Panna cotta, rebarborové chutney, domácí trubička od Pavla Berkyho

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a
vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko.

Pavel Berky | Čokoládová panna cotta, rebarborové chutney, domácí trubička | živé vysílání

Pavel Berky | Čokoládová panna cotta, rebarborové chutney, domácí trubička | živé vysílání

Zveřejnil(a) Pavel Berky dne Pondělí 27. dubna 2020

Časová náročnost: 60 min + doba tuhnutí 4 – 6 hodin
Počet porcí: 4

Ingredience na Panna cotta:
300 ml smetany ke šlehání
90 ml plnotučného mléka
25 g cukru krupice
3 plátky želatiny
50 g bílé čokolády

Ingredience na rebarborové chutney:
4 – 5 ks rebarbory
30 g cukru krupice
voda

Ingredience na domácí trubičky:
50 g cukru moučka
50 g másla
25 g hladké mouky
2 ks bílků

Postup:
Plátky želatiny namočíme do studené vody na přibližně 5 minut aby nám želatiny povolila. Zatím si v kastrolu smícháme smetanu, mléko a cukr. Dáme na plotnu a na mírném ohni přivedeme k varu. Občas promícháme aby sa nám smetana neusazovala na dně kastrolu. V bodu varu smetanu odstavíme z ohně a přidáme na kostky nalámanou čokoládu. Mícháme až se čokoláda zcela rozpustí. Želatinové plátky vyždímáme a přidáme do směsi. Pořádně promícháme. Želatina by se nám měla taktéž rozpustit. Směs nalijeme přes cedník do formiček a dáme do lednice uležet na 4 – 6 hodin.

Bílky oddělíme od žloutků, dáme je do misky a vidličkou rozšleháme (žloutky využijeme v jiném receptu, např. na domácí majonézu). V jiné misce utřeme máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu, spolu s cukrem do hladka. Postupně po lžících přidáváme rozšlehané bílky. Každou lžíci bílků bychom měli dokonale zapracovat do máslové směsi. Používáme přitom silikonovou stěrku. Postupně zapracujeme všechny bílky. Přidáme mouku a ještě naposled důkladně promícháme. Necháme odležet alespoň 30 minut.

Rebarboru umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do kastrolu a zasypeme cukrem. Přilijeme přibližně 100 ml vody a na mírném ohni pomalu vaříme. Pokud se nám zdá, že směs stále příliš hustá můžeme postupně ještě přidávat vodu. Výsledné chutney by mělo mít konzistenci džemu. Rebarboru není nutné zcela rozvařit, mnohem chutnější výsledek bude když se v chutney budou nacházet i kousky nerozvařené rebarbory.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na pečící papír položíme šablonu s kruhem o průměru přibližně 7 cm. Pomocí špachtle, nebo plochého nože rozetřeme směs na trubičky na připravenou šablonu. Vrstva by neměla být silnější než 1 mm. Pomocnou šablonu sundáme a těsto pečeme ve vyhřáté troubě 5 – 6 minut. Po upečení těsto vyndáme z trouby a za pomocí vařečky ihned zarolujeme.

Vychladlou panna cottu servírujeme v misce, ve které jsme jí chladili, s vrstvou rebarborového chutney a domácí trubičkou. Můžeme ozdobit lístkem máty.

Zdroj a foto: www.pavelberky.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.