Čokoládový fondant od Pavla Berkyho

Sladký recept od Pavla Berkyho, módního návrháře a soutěžícího MasterChef Česko, tentokrát na oblíbený čokoládový fondant, kávovou zmrzlinu a pečený banán s grepovým přelivem.

Časová náročnost: 45 min + 180 min chlazení
Počet porcí: 4 porce

Ingredience na čokoládový fondant:
● 125 g hnědého cukru
● 125 g tmavé čokolády 60%
● 125 g másla
● 50 g hladké mouky
● 3 vejce

Ingredience na kávovou zmrzlinu:
● 200 ml šlehačky
● 200 g mascarpone
● 50 g cukru
● 150 ml uvařené kávy

Ingredience na pečený banán s přelivem:
● 1 banán
● 1 grep
● sušená levandule
● máslo

Postup čokoládový fondant:
Formičky na fondant vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Zatím si je odložíme do lednice. Máslo spolu s nalámanou čokoládou rozpustíme ve vodní lázni. V míse vyšleháme vajíčka spolu s cukrem do pěny. Do vajíčkové směsi postupně přimícháme mouku, poté i teplou, ne však horkou, čokoládovou směs. Formičky vyndáme z lednice a naplníme čokoládovým těstem přibližně 1 cm pod okraj. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů přesně 12 minut. Poté vyndáme a necháme chladnout přibližně 10 minut při pokojové teplotě.

Postup na kávovou zmrzlinu (doporučuji připravit den předem):
Dvě lžičky kávy zalijeme 1,5 dcl vroucí vody. V mixéru vyšleháme vysokoprocentní smetanu spolu s cukrem do polotuha. Šlehačka by měla mít krémovou konzistenci ale neměla by být vyšlehaná do tuhé směsi. V jiné misce smícháme mascarpone spolu s vychladlou kávou. Poté do směsi postupně vmícháme šlehačku. Směs nalijeme do nízké skleněné nádoby a dáme do mrazáku přibližně na 3 – 4 hodiny. Zmrzlinu vždy po dvaceti minutách vytáhnem a pomocí šlehací metly promícháme. Tento postup zopakujeme nejméně 3 krát v první hodině mrazení.

Postup na pečený banán a grepový přeliv:
Šťávu z jednoho grepu vymačkáme do rendlíku. Přidáme květy levandule ze dvou stonků. Zasypeme lžící hnědého cukru. Zamícháme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za občasného míchání šťávu zredukujeme do hustšího sirupu. Poté přecedíme a dáme stranou. V pánvi rozehřejeme lžíci másla. Banán nakrájíme na menší špalíky a na horkém másle opečeme z každé strany do zlatova. Banán zbytečně neotáčíme, mohl by se rozpadnout.

Servírování:
Čokoládový fondant opatrně vyklopíme na talíř. Dáváme přitom pozor abychom nenarušili vrchní upečenou vrstvu těsta. Fondant je uvnitř stále tekutý. Navrch fondantu umístíme lžíci kávové zmrzliny. Vedle položíme jeden kus opečeného banánu a přelijeme grepovým sirupem.

Zdroj a foto: www.pavleberky.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.