Uvařte si s projektem Zrozeno v EU dušené skopové maso se zeleninou a bramborami

Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

S projektem Zrozeno v EU a ve spolupráci s kuchařem Petrem Cvanem ochutnáme tradiční pokrmy z různých koutů Evropy. Ze severu na jih, ze západu na východ. Společně vyrazíme na ochutnávku do deseti zemí a připravíme si tradiční jídla z kvalitních evropských surovin tak, jak je vařily nejen naše babičky, ale i babičky v Itálii, Belgii, Francii, Maďarsku, Maltě, Švédsku, Řecku, Irsku a Portugalsku. Devátá zastávka nás dostane opět na ostrov, tentokrát na severozápadě Evropy – Irsko.

Irish stew / Dušené skopové maso se zeleninou a bramborami (4 porce)
Suroviny:
800 gramů skopového masa / lze použít vepřové maso
0,5 kg menších brambor
2 mrkve
1 cibule
2 stroužky česneku
0,5 litru černého piva
0,5 litru vývaru (ideálně masového)
Snítka petržele
1 hrst sušeného tymiánu
Čajová lžička majoránky
Kousek másla

Postup:
Maso nakrájíme na kostky a ve větším hrnci ho dozlatova opečte na oleji. Osolíme a opepříme, přidáme prolisovaný česnek, tymián a podusíme, dokud se šťáva neodpaří. Podlijeme pivem, povaříme asi 5 minut, přidáme vývar a dusíme zhruba 1,5 hodiny. Nakrájíme brambory a cibuli na čtvrtky a mrkev na kolečka. Rozpustíme máslo a zeleninu zhruba 15 minut restujte. Zeleninu přidáme k masu, přilijeme zbytek vývaru a dusíme 10 minut. Vmíchejte nasekanou petrželku, promícháme a podávejte ozdobené majoránkou.

Všechny evropské recepty projektu Zrozeno v EU můžete vidět na TV Mňam od 2. – 9. března 2020 v hlavním vysílacím čase.

Zdroj a foto: www.zrozeno.eu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.