Maliny v netradičním pojetí. Co všechno z nich můžete připravit?

Symbolem pro horké a slunečné léto je také voňavé čerstvé ovoce, na které netrpělivě čekáme celý rok. Maliny, dokonalé a typické bobulky, jsou samozřejmě výborné samy o sobě, ale co takhle je tentokrát zkusit jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou aromatickou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení. Připravili jsme pro vás malinové menu plné neotřelých kombinací.

Mionetto Raspberry Spritz
Nová hvězda dokonalé zahradní party? Zkuste spojení malin a Prosecca, které se během letních dní přímo nabízí. „Chuť malin i prosecca je založená na harmonii jemné sladkosti a příjemné kyselosti, a tak k sobě výborně ladí. Pro perfektní vzhled můžete maliny přidat nejen do drinku samotného, ale zkusit s nimi ozdobit také skleničku. K tomu využijte ideálně maliny zmrzlé,“ radí Petr Mašek, ambasador značky Mionetto, a přidává recept na osvěžující letní koktejl. Vyšperkujte jím vaše letní večery nebo ho pojměte jako aperitiv před dalšími chody.

Ingredience:
80 ml Prosecco Mionetto Prestige Brut
40 ml Tanqueray gin
10 ml Bezinkový sirup
10 ml Malinový sirup
5-10 ks rozmačkaných malin
10 ml čerstvá limetková šťáva
na ozdobu – čerstvé maliny, máta a kůra citronu

Postup:
Veškeré ingredience jednoduše smíchejte a podávejte na ledu. Rozmačkané maliny doporučujeme scedit, abyste se zbavili semínek. Sklenku nezapomeňte pěkně ozdobit.

Studená malinová polévka
Pokud v parných dnech příliš neholdujete polévkám, měli byste změnit názor! Tento osvěžující krém je totiž zároveň i dezert plný vitamínů.

Ingredience:
4 hrnky čerstvých nebo mražených malin
¼ hrnku brusinkového džusu nebo šťávy z bílých hroznů
½ až ¾ hrnku cukru (pokud jsou maliny dost sladké, můžete ubrat)
1 hrnek zakysané smetany
2 lžíce jemně nasekané máty

Postup:
Maliny spolu s džusem a cukrem najemno rozmixujte. Směs následně přeceďte, díky čemuž se zbavíte semínek. Připravenou polévku nalijte do mísy. Přidejte smetanu a lehce promíchejte, aby barvy vytvořily krásnou kombinaci. Dejte vychladit. Před podáváním ozdobte ještě několika kapkami husté smetany, lístky máty a malinami či jiným drobným ovocem.

Grilovaný losos s malinovým přelivem
Spojení masa s ovocem není žádnou novinkou, ale většinou takto připravujeme maso tmavé, jako je zvěřina nebo hovězí, a používáme spíše sušené nebo podzimní ovoce. Malinovou omáčkou ale skvěle doplníte jemnou chuť ryb nebo drůbeže. Rozhodně ji musíte vyzkoušet!

Ingredience:
450 g čerstvých malin
1 lžička másla
¼ šálku vody
1 lžička citronové nebo limetkové šťávy
1-2 lžíce malinového džemu
sůl a pepř
½ hrnku bazalkových lístků
400 g lososa
Bazalka na ozdobu

Postup:
Maliny důkladně propláchněte a nechte řádně okapat. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte maliny, bazalkové lístky, džem, vodu a citronovou šťávu. Vše přiveďte k varu a nechte probublávat zhruba 10 minut. Poté odstavte, vyjměte z omáčky bazalku a nechte odpočinout. Omáčku můžete servírovat teplou, ale i vystydlou na pokojovou teplotu. Mezitím si připravte lososa na grilu. Kousky ryby osolte a opepřete a položte je na středně rozehřátý gril. Opékejte zhruba 4 minuty z každé strany. Rozdělte porce na talíře a každý kousek přelijte trochou omáčky a dozdobte bazalkou.

Tip:
Všichni známe pravidlo, že se k rybě hodí spíše bílé víno. Ale co nejlépe servírovat právě k lososovi, který je navíc doplněn o nezvyklou ovocnou omáčku? „K této zajímavé úpravě lososa bych určitě doporučil šumivé víno Mionetto Rosé, které rovněž chutná a voní po malinách, a tak se s tímto pokrmem spojí nejen vizuálně,“ doporučuje Petr Mašek. Mionetto Rosé nejen skvěle chutná, ale také vypadá, a to díky své broskvově růžové barvě s jemnými purpurovými odlesky. Doporučená maloobchodní cena Mionetto Rosé je 249 Kč. Zakoupíte také na www.osobnivinoteka.cz

Mini dortíky Pavlova
Dezert Pavlova, pojmenovaný po slavné ruské primabaleríně Anně Pavlové, patří do repertoáru všech světoznámých cukrářů. Vypadá lehce neupraveně až ležérně a patří k těm dezertů, který může při troše cviku zvládnout každý. Navíc nemusí mít podobu jednoho velkého dortu, ale i mini zákusků, které budou ozdobou pro letní party na zahradě.

Ingredience na těsto:
3 velká vejce
několik kapek citronové šťávy
150 g moučkového cukru
1 lžička balzamika (pomůže vytvořit tvrdou krustu)
75 g hořké rozpuštěné čokolády se 70 % kakaa (můžete a nemusíte přidávat)

Ingredience na krém:
1 polévková lžíce moučkového cukru
150 ml smetany na šlehání

Na ozdobu:
200 g malin
můžete přidat další ovoce jako jsou borůvky, jahody i rybíz

Postup:
Předehřejte si troubu na 140 °C a plech si vyložte pečicím papírem. Oddělte žloutky od bílků, které pak v misce se špetkou soli a několika kapkami citronové šťávy vyšlehejte do tuhého sněhu. Postupně k němu přidávejte po lžících cukr a vytvořte hladkou, hustou a lesklou hmotu. Roztavenou čokoládu společně s balzamikem zapracujte do hmoty. Pokud čokoládu vmícháte krátce a jemně, vytvoří se mramorování. Na pečicí papír poklaďte 6 stejně velikých kopečků, ve kterých uprostřed zadní stranou lžíce udělejte dolíček. Vložte do trouby a pečte 1 hodinu, poté vypněte troubu, trochu otevřete dvířka a nechte 1 hodinu chladnout. Mezitím vyšlehejte smetanu se lžící moučkového cukru a poklaďte jí na dortíky. Povrch ozdobte malinami a případně dalším ovocem.

Zdroj a foto: Mionetto

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.