Velikonoční recepty od MatchaTea
Pro všechny, kdo hledají zajímavou a zdravou možnost, jak si zpestřit domácí koláčky, sušenky či zmrzlinu, přináší Matcha opravdové potěšení. Pokrmu dodává nejen krásnou zelenou barvu, chuť a aroma, ale také se můžete těšit na antioxidační a další pozitivní účinky na lidský organismus.
Není divu, že se s originálním japonským mletým čajem, který je doslova nabitý vitamíny, a dalšími zdraví prospěšnými látkami setkáváme v gastronomii. Díky tomu, že se jako velmi jemný prášek snadno rozpouští i ve studené vodě, nabízí široké využití. Se zeleným mletým čajem pak můžete experimentovat nejen při přípravě mléčných nápojů, ale rovněž osvěžujících koktejlů či dezertů, koláčů i čokolád. Dodá jim nejen charakteristickou smaragdově zelenou barvu.
„Vznik antioxidantů a jasně zelené barvy čaje způsobuje zastínění čajovníkových polí během závěrečné fáze pěstování. Vláknina je v čaji zachována díky tomu, že konzumujeme přímo čajové lístky, nikoliv jen jejich výluh,“ vysvětlil Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.
Co je Matcha?
Matcha jsou ty nejkvalitnější čajové lístky, které vyrostly na japonských zastiňovaných čajovnících. Po usušení byly namlety na prášek na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech, a tak si zachovaly jak svěží chuť, tak účinné látky. Oproti běžnému čajovému nálevu se u čaje Matcha do těla dostane patnáctkrát více živin, především antioxidanty a dále vitaminy A, B, C, E, P, karoten a aminokyseliny. Ty pomáhají urychlit metabolismus a zhubnout, brání stárnutí, poškození mozkových buněk a jsou prevencí onemocnění srdce.
„Díky tradičnímu zpracování zeleného čaje Matcha můžeme v tomto jedinečném čaji nalézt velké množství důležitých látek, které působí blahodárně na naše zdraví. Mezi látkami, které nám v sychravém podzimním počasí přijdou vhod, patří antioxidanty, thein, neboli čajový kofein, alkaloid theofylin, která má podobné vlastnosti jako kofein a L-theanin,“ vyjmenovává Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.
Recepty s MatchaTea od společnoati Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.
MatchaTea makronky
Ingredience:
• 115 g mandlové mouky
• 150 g moučkového cukru
• 3 vaječné bílky
• 80 g krupicového cukru
• 90 g másla
• 1 polévková lžíce MatchaTea
Postup přípravy:
Mandlovou mouku smícháme s moučkovým cukrem a MatchaTea a důkladně přesijeme přes síto, aby v ní nebyly žádné hrudky. Vyšleháme z bílků pokojové teploty sníh a postupně k němu přisypeme 30 g krupicového cukru. Šleháme tak dlouho, dokud sníh není opravdu tuhý. Do sněhu přisypeme zhruba jednu třetinu zelené směsi a důkladně smícháme. Postup opakujeme i se zbývajícími dvěma třetinami. Mícháme tak dlouho, dokud nedocílíme lesklé a hladké směsi bez bublinek. Směsí naplníme zdobicí pytlík a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme kolečka o velikosti zhruba 2,5 cm a propícháme párátkem všechny případné vzduchové bubliny v těstě. Makronky necháme schnout alespoň půl hodiny a poté vložíme do trouby předehřáté na 160 °C, pečeme 10-15 minut. Během pečení si připravíme náplň.
MatchaTea muffiny
Ingredience:
• 1 ½ hrnku polohrubé mouky
• ½ lžičky soli
• 1 lžička prášku do pečiva
• 1 lžíce MatchaTea (podle chuti)
• ½ hrnku cukru
• 1 vejce
• 1 hrnek mléka
• 1/3 hrnku rozpuštěného másla
• ¼ hrnku nasekaných vlašských ořechů (pokud máte rádi)
Postup přípravy:
Předehřejte si troubu na 175 °C, nachystejte si 12 vymazaných muffinových formiček. V jedné míse zamíchejte mouku se solí, práškem do pečiva, MatchaTea a cukrem. Ve druhé míse smíchejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko. Obsah obou misek opatrně smíchejte dohromady a pokud chcete přidejte ořechy. Těsto rozdělte do formiček. Pečte v předehřáté troubě dozlatova zhruba 25 minut. Nechte vychladnout a vyklopte. Dozdobte podle vašich představ (třeba bílou čokoládou) a můžete podávat.
