Víme, jak posílit imunitu v době koronaviru: Připravte si vitamínové menu

V době koronavirové infekce, která se šíří světem, je důležité podpořit fungování imunitního systému. Jak na to? Zkuste si připravit zdravé menu z dostupných surovin ve vaší lednici. Všechny recepty jsou jednoduché, rychlé a pomoci vám mohou i vaše děti.

Grilované kuřecí placičky s restovanými fazolkami a jogurtovým dipem
Kuřecí placičky doplněné zelenými fazolkami jsou bohatým zdrojem antioxidantů, kyseliny listové, vitamínů a mají nízkou kalorickou hodnotu, takže po nich nepřiberete. Báječně se hodí v době, kdy nemáte tolik pohybu a většinu času musíte trávit v domácím prostředí. V receptu zelené fazolky blanšírujeme (krátce spaříme a ponoříme do studené vody), zachovají si tak svou barvu a všechny potřebné vitamíny.

Suroviny:
500 g kuřecího masa
2 lžíce kůry z citronu
2 chilli papričky
1 vejce
Zelené fazolky
Anglickou slaninu
Olej
Bílý Selský jogurt
Citronovou šťávu
Sůl
Pepř
Chilli

Postup:
Kuřecí maso rozemeleme nebo rozmixujeme, smícháme ho s citronovou kůrou, najemno nakrájenou chilli papričkou a vejcem. Osolíme a opepříme. Ze směsi vytváříme placičky a grilujeme z obou stran. Fazolky krátce spaříme ponořením do horké vody a ihned poté vložíme do ledové vody. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a na pánvi orestujeme. Později přidáme i fazolky. Nakonec připravíme jogurtový dip. Smícháme bílý jogurt Hollandia se špetkou chilli, orestovanou slaninou a citronovou šťávou.

Rychlá zeleninová polévka
Obranyschopnost organizmu podpoříte především dostatkem vitamínu C. V tomto zeleninovém vývaru ho obsahuje zejména celer a růžičková kapusta, ta je navíc obohacena o značné množství minerálů, vápníku a železa. Vývar můžete přizpůsobit surovinám, které najdete doma v lednici. Tento recept je určený pro 4 osoby.

Suroviny:
2 brambory
2 mrkve
2 petržele
2 cibule
1 celer
3 rajčata
10 kusů růžičkové kapusty
5 g tymiánu
10 g bazalky
20 g rajčatového protlaku
60 g slaniny
1,5 l zeleninového vývaru
300 g těstovin farfalle
60 g Selského bílého jogurtu
Olivový olej

Postup:
Na olivovém oleji orestujeme slaninu i očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme cibuli a tymián a také orestujeme. Přidáme protlak, též pořádně orestujeme a promícháme se zeleninou. Směs zalijeme vývarem a přidáme rajčata
a růžičkovou kapustu. Stranou si uvaříme těstoviny a brambory, které poté také přidáme do polévky. Nakonec přidáme nakrájenou bazalku.

Tip:
Pro ještě lepší a jemnější chuť podáváme s kopečkem Selského bílého jogurtu. Jogurt je navíc skvělým probiotikem, které prospívá střevní mikroflóře, čímž posiluje imunitu.

Vitamínová bomba: jogurtové smoothie s ovocem
Snadná tečka na závěr, kterou zvládnou připravit vaše děti, a vhodný způsob, jak zpracovat rychle se kazící ovoce.

Suroviny:
150 g Bílého Selského jogurtu
250 ml mléka
Půl lžičky vanilkového extraktu
1 banán
Ovoce dle výběru (jahody, maliny atp.)

Postup:
Všechny ingredience postupně vložíme do smoothie makeru či mixéru a necháme mixovat do požadované konzistence.

Přejeme vám dobrou chuť a hlavně hodně zdraví!

Zdroj a foto: Hollandia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.