Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

Medové cukroví s jogurtovo-ořechovým krémem
Spojení křehkého medového těsta a jemného jogurtového krému s oříšky je pro vánoční tabuli jako stvořené. Místo tradičních „vlašáků“ můžete samozřejmě použít jakékoliv jiné vlastní ořechové favority.

Suroviny na těsto:
550 g hladké mouky
200 g cukru moučka
60 g másla
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
4 lžíce medu

Suroviny na krém:
750 g bílého Selského jogurtu Hollandia
150 g vlašských ořechů
8 lžic slazeného kondenzovaného mléka

Hladkou mouku na podsypání
Vlašské ořechy na ozdobu

Postup:
Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (případně utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky. Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je do jednolitého těsta. Pracovní desku si posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3–4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 5–10 minut dle síly těsta. Jakmile máme cukroví upečené, pustíme se do přípravy krému: Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme cukroví. Jako ozdobu přilepíme na vršek cukroví kapkou krému polovinu vlašského ořechu. Můžete použít i ořechy v karamelu. Cukroví uchováváme v lednici a spotřebujeme ideálně do 1 týdne.

Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou
Perníčky patří mezi naprostou vánoční klasiku. Pojďte na ně letos trochu jinak – s jogurtem a čokoládovou polevou.

Suroviny na těsto:
300 g hladké mouky
175 g bílého Selského jogurtu Hollandia
100 g cukru
1 vejce
1 žloutek
20 g oleje
15 g medu
5 g perníkového koření
5 g jedlé sody
Na čokoládovou polevu:
100 g kvalitní čokolády
10 g kokosového oleje

Postup:
V misce si smícháme cukr, med, vejce a žloutek, přidáme jogurt, koření a olej. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou. Vypracujeme těsto. Připravíme si misku s vodou a plechy s pečicím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme malé hromádky na plech. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut. Čokoládová poleva: Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit a důkladně smícháme. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády, případně můžeme jen dekorativně pocákat.

Bramborový salát s jogurtem
Bez bramborového salátu to na Vánoce nejde. Zkuste u něj letos vyměnit hutnou majonézu za lehký bílý jogurt. Na chuti nijak neztratí a vy se jistě bez dodatečných kalorií rádi obejdete.

Suroviny na 4 porce:
800 g brambor
60 g červené cibule
4 jarní cibulky
8 lžic bílého Selského jogurtu Hollandia
4 vejce
4 nakládané okurky
Česnek
Hořčici
Sůl
Pepř
Citronovou šťávu

Jak na to?
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, poté oloupeme. Vejce uvaříme natvrdo. Brambory, vejce, jarní cibulku, červenou cibuli a nakládané okurky pokrájíme na kostičky. Vše smícháme s utřeným česnekem. Na dip do salátu budeme potřebovat bílý Selský jogurt Hollandia, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše smícháme dohromady a vmícháme do připraveného salátu.

Přejeme vám krásné odlehčené svátky a dobrou chuť!

Zdroj a foto: Hollandia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.