Italské gelato? Jedině ze žloutkové salsy a smetany!
Krémová, plná chuti, a hlavně z poctivé smetany a mléka. Taková je zmrzlina, kterou si můžete vychutnat i v českém Cafe La Torta v Praze či Táboře. Neochutnáte tu nic jiného než řemeslně vyráběné gelato a sorbety, za nimiž stojí léta zkoušení, precizní technologické postupy, kvalitní suroviny, a především láska ke sladkému.
Čokoládová či žloutková salsa jsou základ
V Cafe La Torta nenajdete pouze zákusky inspirované evropskými cukráři, ale také gelato vycházející z italských postupů. Pro výrobu jsou používané omáčky vařené že žloutků, mléka, smetany a případně čokolády. Salsa se postupně zamíchává do smetanového základu, aby se spojila v krémové gelato. „Jsme například pyšní na naše čokoládové zmrzliny. Naším cílem bylo vytvořit čokoládové gelato, které chutná jako, když se zakousnete do té nejlepší tabulky čokolády. A je na vás, jaký druh čokolády si vyberete – extra hořkou, hořkou, mléčnou, gianduju s lískovými oříšky nebo bílou“, přibližuje spoluzakladatelka Cafe La Torta Hana Kozubová.
Sicilské pistácie, vanilka z Madagaskaru a jihočeské mléko
Pečlivý postup je jedna polovina úspěchu, tou druhou je volba ingrediencí. „Čokoládová zmrzlina má být opravdu z čokolády, proto v těch našich samostatné kakao ani nehledejte – základem je salsa z belgické čokolády Callebaut, jež je považována za tu nejjemnější. Lískové oříšky vybíráme pouze ty z vyhlášeného Piemontu, pistácie ze Sicílie a vanilku dovážíme z Madagaskaru,“ vyjmenovává druhá spoluzakladatelka cukrárny Radka Schneiderová. Mléko a smetana pochází z méně exotického kraje – čerstvé je vozí dodavatelé z jižních Čech.
Osvěžující sorbety s 50 % ovoce
Pro ty, kteří preferují ovocné sorbety nad smetanovými zmrzlinami, jsou připraveny mražené pochoutky z jahod, manga, malin nebo citrónu. „Sorbety musí být lehké, osvěžující, plné ovoce. Proto používáme opravdu bohatou dávku ovoce, na 1 kg sorbetu je to půl kila ovoce. Zbytek tvoří jen voda a třtinový cukr. Když vyberete kvalitní suroviny, nepotřebujete přidávat něco navíc,“ uzavírá exkurzi do zmrzlinového světa Cafe La Torta Hana Kozubová.
Osvěžení s chutí Itálie najdete na:
Cafe La Torta | Gelaterie La Torta | Cafe La Torta Tábor | Cafe Campanila |
Melantrichova 477/20 | Nerudova 232/49 | Husovo náměstí 627 | Třída 9. května 1461 |
Praha 1 | Praha – Malá Strana | Tábor | Tábor |
GELATO: Extra hořké čokoládové gelato ze 70% čokolády, Hořké čokoládové gelato, Mléčné čokoládové gelato, Bílé čokoládové gelato, Gianduia (čokoládové gelato s lískovými oříšky), Tiramisu z mascarpone a espressa, Pistáciové ze sicilských oříšků se špetkou mořské soli, Lískový oříšek z italské oblasti Piemont, Karamel se špetkou mořské soli, Vanilkové z madagaskarské vanilky, Arašídové se špetkou mořské soli, Jogurtové s malinami a kapkou citrónu, Kokosové
SORBETY: Jahoda, Malina, Mango, Citrón
Zdroj a foto: Cafe La Torta