Zažijte zase chuť dětství – jídla, která jsme milovali a zapomněli

S oblibou jsme si pochutnávali na jídlech, která z našich jídelníčku postupně vymizela. Některá jsme prostě zapomněli, jiná byla převálcována trendy zahraniční kuchyní, další upadla v nemilost v honbě za dokonale zdravou stravou. Myslíme, že přišel čas, abychom si zavzpomínali na výborné domácí šunkofleky, knedlíky plněné masem, rohlík s paštikou, krupicovou kaši, chléb obalený ve vajíčku nebo na uzené s kaší. 

Česká kuchyně je náramně bohatá a také velmi chutná. Pojďme ji trochu oslavit a přichystat si k večeři jídla, která jsme si užívali v dětství. Na co vás nalákáme a co do svého jídelníčku zase čas od času zapojíte vy?

Knedlíky plněné masem 
Výborné bramborové těsto, najemno připravené uzené a dozlatova orestovaná cibulka. Dříve tradiční jídlo, kterého byly plné restaurace i jídelny, dneska už si na něj vzpomenou jen v pravých venkovských hostincích a pomalu ho obnovují šéfkuchaři v hipsterských podnicích. Bramborové knedlíky plněné masem jsou perfektním tipem na podzimní nebo zimní večeři. Zasytí, zahřejí a když je doplníte o kysané zelí, dodáte tělu také řadu cenných vitamínů. Náš tip: Uzená rolovaná plec Váhala, Cena: 160,20 Kč/kg

Rohlík s paštikou
Mazali nám ho maminky na dovolených pod stanem a tatínci, když někdy měli na starosti večerní hlídání a vaření. Koupit si po práci pár kvalitních čerstvých tukových rohlíků a namazat si je kvalitní paštikou zní jako příjemná retro chvilka, nemyslíte? Náš tip: Farmářská paštika Váhala,Cena: 49,60 Kč/ks

Domácí šunkofleky
Snad vám v mysli nenaskočily ty suché ze školní jídelny! Nám se sliny zbíhají nad poctivými šunkofleky maminčiny kuchyně. Aby byly dobré a stihly se sníst dřív, než vychladnou, základem je dostatek kvalitní šunky. Někdo jí rád vymění i za uzené. Můžete klidně vyzkoušet kombinaci obojího, chutím se meze nekladou. Přisypte také zeleninu a hodně sýra.  Náš tip: Myslivecká šunka nejvyšší jakosti Váhala s 90% obsahem masa z vepřové kýty, Cena: 234,70 Kč/kg

Krupicová kaše
Stejně jako se k ní dříve uchylovaly maminky a babičky, když děti honila mlsná, ze stejného důvodu si jí můžeme dopřát i dnes. Stačí při dalším nákupu do košíku přihodit krupičku. Tu lahodnou chuť, které se nemůžeme nabažit vytvoří správný podíl mléka a krupičky a navrch pochopitelně dostatek kakaa a rozpuštěného másla.

Uzené s kaší
Poctivý plátek libového uzeného s domácí bramborovou kaší – to je oběd, po kterém dříve zbývaly jen vylízané talíře. Zanevřelo se na něj bez důvodně – uzené maso je plné bílkovin a stejně tak jsou cennou surovinou v našem jídelníčku brambory. Abyste si opravdu pochutnali, vyberte si kvalitní libové uzené. Náš tip: Mistrovo uzené Váhala s 90% obsahem masa, Cena: 172,60 Kč/kg

Chléb obalený ve vajíčku
Lidově mu říkejme prostě nouzovka. Ideální recept, díky kterému zpracujete starý chleb, který by se jinak musel vyhodit. Postačí jen rozkvedlat vajíčko s trochou mléka, soli a pepře a krajíce chleba obalit. Pak šup s nimi na pánev do rozehřátého oleje. Kdyby vás náhodou přepadly výčitky ze smaženého, napravte si reputaci tím, že si k chlebům nakrájíte pořádnou porci zeleniny.

Utopenec s cibulí a chlebem
Výborné špekáčky, dostatek cibule a perfektně namíchaná směs koření dají dohromady nezaměnitelnou chuť občerstvení, které dnes známé spíš jako pochoutku k pivu. Jako malí je mnoho z nás uždibovalo tátovi. Dneska si můžeme dopřát utopence celého sami pro sebe. Kupte si k němu čerstvý chléb s křupavou kůrkou a v televizi zapněte českou klasiku. Co víc si přát od pochmurného zimního večera v pohodlí domova?! Náš tip: Chalupářské utopence Váhala, Cena: 68,30 Kč/kg

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.