Fánky neboli boží milosti od Pavla Berkyho

Připravte si recept od Pavla Berkyho na fánky neboli boží milosti. Naše babičky je pekly na konci masopustu, ale můžete si je udělat kdykoliv na ně dostanete chuť.

Časová náročnost: 30 min + odležení těsta 10 – 15 minut
Počet porcí: cca 20 ks fánků

Ingredience:
250 g hladké mouky
1 žloutek
50 g másla
1 PL práškového cukru
1 ČL jedlé sody bikarbony
2 PL zakysané smetany
70 ml kefírového mléka
kůra z jednoho citronu
přepuštěné máslo
50 cl Amaretta

Postup:
Přepuštěné máslo
Kostku másla nakrájíme na menší kostičky a dáme do menšího kastrolu. Necháme zcela rozpustit a na mírném ohni necháme probublávat až kým nedostane zlatavou až nahnědlou barvu. Máslo nemícháme! Počas vaření můžeme odebírat pěnu, která se vytvoří na povrchu. Přepuštěné máslo scedíme přes jemné plátno do nového kastrolu.

Fánky
Nové máslo pokojové teploty utřeme s práškovým cukrem. Do mísy prosejeme mouku spolu se sodou. Přidáme žloutek, zakysanou smetanu a kefírové mléko. Přidáme utřené máslo s cukrem, panák Amaretta a do směsi nastrouháme citronovou kůru. Vše pořádně promícháme. Směs přendáme na pracovní plochu a rukama uhněteme vláčné nelepivé těsto. Těsto pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce přibližně 2 – 3 mm. Plát nakrájíme na čtverce o velikosti přibližně 7×7 cm. Pomocí nože uděláme v každém čtverci uprostřed diagonálně malý zářez. Následně jeden konec čtverce přetáhneme přes otvor uprostřed a vytvoříme tak tvar fánky. Takto připravené fánky necháme 10 – 15 min odpočívat pod čistou utěrkou.

Po uležení fánky smažíme v rozehřátém přepuštěném másle do zlatova. Smažené fánky na závěr pocukrujeme práškovým cukrem.

Zdroj a foto: Pavel Berky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.