podávání
špetka soli

Postup:
Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s polovinou cukru do hladké pěny. Bílky s druhou polovinou cukru vyšlehejte v tuhý sníh. Ke žloutkové směsi přimíchejte kakao a poté ušlehaný sníh. Takto připravené těsto rozprostřete po plechu s pečicím papírem a dejte na 8 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů. Mezitím si ušlehejte smetanu na náplň. Kakaový plát opatrně sundejte z plechu, na jeho spodní část naneste ušlehanou smetanu. Opatrně zamotejte do rolády a podávejte s oblíbenou marmeládou.

TIP!
Sytě žluté, až oranžové žloutky a krásně husté bílky? Že je mohou mít jenom domácí vajíčka? Omyl, zárukou kvality jsou také vejce např. od Schubert Partners a Vejce CZ.

Zdroj a foto: Akademie kvality

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.