Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityJídlo a pití

Polévka z pečených rajčat a rýžové chipsy od Pavla Berkyho

Ochutnejte recept od Pavla Berkyho, známého módního návrháře a nadějného kuchaře, který právě bojuje v soutěži MasterChef Česko.

Časová náročnost: 40 min + sušení chipsů 50 minut
Počet porcí: 4 porce

Ingredience na polévku:
1 kg rajčat
4 mrkve
2 stroužky česneku
2 červené cibule
50 g másla
500 ml vývaru
100 g čerstvé bazalky
50 g zázvoru
voda
sůl
pepř
balsamicový ocet
olivový olej

Ingredience na chipsy:
150 g rýže
voda
sůl
čerstvé bylinky a semínka dle chuti
rostlinný ole

Postup:
Rýžové chipsy
Rýži nasypeme do hrnce a zalijeme půl litrem vody. Osolíme a přivedeme k varu. Rýži vaříme klasickým způsobem do změknutí až rozvaření. Po uvaření by nám pořád měla zůstat v hrnci voda. Rýži scedíme a slitou vodu si odložíme. Následně uvařenou rýži přendáme do kuchyňského mixéru, přidáme asi 6 lžic vody ve které se rýže vařila a mixujeme až do kompaktní hmoty, která by měla připomínat lepkavou kaši. Jestli je kaše příliš hustá, můžeme přidat více vody a mixovat dál. Po rozmixování hmotu pomocí gumové stěrky rozetřeme na pečící papír na tloušťku přibližně 3 mm. Dáme do trouby vyhřáté na 80 stupňů a sušíme přibližně 40 – 50 min. Po vysušení vytáhneme z trouby a necháme chvilku vychladnout. Kompaktní plát rýžového těsta nařežeme nebo natrháme na menší kousky a smažíme v rozehřátém oleji do křupava. Trvá to jen pár sekund. Po usmažení necháme chipsy okapat na papírovém ubrousku. Bylinky a semínka nasekáme nadrobno a posypeme jimi připravené chipsy.

Polévka
Rajčata překrojíme a dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem, balsamicem a osolíme. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 250 stupňů a pečeme přibližně 25 minut. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme očištěnou a nakrájenou cibuli spolu se zázvorem. Osmažíme a přidáme očištěnou nakrájenou mrkev spolu s česnekem. Zeleninu orestujeme a přidáme upečená rajčata spolu se šťávou, kterou při pečení rajčata pustila. Přidáme 500 ml zeleninového vývaru a asi 2 dcl vody. Osolíme a přivedeme k varu. Polévku vaříme až je mrkev zcela měkká. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Odstavíme z ohně, ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a chilli papričkou. Polévku podáváme spolu s rýžovými chipsy a případně můžeme dochutit bylinkovým olejem.

Zdroj a foto: www.pavelberky.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *