Nezoufejte z přicházející zimy a sáhněte po pečeném čaji. Ukážeme, jak připravit ten nejlepší!

Horké slunečné dny jsou pro letošek už definitivně pryč a s nimi i zahrádka plná letních dobrot. Připomeňte si slunečné dny a zahřejte se pečeným čajem z kvalitního ovoce, který si snadno připravíte i z pohodlí domova. Uvidíte, že vás šálek zahřeje i příjemně naladí.

Dbejte na to, abyste při jeho přípravě vybírali pouze kvalitní suroviny. Ty nejhodnotnější pocházejí z ekologického zemědělství a zaručí vám maximální množství minerálů a vitamínů. Zároveň nenesou stopy chemických látek v podobě reziduí pesticidů či herbicidů. Bioprodukty jsou dostupné na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství prostřednictvím bedýnkových systémů nebo v obchodech pod označením logem biolistu nebo biozebry.

Banány ne, švestky ano
Ovoce, ze kterých budete pečený čaj připravovat, vybírejte podle vlastních preferencí. Doporučujeme do směsi přidávat i trochu rakytníku, který čaji dodá osvěžující chuť a vitamin C. Vyhněte se banánům, které zhořknou a nevypadají hezky. Naopak švestky udělají parádu v každém čaji. Doporučujeme použít směs, kde bude ve stejném poměru kyselejší i sladší ovoce. Malé plody nekrájejte a nechte je v celku, na menší kousky rozdělte jen ty větší, které zbavte pecek i jadřince.

Bez cukru to nepůjde
I u slazení se vyplatí dbát na kvalitu a při výběru volit bio variantu. Cukr slouží jako konzervant a zaručí, že se váš pečený čaj nezkazí. Obecně platí, že by jeho množství mělo odpovídat asi poloviční dávce ovoce. Ale opět záleží na výběru, v případě kyselejších plodů můžete přidat sladidla více. Nebojte se ochutit čaj i kapkou alkoholu dle vlastního výběru. Doporučujeme například rum.

Podzimní pečený čaj
Suroviny:
2 kg oblíbeného ovoce v biokvalitě (jablka, hrušky, švestky, rybíz)
1 kg bio cukru
1 ks bio citrónu
1 balíček bio badyánu
1 balíček bio skořice
2 dcl rumu

Postup:
Jablka, hrušky i švestky použijte zhruba ve stejném poměru. Očistěte je, zbavte pecek a jadřince a nakrájejte je na stejně velké kostičky, kuličky rybízu nechte v celku. Kombinovat ovoce můžete dle libosti. Vše promíchejte a přidejte rum. Zasypejte kořením a zakápněte citrónem. Ovoce vložte na pekáč a posypte cukrem. Ve vyhřáté troubě pečte asi 45 minut, občas promíchejte. Jakmile je směs hotová, vyjměte badyán a naplňte připravené skleničky asi do jedné poloviny. Zavíčkujte a převraťte dnem vzhůru.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.