Pro lahodný zážitek z jídla: Lučina Smetanová v novém obalu nejen do polévek či dezertů

Smetanově jemný, čerstvý sýr s typickou tvarohovou svěžestí Lučiny. Taková je Lučina Smetanová, jejíž čistou chuť, 100% zrozenou z přírody, si zamilujete. Využijete ji nejen ve studené kuchyni, ale také při vaření nebo pečení. Jemná chuť Lučiny Smetanové totiž pozvedne obyčejný recept na obzvláště lahodný zážitek z jídla. Její krémovostí vylepšíte nejen rajčatovou polévku, ale i míchaná vajíčka nebo malinový cheesecake. Báječně se hodí také k zapékání, třeba do slaných palačinek podle Zdeňka Pohlreicha.

Oblíbená Lučina Smetanová prošla tento podzim redesignem, který se zaměřuje zejména na komunikaci způsobu jejího hlavního využití – tedy pečení a vaření. Při té příležitosti vzniklo hned několik receptů s touto smetanově jemnou pochoutkou, která má čisté složení a přináší tak na váš talíř jen to nejlepší z přírody. Její krémovost pozvedne klasickou tomatovou polévku nebo štědrovečerní bramborový salát na lahodný zážitek z jídla plný smetanové chuti. Všechny recepty najdete na webu mojelucina.cz/recepty nebo v průběhu listopadu na sociálních sítích Lučiny. Krémovost tohoto českého výrobku využil i Zdeněk Pohlreich ve své nové kuchařce Super jednoduše, kde s Lučinou Smetanovou připravil zapékané palačinky se špenátem.

Krémová míchaná vajíčka
Ingredience na 1 porci
60 g Lučiny Smetanové
2 vejce, prošlehaná
½ avokáda, nakrájeného na plátky
4 cherry rajčata
hrst klíčků ředkve či jiných (řeřicha, hrách, vojtěška, červená řepa)
chléb či jiné pečivo
lžička černého sezamu
lžička másla
sůl a pepř dle chuti

Postup:
Na pánvičce rozehřejte máslo. V misce prošlehejte vejce se solí a lžící Lučiny Smetanové. Vlijte na pánev a smažte do zhoustnutí. Chléb namažte Lučinou Smetanovou, ozdobte na plátky nakrájeným avokádem a posypte černým sezamem. Cherry rajčátka nakrájejte a smíchejte s výhonky. Vajíčka podávejte s obloženým chlebem, klíčky a rajčátky.

Rajčatová polévka
Ingredience na 4 porce
120 g Lučiny Smetanové
2 cibule
4 velká rajčata
2 lžíce rajčatového protlaku
1 l zeleninového vývaru
50 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
3 lístky bobkového listu
3 kuličky nového koření
snítka oregana
1 lžíce třtinového cukru + na dochucení
sůl a pepř dle chuti
listy čerstvé bazalky na ozdobu

Postup:
Na olivovém oleji nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, krátce orestujte, poté rajčatový protlak, cukr, sůl a opět zarestujte. Vsypte na kostky nakrájená rajčata a zalijte vývarem. Přidejte bylinky a koření. Vařte do změknutí. Vyjměte bobkový list, oregano a nové koření. Vmíchejte Lučinu Smetanovou a polévku rozmixujte. Servírujte s lístky bazalky.

Tip:
Přidejte lžičku Lučiny Smetanová přímo na talíř.

Bramborový salát
Ingredience na 4 porce
120 g Lučiny Smetanové
1,5 kg brambor uvařených ve slupce
0,5 kg mrkve, oloupané a uvařené
3 vejce, uvařená, oloupaná
1 velké jablko
150 g mraženého hrášku, spařeného
4-5 nakládaných okurek
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce majonézy
sůl a pepř podle chuti

Postup:
Uvařené brambory nechte vychladnout a poté oloupejte, nakrájejte na kostičky spolu s mrkví, okurkami a vajíčky. Jablko nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte Lučinu Smetanovou, hořčici, majonézu, sůl a pepř. Přidejte brambory, mrkev, hrášek, vejce, okurky a jablko.

Tip:
Přidejte lžičku Lučiny Smetanová přímo na talíř.

