Foodblogerka Veronika Koko Šmehlíková ví, jak s minimem zkušeností upéct dokonalého beránka

Kromě změn podmíněných mimořádnými opatřeními si populární foodblogerka a moderátorka Veronika Koko Šmehlíková zvyká i na ty, které přináší život mimo Prahu. Před měsícem se totiž s manželem a téměř roční Emou přestěhovala na vesnici. Kromě rodičovských radostí a starostí tak nově poznává i ty spojené s péčí o dům a zahradu. A při těch nezřídka pěkně vyhládne, obzvlášť na čerstvém jarním vzduchu. Myslet je proto potřeba také na to, čím se po dobře odvedené práci posilnit. Ačkoliv se Koko netají tím, že pečení není zrovna její mistrovskou disciplínou, vzala letos obřadně na milost velikonočního beránka.

Do pečení beránka jsem se poprvé pustila před pěti lety a donutila jsem se k tomu ze stejného důvodu jako letos. Tím důvodem bylo, že jsem o tom chtěla natočit video. Já totiž skoro vůbec nepeču. Celou dobu, co píšu a točím svůj foodblog, si říkám, že už konečně musím začít. Nakonec mě k tomu donutila až karanténa. Výmluvy šly stranou a začala jsem se věnovat nejen tomu sladkému pečení. Založila jsem si kvásek, z mladého jsem upekla focacciu s rozmarýnem a z toho zrajícího mě čeká i první chleba,“ prozrazuje svou náhlou proměnu v odhodlanou pekařku Koko, která své první úspěchy i obavy sdílí v pořadu Menutovka z karantény na internetové televizi Mall.tv.

A protože beránek by neměl chybět na žádném velikonočním stole, nechybí v něm ani pár zaručených tipů pro méně zkušené hospodyňky. „U pečení beránka je asi nejdůležitější pořádně vymazat a vysypat formu a moc na něj nespěchat. Základ je dobře propéct hlavu a nespálit zadek,“ dodává s nadhledem sympatická blondýnka, která si je dobře vědoma toho, že žádný učený z nebe nespadl.

Svátky jara se ale neobejdou ani bez samotného vaření. „Tyhle Velikonoce budou jiné hlavně v tom, že je to poprvé, co je s námi tráví Ema. Vařím to, na co má rodina chuť, co máme ve spíži, a také podle toho, co je k dispozici v obchodě, kam teď chodíme minimálně,“ popisuje svou kuchařskou inspiraci. „U nás jednoznačně vede nádivka, té prostě není nikdy dost. Musí v ní být spousta bylinek, musí být hodně křupavá a taky obsahovat hodně masa, to jsou podmínky. Letos budu péct celou jehněčí kýtu, kterou jsem dostala od kamarádky, už mi straší v mrazáku několik měsíců a čeká na svou velkou chvíli, na to se těším. A pak určitě vymyslím něco pěkně zeleného buď z medvědího česneku anebo i kopřiv, pokud je někde objevím. Předpokládám, že tady na vesnici je někde najdu,“ sestavuje si své velikonoční menu Koko, která preferuje hlavně sezónní suroviny. „Těším se, že si zeleninu a ovoce budu pěstovat sama na zahradě, samozřejmě až tu zprovozníme nějaký záhon mezi tím štěrkem a bahnem, co zbyly ze stavby,“ plánuje. Další její recepty a praktické rady, ať už na omáčku z medvědího česneku, domácí focacciu, hráškový krém či dietní bramborák jsou k vidění kdykoli a kdekoli zdarma na www.mall.tv/menutovka.

Zdroj a foto: Mall.tv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.