Uvařte si s projektem Zrozeno v EU masové koule s brambory a omáčkou

Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Společně vyrazíme na ochutnávku do deseti zemí a připravíme si tradiční jídla z kvalitních evropských surovin tak, jak je vařily nejen naše babičky, ale i babičky v Itálii, Belgii, Francii, Maďarsku, Maltě, Švédsku, Řecku, Irsku a Portugalsku. Během sedmé zastávky s naší evropskou kuchařkou se vydáme na studený sever – Švédsko.

Köttbullar med potatismos / Masové koule s brambory a omáčkou (4 porce)
Suroviny na masové koule:
300 g mletého hovězího masa
300 g mletého vepřového masa
1 vejce
100 ml mléka
75 g strouhanky
1 velká cibule
1 lžíce olivového oleje
Hrst nasekaných čerstvých bylinek (petržel, kopr, pažitka, libeček)
Mořská sůl
Čerstvě mletý pepř
1 lžička nového koření
1 lžička muškátového oříšku

 Suroviny na omáčku:
400 ml hovězího vývaru
2 lžíce hladké mouky
100 ml sladké smetany
Citrónová šťáva (podle chuti)
Mořská sůl na dochucení

Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme do měkka, tak aby začínala mít světle hnědou barvu. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte. Masovou směs jsme si nechali odpočinout v lednici. Směs rozdělíme na 4 stejné díly a každý ještě na deset. Mokrýma rukama vytvarujte stejné kuličky. Kuličky umístit do zapékací mísy, pokapeme olejem, trochu s nimi zatřeseme, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C na zhruba 30 minut – je třeba kuličky kontrolovat. Teď si připravíme tradiční omáčku, která se k masovým kuličkám podává. Do malého hrnce dáme vývar, smetanu, mouku, (šťávu z citrónu), sůl, zamíchejte a zahřívejte. Kuličky se mezitím dopekly, slejeme přebytečný tuk, kuličky vyjmeme z pekáče a pomocí trochu vývaru odstraníme připečenou šťávu, kterou přidáme do samotné omáčky. Omáčku přivedeme k varu, stáhneme a pomalu redukujeme. Po zhoustnutí můžeme servírovat. Hotový pokrm můžeme dozdobit brusinkovým džemem.

Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

Zdroj a foto: www.zrozeno.eu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.