Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jogurt v menu? Použijte ho do krémové polévky, sendviče i dezertu!

Vnímáte jogurt jen jako ideální přílohu k snídaňovému müsli nebo rychlou svačinku? Omyl, lahodný mléčný produkt můžete použít i k přípravě řady chutných jídel od polévek až po dezerty. Nechte se inspirovat našimi jarními tipy od šéfkuchařů.

Polévka: Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem
Když se řekne polévka, vybaví si většina Čechů nejspíše hovězí vývar s knedlíčky či pikantní česnečku. V poslední době ovšem přicházejí lidé na chuť i lahodným krémovým polévkám od klasičtější hráškové až po exotičtější avokádovou. Krémové polévky zasytí, jsou jednoduché a jde o skvělý způsob, jak dostat zeleninu či luštěniny i k dětem, které je jinak z polévky loví.

Suroviny:
200 g brambor
200 g loupané cizrny
100 g Selského bílého jogurtu Hollandia
1,5 l zeleninového vývaru
100 ml olivového oleje
80 g pažitky
1 menší cibule
Slunečnicový olej
Sůl
Pepř

Postup:
Nejprve dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme vařenou cizrnu a necháme restovat společně. V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 stupňů a vsypeme do něj nakrájenou pažitku. Necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko. K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému, který zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

Hlavní chod: Sendvič s kuřecím masem, jogurtovým dipem a domácími chipsy
K syté krémové polévce se hodí lehčí hlavní chod. Vsaďte třeba na populární sendvič.

Suroviny na 2 porce:
120 g kuřecího masa (prsa)
4 ks toustového chleba
2 vejce
20 g dijonské hořčice
60 g Selského bílého jogurtu Hollandia
Rukolu
Česnek
Sůl
Pepř
Brambory

Postup:
Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme, opepříme a opečeme. Vejce rozklepneme do tukem vymazané pánve a necháme lehce osmažit, tak aby žloutek zůstal tekutý. Osolíme a opepříme. Toast opečeme na másle dokřupava. Připravíme si jogurtový dip smícháním jogurtu, hořčice a utřeného česneku se solí a pepřem. Opečený toast pomažeme připraveným dipem, přidáme plátek kuřecího masa, rukolu, vejce. Můžeme znovu přelít dipem a přikryjeme druhým plátkem toastu. K toustu si připravíme domácí chipsy. Nakrájíme brambory na tenké plátky, osušíme je papírovou utěrkou a poté vložíme do fritézy nebo smažíme na pánvi. Podle chuti osolíme.

Tip:
Osmažené vejce můžeme použít i jako ozdobu vršku toustu. Jogurtový dip se skvěle hodí také jako příloha k domácím chipsům.

Sladká tečka na závěr: Grilovaný ananas s jogurtovou müsli buchtičkou a domácí zmrzlinou
Za tento dezert by se nemusela stydět ani luxusní kavárna či restaurace. Sladkost zkaramelizovaného ananasu lehce zjemní domácí zmrzlina a jogurtové müsli buchtičky s neodolatelně křupavou drobenkou možná budete muset dětem péci i samostatně kvůli báječné chuti.

Suroviny na drobenku:
28 g špaldové mouky
14 g vloček
22 g třtinového cukru
22 g másla
15 g nahrubo nasekaných arašídů

Suroviny na buchtičky:
32 g vloček
32 g hladké mouky
32 g špaldové mouky
66 g másla
3 g sody na pečení
22 g třtinového cukru
116 g Selského bílého jogurtu Hollandia
2 vejce
Špetka soli

Ananas:
Šťáva z 1 limety
5 plátků ananasu
50 g třtinového cukru
40 ml vodky

Zmrzlina:
3 Bio BIFI drinky Hollandia mango a ananas

Postup:
Nejprve si vytvoříme drobenku, kterou budeme později buchty posypávat. Smícháme dohromady všechny ingredience a hotové uložíme do mrazu do doby, než vytvoříme těsto. Smícháme vločky, mouku, sodu a sůl. V kastrůlku rozpustíme máslo společně s cukrem a mícháme, dokud se vše dobře nerozpustí. Do směsi vmícháme jogurt a vejce. Spojíme se sypkou částí a dáme do vymazaných forem libovolného tvaru (můžeme použít i papírové košíčky). Těsto posypeme připravenou drobenkou a pečeme na 180 stupňů asi 25 minut. Ananas očistíme, vykrojíme střed a nakrájíme na 5 koleček. Pokapeme šťávou z limety a položíme na gril. Po lehkém opečení posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat, nakonec lehce pokapeme vodkou a flambujeme. Zmrzlinu připravíme tak, že obsah BIFI drinků nalijeme do ploché nádoby, kterou vložíme do mrazáku. Počkáme, dokud směs nezmrzne. Zmraženou směs vyklepneme z nádoby, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme.

Zdroj a foto: Hollandia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *