Nezmeškejte sezónu a připravte si tyhle skvělé jarní pomazánky!

Jaro je v plném proudu a pokud jste ještě nevyměnili syté polévky za lehké pomazánky, teď je ten správný čas. Jejich výhodou je nekonečná variabilita. A to nejen co se týče ingrediencí, ale i způsobu využití. Namažte je na kousek dobrého pečiva a posypte čerstvými bylinkami, naplňte jimi zeleninu nebo si je vychutnejte jako dip k celozrnným krekrům!

 Žervé je klasika, ale které je to nejlepší?
Oblíbeným základem pro nejen jarní pomazánky je čerstvý sýr, který známe pod názvem žervé nebo smetanový sýr. Jeho hlavní složkou bývá mléko, smetana a sůl. Čím méně obsahuje dalších přísad, tím bývá kvalitnější. Pokud na produktu navíc spatříte logo biozebry či biolistu, máte jistotu, že byl vyroben z bio mléka od krav z ekologického chovu a splňuje podmínky ekologické produkce.

Zvládnete si ho vyrobit i doma!
Příprava základního domácího žervé je překvapivě jednoduchá, a výsledek za to stojí. Výhodou je, že si sami rozhodnete, jaké suroviny využijete, a tak budete znát jejich původ, kvalitu a případně i kontrolovat obsah tuku. A jak tedy na vlastní luxusní žervé v bio kvalitě?

Potřebujete 2 kelímky (500 g) bio selského jogurtu, 1 kelímek bio zakysané smetany (250 ml) a pláténko. Celý proces probíhá zastudena. Začněte pečlivým promícháním jogurtu se smetanou, pak do velkého kastrolu přichystejte cedník s vystlaným plátnem, dovnitř vyklopte připravenou směs a plátno zaškrťte gumičkou nebo provázkem. Navrch položte pokličku, která směs zatíží. Přemístěte kastrol do ledničky na 1 celý den. Jak bude odkapávat tekutina, plátno občas znovu utáhněte. Druhý den je žervé hotové a je jen na vás, jestli ho dochutíte solí či nikoli. Rozhodně s ním pak zkuste připravit jeden z receptů pod článkem. Syrovátku, která vznikne jako vedlejší produkt, nevylévejte. Obsahuje celou řadu vitaminů skupiny B a minerálních látek. Zkuste s ní zadělat těsto nebo ji využít k omývání obličeje.

Kozí varianta pro fajnšmekry
Speciální kategorii tvoří tzv. kozí žervé neboli čerstvý kozí sýr. Od klasiky z kravského mléka se liší hlavně specifickou vůní a chutí, kterou někteří možná nemusí, ale jiní ji naopak milují. Některé farmy nabízejí výrobky z kozího mléka čerstvé, a to pouze v sezoně, která trvá od dubna do listopadu. Takže jestliže patříte mezi fanoušky kozích produktů, můžete se na některou z farem podívat i osobně.

Recepty:
Pomazánka z kozího žervé s bylinkami
Suroviny:
200 g bio čerstvého kozího sýra
2 lžíce bio olivového oleje
3 lžíce bio bílého jogurtu
1 lžíce bio žervé
2 lžíce nadrobno nasekaných bio bylinek (petrželka + pažitka, nebo máta + tymián)
Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Kozí sýr, žervé a olej důkladně promícháme nebo rozmixujeme. V misce pak směs smícháme s nasekanými bylinkami. Ochutíme solí nebo pepřem. Variantou je přidat malý stroužek rozetřeného česneku. Hotovou pomazánku dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Je skvělá na všechny druhy pečiva, případně do sendviče s plátky červené řepy.

Plněná rajčata s pomazánkou z vajíček a čerstvého sýru s ředkvičkami
Suroviny:
5 bio vajec, uvařených natvrdo
1 svazek menších bio ředkviček
1 lžíce šťávy z limetky
1 krabičku s bio řeřichou
150 g bio žervé nebo čerstvého sýru
Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Vajíčka nakrájíme na kostičky. Ředkvičky pokrájíme nadrobno a řeřichu nasekáme. Poté smícháme se žervé a limetkovou šťávou a případně dochutíme solí a pepřem. Pokud bychom chtěli pomazánku jemnější, tak vejce i ředkvičky nastrouháme. Pomazánka je skvělá do čerstvých plněných rajčat nebo papriky, ale i namazaná jen tak na chléb.

Pomazánka ze žervé se zeleninou
Suroviny:
120 g bio žervé nebo smetanového sýra
½ bio mrkve, nastrouhané najemno nebo nahrubo podle chuti
½ bio papriky, drobně nakrájené
2 bio jarní cibulky, jemně nasekané
1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (medvědí česnek, petržel, kopr a další)
1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu

Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a máme hotovou chutnou pomazánku. Hodí se jako náplň do sendviče pro děti, i jako dip ke křupavým krekrům.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.