Uvařte si s projektem Zrozeno v EU řecké souvlaki s pitou a tzatziki

Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Společně vyrazíme na ochutnávku do deseti zemí a připravíme si tradiční jídla z kvalitních evropských surovin tak, jak je vařily nejen naše babičky, ale i babičky v Itálii, Belgii, Francii, Maďarsku, Maltě, Švédsku, Řecku, Irsku a Portugalsku. Osmou zastávkou se vydáváme zpět do tepla k moři – Řecko.

Řecké souvlaki s pitou a tzatziki (4 porce)
Suroviny na souvlaki:
0,5 kg jehněčího masa / lze použít vepřové
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce citronové šťávy
2 lžíce červeného vinného octa
2 stroužky česneku
2 lžičky oregana
1 lžička tymiánu
1 lžička soli
Půl lžičky pepře

Suroviny na tzatziki:
1 okurka
1,5 hrnku řeckého jogurtu
2 stroužky česneku
2 lžičky olivového oleje
Půl lžičky soli
2 lžičky citrónové šťávy
1 lžíce čerstvého kopru

Postup:
V míse smícháme všechny ingredience. Maso nakrájíme nejprve na plátky, a poté na zhruba stejné kusy ve tvaru obdélníku. Maso přidáme do mísy a necháme marinovat minimálně 6 hodin. Maso následně napícháme na špejle – uděláme špízy. Rozpálíme si pánev, na které si špízy dozlatova upečeme. Poté vložíme na plech a dáme do předehřáté trouby, na cca 10 min, aby se nám maso dodělalo. Ve zbylém čase si připravíme tzatziki. Řecké tzatziki si připravíme tak, že umytou okurku nastrouháme do misky se slupkou, nasolíme, přendáme na cedník a necháme okapat, tímto se zbavíme přebytečné vody. Přidáme kvalitní řecký jogurt, kopr, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, pepř a dle potřeb dosolíme. Tento pokrm podáváme s opečeným pita chlebem.

Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

Zdroj a foto: www.zrozeno.eu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.