Tagliatelle s lososem
Ingredience na 4 porce
120 g Lučiny Smetanové
330 g čerstvých těstovin, typ tagliatelle
300 g čerstvého filetu z lososa bez kůže
2 šalotky
3 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
2 lžíce olivového oleje
hladkolistá petržel
hoblinky parmezánu
sůl a pepř podle chuti

Postup:
Šalotky a česnek nasekejte nadrobno. Do kastrůlku nalijte lžíci olivového a vsypte šalotku s česnekem, nechte zesklovatět. Na vedlejší pánvi rozpalte lžíci oleje. Filety z lososa nakrájejte na větší kostky a jemně posolte. Vložte je na rozehřátou pánev se snítkami tymiánu. Zprudka osmahněte. Když je šalotka s česnekem změklá, plotýnku s kastrůlkem ztlumte a vložte Lučinu Smetanovou, aby se rozpustila a prohřála. Do hrnce nalijte 2 litry vody a přiveďte k varu. Vodu osolte a vsypte těstoviny, vařte 2-3 minuty na skus. Sceďte a v hrnci nechte trochu vody. Přidejte omáčku z Lučiny Smetanové, nasekanou petržel a promíchejte. Na talíř dejte těstoviny, přidejte kousky lososa a posypte parmezánem a petrželí.

Zapékané slané palačinky podle Zdeňka Pohlreicha
Ingredience pro 4 osoby
Suroviny na těsto:
250 g hladká mouka
550 ml mléka
3 vejce

Suroviny na náplň:
120 g Lučiny Smetanové
cibule
česnek
500 g listového špenátu
1 vejce
200 g tvrdého sýru (např. eidam)

Postup:
Připravte těsto. Mouku, mléko, vejce a sůl smíchejte v misce a nechte 30 minut odležet. Na pánev na palačinky dejte kapku oleje, rozpalte a vlijte tenkou vrstvu těsta tak, aby se rozprostřela rovnoměrně po celé pánvi. Osmažte palačinky dozlatova z každé strany a odložte stranou. Z těsta takto postupně připravte 12-15 palačinek. Připravte náplň. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek na plátky. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, vložte cibuli a osmažte ji dosklovita, přidejte na plátky pokrájený česnek a po dvou minutách přidejte špenát, osolte, opepřete a spařte. Jakmile listy slehnou, přidejte Lučinu Smetanovou, vajíčko, 1 strouhaného eidamu a provařte 3−4 minuty. Odstavte a nechte vychladnout. Zapékací misku vymažte tukem. Z palačinky udělejte v ruce kapsičku nebo z ní vytvořte přeložením kornout a naplňte ji směsí. Takto plňte všechny další palačinky a skládejte je vedle sebe do zapékací mísy tak, aby nevytekly. Navrch zasypte zbytkem nastrouhaného eidamu a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15–20 minut.

Malinový cheesecake
Ingredience na 8 porcí
480 g Lučiny Smetanové
100 g měkkého tvarohu
200 g máslových sušenek
100 g másla
4 lžíce malinového džemu
250 ml smetany ke šlehání
1 sáček práškové želatiny
2 lžíce moučkového cukru
100 ml vody
čerstvé maliny a máta na ozdobení

Postup:
Sušenky rozemelte najemno. Máslo nechte rozpustit a vlijte k sušenkám, promíchejte. Na dno koláčové formy nasypte směs sušenek s máslem a upěchujte. Dejte do lednice ztuhnout. V míse si smíchejte Lučinu Smetanovou s tvarohem a moučkovým cukrem. Do vody nasypte želatinu a nechte nabobtnat. Přelijte směs do kastrůlku a nechte zahřát. Přidejte malinový džem a důkladně promíchejte, dokud želatina nebude rozpuštěná. Šlehačku vyšlehejte dotuha. Šlehačku vmíchejte do krému a přidejte malinovou směs, zamíchejte. Směs navrstvěte na sušenkovou krustu a dejte vychladit do lednice, ideálně přes noc. Před servírováním ozdobte čerstvými malinami a snítkami máty.

Doporučená maloobchodní cena: 31,90 Kč za 120 g

Zdroj a foto: mojelucina.cz/recepty, Moje Lučina, @moje_lucina

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.