Co se zbylými vejci po velikonoční nadílce? Radí šéfkuchař pražského hotelu Duo Radek Pálka

Zůstala vám větší zásoba vajec z velikonoční pomlázky? Připravte si z nich chutné recepty od šéfkuchaře Radka Pálky z pražského hotelu Duo.

Masová bábovka plněná vejci
Ingredience:
1,2 kg mletého masa (nejlépe směs hovězího a vepřového promíchané 1:1)
0,6 kg tenkých párků
300 g anglické slaniny v plátcích
150 g strouhanky
10 ks vajec
3 ks cibule
2-3 ks stroužky česneku
3 ks snítky nasekané petrželky
3 lžíce nakrájené pažitky
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce másla na vymazání formy
1 lžíce hořčice
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého černého pepře
špetka muškátového oříšku

Postup:
Tak 7 kusů vajíček uvaříme ve vodě natvrdo, tedy vaříme 8-10 minut, pak je zprudka zchladíme a studené oloupeme. Mleté maso promícháme 3 ks vejci, solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem. Do směsi dále přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, párky, pažitku a petrželku, dochutíme špetkou muškátového květu, vše důkladně promícháme. Formu na bábovku vymažte máslem a vyložíme plátky slaniny. Formu vyplníme polovinou masové směsi, povrch rovnoměrně poklademe natvrdo uvařenými celými vejci a nakonec formu dorovnáme zbytkem mletého masa. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně hodinu 60 minut, pak bábovku otočíme dnem vzhůru, postavíme na plech a pečeme ještě dalších 40 minut. Na plátky nakrájenou slanou bábovku podáváme jak teplou, tak i studenou, buď s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.

Vaječná pomazánka
Ingredience:
4 ks vajec uvařených natvrdo
100 g másla
1 lžička hořčice
petrželka
sůl

Postup:
Máslo utřeme se žloutky. Přidáme hořčici, usekanou petrželku a nakonec bílky. Osolíme a promícháme.

Vaječná tlačenka z formiček
Ingredience:
1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
1 sklenice sterilované zeleniny Moravanka
250 g majonézy Delikátní Hellmans
200 g kvalitní šunky
150 ml láku z kyselých okurek
150 ml láku z Moravanky
6 ks natvrdo uvařených vajec
1 ks gelový zeleninový nebo kuřecí bujon
1 ks menší cibule
vhodné formičky

Postup:
Moravanku necháme vykapat na sítku a lák z ní zachytíme do misky, okapanou zeleninu (bez feferonky), cibuli, šunku a vajíčka nakrájíme nadrobno. Lák z Moravanky doplníme lákem z okurek tak, aby bylo tekutiny 300 ml. Do kastrůlku nalejeme 150 ml láku, přidáme želatinu a uvedeme k varu, pak sundáme ze zdroje tepla a necháme vychladnout. Ve zbytku láku převaříme bujon a taktéž necháme zchladnout. Do misky k zelenině a vejcím přidáme majonézu a převařenou želatinu a bujon, vše důkladně promícháme a směsí naplníme buď muffinové nebo jiné formičky, nebo fresh folií vysteleme formu na srnčí hřbet a hmotu do ní nalejeme. Necháme ideálně přes noc ztuhnout v lednici. Podáváme s pečivem.

Foto: Achiv šéfkuchaře

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.