Velikonoční Matcha Beránek
Ingredience:
• 230 g bezlepkové mouky
• 2 g Matcha Tea
• 4 vejce
• 100 g třtinového cukru
• jeden vanilkový lusk
• 1 prášek do pečiva
• 110 ml rostlinného oleje
• špetka soli
Postup:
Smícháme všechny ingredience a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 30-40 minut.
Velikonoční Matchánek ze směsi na pečení
Tradiční beránek v zeleném hávu. Vyzkoušejte tyhle Velikonoce něco nového a neokoukaného – upečte si Velikonočního Matchánka!
• Matcha Tea směs na pečení
• 250 g másla
• 4 vejce
• 2 sáčky vanilkového cukru
• půl sáčku prášku do pečiva
• 250 g netučného měkkého tvarohu
Postup:
Máslo rozehřejeme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Beránka naplníme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 40–45 minut. Beránka můžeme posypat moučkovým cukrem, polít bílou čokoládou a posypat trochou matcha, nebo dozdobit podle vlastních zvyklostí.
Velikonoční Matcha Jidáše
Skvělý recept nejen na Velikonoce! Matcha celozrnné jidáše, asi 10 kusů.
Ingredience:
• 150 g celozrnné mouky
• 100 g pohankové mouky
• 15 g čerstvého droždí
• 140 ml mléka
• 50 g změklého másla
• 50 g medu nebo cukru (nebo více, pokud máte radši sladší)
• 2 žloutky
• 1 lžička vanilkové esence
• 8 g Matcha Tea
• nastrouhaná kůra z půl až celého citrónu + špetka soli
Postup:
Mouky, sůl a čaj matcha smícháme v jedné míse, vytvoříme důlek a tam rozdrobíme droždí. Mléko si smícháme s medem a lehce ohřejeme (ne příliš), aby bylo teplé a med se v něm rozpustil. Částí mléka zalijeme kvasnice a počkáme až nám kvásek vyběhne (pár minut). Přidáme do mísy ostatní suroviny a zpracujeme těsto (přidáme mouku, pokud potřeba). Přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň hodinu. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Z těsta vytvoříme různé zamotané tvary, dáme na plech, potřeme buď zbylými bílky nebo vajíčkem a dáme péct asi na 20 min (do zezlátnutí).
Velikonoční Matcha Cheesecake
Ingredience na těsto:
• 200 g matcha sušenek
• 50 g másla ghí
Ingredience na krém:
• 2x sýr Goldessa light
• 1x odtučněný tvaroh
• 1 bílek (žloutek nepřidáváme kvůli barvě)
• sladidlo
Ingredience na Matcha krém:
• 1 sáček Bio puding s Matcha Tea
• 5 lžic kokosového oleje
• 2 g Matcha Tea
• 100 g sýr Goldessa light
Postup:
Sušenky nejprve rozemeleme v domácím robotu (nebo v pytlíku válečkem). Přidáme změklé máslo. Vypracujeme těsto, které natlačíme do malé formy vyložené pečícím papírem. Dáme do lednice ztuhnout. Sýry, tvaroh a sladidlo společně rozmixujeme v hladký krém. Přidáme bílek a pořádně zamícháme. Krémovou směs nalijeme na korpus a pečeme na vodní lázni cca 40 minut na 170 °C (dle vaší zkušenosti s troubou). Matcha puding uvaříme dle návodu. Dáme vychladit do lednice. Poté přidáme Goldessu, kokosový olej a pytlíček Matcha Tea, a tyčovým mixérem rozmixujeme v hladký krém. Ten naneseme na vychladlý dort a dáme opět do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc.
Jarní Matcha Smoothie
Ingredience:
• 1 jablko
• 1 pomeranč
• 2 g Matcha Tea
• pár kapek limetky
• lžička medu
• 1 nízkotučný jogurt<
Postup:
V jednoduchosti je krása. Připravte si barevné Matcha smoothie! Všechny ingredience kromě čaje matcha vložíme do výkonného mixéru a pořádně rozmixujeme. V šejkru si připravíme matcha v 1 dl vody. Rozmixované ingredience vlijeme zhruba do ¾ sklenice a navrch opatrně přes lžičku začneme lít Matcha Tea, aby vynikla zvlášť barva smoothie a čaje Matcha. Nakonec zamícháme brčkem a můžeme pít.
Zdroj a foto: https://www.matchatea.cz/