Uvařte si kyselici – dodá vám vitamíny i energii!
V kuchyni jsme teď více než kdy jindy, mnohdy se nám už ani nechce vařit a času není nikdy nazbyt… Vyzkoušejte rychlou a zdravou valašskou kyselici – je plná energie, vitamínů a navíc hezky zahřeje! O svůj osvědčený recept se s námi podělil šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, Josef Tydlačka.
„Vaříme tradiční valašskou kuchyni, ale v moderním pojetí a s důrazem na čerstvé regionální suroviny. Mnohdy čerpáme z prověřených receptů našich rodinných kuchařek a pro Valašsko jsou typické právě různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacená o brambory, uzené maso, a někdy i o klobásy. Tato nejtradičnější valašská specialita nechybí ani v nabídce našeho Spa hotelu Lanterna, kde je mezi hosty velice oblíbená,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a přidává recept:
Suroviny:
400 g uzené křížové kosti
300 g kysaného zelí
250 ml smetany
50 g hladké mouky
2 větší brambory
1 cibule
1 česnek (podle chuti)
olej nebo sádlo
celé koření: pepř, nové koření, 1 bobkový list, majoránka, sůl
Postup:
Uzenou kost zalijeme studenou vodou, přidáme koření a vaříme tak dlouho, dokud maso nezačne odpadávat od kosti. Scedíme kost a koření, přidáme pokrájené a dle kyselosti propláchnuté zelí a oloupané a na kostičky pokrájené brambory. Smetanu rozmixujeme s hladkou moukou, vlijeme do polévky a 10 minut povaříme. Mezitím obereme maso od kosti a nakrájíme jej nadrobno. Na tuku na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a maso, přidáme do kyselice a 10 minut povaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Kam za špičkovou (nejen) valašskou gastronomií: Vanilkové rohlíčky, ale i další cukroví a pravé valašské frgály peče Pavla Stoklasová pro hosty Spa hotelu Lanterna. Ten je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a zejména díky moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka. Sportovci mohou využít mnoho krásných běžkařských tras či si zalyžovat v blízkém Ski areálu Razula. A vydat se sem můžete i na Vánoce či na silvestra!Vánoce v Beskydech (20. 12. – 25. 12. 2020) Prožijte Vánoce bez stresu, shánění dárků, uklízení, vaření… Zato obklopeni nádhernou přírodou, klidem a tichem. Můžete sáňkovat, lyžovat, běžkovat – sjezdovky i běžecké tratě začínají u hotelu. A na Štědrý den je lyžování na sjezdovce Horal zdarma! Anebo můžete jen odpočívat ve wellness a užívat si skvělou gastronomii, jíž je Spa hotel Lanterna proslulý. Štěpánský pobyt ve Spa hotelu Lanterna (25. 12. – 28. 12. 2020). Silvestrovský pobyt (25. 12. 2020 – 2. 1. 2021) |
Zdroj a foto: www.lanterna.cz