Sýrové krokety od Pavla Berkyho

Vyzkoušejte další recept od Pavla Berkyho, známého módního návrháře a nadějného kuchaře, který právě bojuje v soutěži MasterChef Česko. Recept je jednodušší, chuťově výborný, ale ne moc fotogenický. 🙂

Počet porcí: cca 20 ks
Časová náročnost: 30 minut

Ingredience:
200 g sýru eidam
100 g nivy
3 vejce
zelený pepř
sušené chilli papričky
rostlinný olej
250 g cherry rajčat
1 stroužek česneku
1 větvička čerstvého rozmarýnu
strouhanka
sůl

Postup:
Sýr nastrouháme a dáme stranou. V druhé misce si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky můžeme použít na jiný recept nebo na majonézu. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do nastrouhaného sýru. Přidáme nasekané kuličky zeleného pepře a chilli podle chuti. Rukama vytvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhance a následně smažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Se sýrovou hmotou je třeba pracovat rychle, aby neztratila svou vláčnost. Po usmažení krokety vyndáme a necháme okapat přebytečný olej. Na pánvi necháme rozehřát lžíci oleje. Přidáme rozmáčknutý stroužek česneku a celou větvičku rozmarýnu. Rajčata přepůlíme a přidáme do rozpálené pánve. Zlehka je osolíme a počkáme až změknou, ale aby zároveň neztratily pevnost a nerozvařily se.

Servírování:
Za pomocí špejle nebo párátka připíchneme opečené rajče na kroketu. Tento rychlý a lahodný snack se skvěle hodí na jakoukoliv domácí party. Ke kroketám můžete využít třeba česnekovou majonézu, jogurtový dip nebo perfektně fungují i sladké omáčky na bázi ovoce. Místo rajčat můžete použít i např. čerstvé kuličky hroznového vína.

Zdroj a foto: Archiv P. Berkyho

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.