Každý druhý Čech chce nahradit maso něčím lehčím. Lunter připravil originální vánoční recepty s tofu

Maso hraje v jídelníčcích Čechů významnou roli, ale výsledky nejnovějšího průzkumu  ukázaly, že se situace postupně mění. Téměř polovina Čechů (49 %)1 by ráda nahradila maso lehčí a stravi telnější alternativou, 7 % si na masitá jídla nepotrpí a vyměňuje je i o Vánocích například za tofu. Speciální  vánoční edice přírodního a uzeného Lunter Tofu přináší netradiční jednoduché recepty, které ozvláštní  vánoční tabuli i pohoštění během svátků. 

Vánoce si většina z nás nedokáže představit bez smaženého kapra, řízků, bramborového salátu a cukroví. Po tvrdil to také nejnovější průzkum společnosti Alfa Bio, který ukázal, že 67 % Čechů si o vánočních svátcích bez  výčitek dopřává všeho, co k nim patří. Pouze 4 % se ve stravování hlídá a snaží se, aby o Vánocích příliš nehřešili.

Ačkoliv je maso mezi obyvateli České republiky stále velmi populární, mnohem více se nyní projevuje ochota lidí  zkoušet nové věci a chutě, a to i o Vánocích. V dnešní době konzumuje tofu a jiné sójové výrobky 27 % Čechů  a dalších 20 % je chce ochutnat. O Vánocích je různým rostlinným alternativám včetně tofu otevřeno 7 % Čechů.

V čem tkví popularita tofu a sójových výrobků 
Lunter tofu obsahuje minimálně 43 % proteinů z doporučené denní dávky, vápník a další tělu prospěšné  látky. Je skvělým zdrojem vlákniny, pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a má příznivý glykemický index.  Právě tyto benefity tofu jsou jedním z hlavních důvodů, proč ho lidé zařazují do jídelníčku (38 % Čechů). Pro  57 % Čechů je tofu způsobem, jak si zpestřit stravu a 42 % jednoduše chutná.

Pokud o Vánocích lidé zůstávají věrní tradicím a připravují na Štědrý den řízky, smaženého kapra nebo vinné  klobásy, tak po vánočních svátcích by až 37 % lidí ocenilo tip na jednoduché a odlehčené recepty. Právě pro to Lunter připravil výhodné vánoční dvojbalení Lunter Tofu s příchutí natural a uzené, která jsou doplněná  originálními a jednoduchými recepty s tofu. Tyto recepty najdete také na YouTube kanálu LUNTER.  

„Vánoce jsou pro mnohé obdobím, kdy si dopřáváme, ale po nich občas přichází výčitky svědomí. Chutné  recepty s Lunter Tofu mohou nahradit některé z hůře stravitelných jídel a zároveň oživí nejen štědrovečerní  tabuli, ale jako pohoštění je ocení i hosté o vánočních svátcích. Tofu totiž nevnímáme jako potravinu pro ve gany a vegetariány, ale pro všechny, kteří se zajímají o zdravou stravu, kteří rádi dbají na vyvážený jídelníček  a současně si chtějí vychutnat tradiční vánoční recepty. Takto připravená jídla z tofu jsou rychle hotová,  zdravá a velmi chutná,“ vysvětluje Anna Buzinkay, marketingová ředitelka Lunter.

LUNTER Perníkové sušenky 
Ingredience: 1 LUNTER Tofu natural, 2 lžíce oleje, 100 g cukru, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička mleté skořice, 300 g hladké špaldové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sůl

Postup: LUNTER Tofu natural rozmixujeme na hladkou hmotu. Olej s cukrem vyšleháme v mixéru najemno a přidáme rozmixované tofu. Mícháme při nižších otáčkách, dokud se hmoty nespojí. Pak postupně přimícháme koření, mouku, prášek do pečiva a sůl. Z hotového těsta ručně vytvoříme menší placky, které klademe na plech s pečicím papírem a pečeme 12–13 minut při teplotě 180 °C.

Vánoční zelňačka s LUNTER Tofu 
Ingredience: 1 LUNTER Tofu uzené, 100 g sušených hub,  2 cibule, 300 g kysaného zelí, 200 g brambor, 2 l zelenino vého vývaru, 1 lžička kmínu, 1 lžička červené papriky, 1 lžička  nového koření, 50 g sušených švestek

Postup: Nejprve sušené houby zalijeme vodou. Cibuli na jemno nakrájíme a zpěníme na oleji. Pak přidáme mletou  papriku, kysané zelí, na kostky pokrájené brambory a kmín.  Vše zalijeme vývarem, přidáme koření a namočené houby.  Vaříme doměkka asi 25 minut. Pak přidáme na malé kostky  pokrájené LUNTER Tofu uzené a sušené švestky. Povaříme  a dochutíme.

Smažené LUNTER Tofu  s bramborovým salátem 
Ingredience: 1 LUNTER Tofu uzené, 100 g strouhanky, 3 dcl mléka, 50 g hladké mouky, sůl, olej

Postup: V misce smícháme mouku s mlékem a solí na hladké těstíčko. LUNTER Tofu uzené nakrájíme na požadovaný tvar, ponoříme do těsta a následně do strouhanky. Osmažíme do zlatova. Podáváme s oblíbeným bramborovým salátem.

Pečené LUNTER Tofu s červeným zelím 
Ingredience: 1 LUNTER Tofu naturální, 1 lžička kmínu, 2 lžičky sójové omáčky, 1 cibule, 1 lžička soli, 150 g červeného zelí, 1 lžíce cukru, 50 g brusinek, 2 bramborové lokše

Postup: LUNTER Tofu naturální nejprve marinujeme v sójové omáčce smíchané s kmínem a cukrem. V hrnci zpěníme cibuli dozlatova, přidáme kmín a cukr a zkaramelizujeme. Přidáme červené zelí, podlijeme vodou a podusíme do měkka. V závěru osolíme a přidáme brusinky. Tofu vyjmeme z marinády, necháme okapat, položíme na plech a pečeme 15 minut při 220 °C.

Hubník s LUNTER Tofu 
Ingredience: 2 LUNTER Tofu uzené, 100 g krupice, 6 stroužků česneku, 4 housky nebo rohlíky, 1 cibule, 4 dcl mléka,  1  lžička kmínu, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli, půl lžičky pepře, 350 g sušených hub

Postup: Rohlíky nakrájíme a zalijeme mlékem. Přidáme krupici a necháme nabobtnat. Změklé houby, cibuli a česnek krátce orestujeme. Přidáme majoránku, kmín a dochutíme solí a pepřem. Směs promícháme spolu s  pečivem a na pánvičce si zatím orestujeme nakrájené LUNTER Tofu uzené. Hotové tofu přidáme do směsi a pak vše vložíme do vymazaného plechu. Pečeme cca 20 minut při teplotě 190 °C.

1 Průzkum Češi a tofu nejen o Vánocích realizovala pro společnost Alfa Bio agentura STEM/MARK v listopadu 2020. Data  byla zpracovaná na reprezentativním vzorku 512 respondentů.

Zdroj a foto: Lunter

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.