Modré zlato v brdských lesích – BIO Levandule Chodouňská ukazuje léčivou moc přírody. Vydejte se za příběhem Levandulového údolí

Pokud zavítáte do středočeské Chodouně, můžete získat dojem, že jste se ocitli v Provence, místě vyhlášeném nekonečnými lány levandule. Za tímto zázrakem u nás stojí dvě dámy, Helena Neumannová a Milena Krčálová, které dnes vlastní unikátní tříhektarové pole s 45 tisíci BIO levandulemi.

Přítelkyně z Levandulového údolí
Helena a Milena jsou spolužačky ze základní školy, obě rovněž vystudovaly i střední zdravotní školu. Jejich cesty se znovu setkaly v roce 2008, kdy spolu začaly podnikat a založily společnost Creative World, kde pořádaly tematické eventy, narozeninové oslavy, vzdělávaly školáky a pořádaly další akce pro děti i dospělé. Levanduli lékařskou začaly pěstovat na poli u Chodouně ve středních Čechách v roce 2014.

A jak to celé začalo? „Když jsem poprvé před více než 20 lety navštívila svého otce ve Venezuele, setkala jsem se poprvé tisíce kilometrů od domova s kouzlem a sílou bylin. Aloe, které pomáhalo s desítkami problémů, jako jsou popáleniny, hematomy, odřeniny, zranění a tržné rány, mě doslova okouzlilo. Deyanera, druhá žena mého otce, zde navíc pracovala s kořeny i bylinami, které jsem vůbec neznala. Tady jsem dokonale pochopila moc a sílu přírody,“ říká Helena Neumannová.

Do bylinkaření se s Milenou pustily před více než 10 lety. Oblast středních Čech je pro tuto aktivitu velmi příhodná. Vzhledem k jílovité půdě se tu daří především šalvěji, mátě, mateřídoušce – a především levanduli lékařské, královně všech bylin. Začátky nebyly snadné, ale díky pevné vůli obou kamarádek se podařilo téměř nemožné – osadit 3 hektary pole s 45 tisíci BIO levandulemi. Pro svůj levandulový sen si nemohly vybrat vhodnější místo. Kouzelné Levandulové údolí se totiž nachází v samém srdci Geoparku Barrandien na bývalých vápencových mořích. Nedaleko naleznete hrady Točník, Žebrák, Křivoklát, Nižbor s keltským oppidem nebo zámek v Hořovicích. Brdské lesy se tak mísí s opojnou vůní Levandulového údolí a nabízí novodobým poutníkům klid, mír, pohodu, odpočinek a hlavně zdraví z čisté přírody.

BIO Levandule Chodouňská léčí tělo i duši
Silice obsažené v BIO Levanduli Chodouňské zklidňují nervovou soustavu, podporují trávení a klidný spánek, uvolňují napětí i plynatost. Levandule optimálně podporuje imunitu, léčí a hojí, protože obsahuje značné množství přírodních antioxidantů, antibiotik nebo antiseptik. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, je vhodná na detoxikaci, pomáhá při diabetu, nadváze, vysokém krevním tlaku i cholesterolu. Dezinfikuje tělo i duši, stimuluje nervový tonus, ulevuje od trávicích potíží.

V Levandulovém údolí z této léčivé byliny vyrábějí například čaje, oleje, sušenky, koření, limonádu, snack, raw tyčinky, a dokonce i sekt. Produkty z levandule lékařské v BIO kvalitě pomáhají při bolestech žaludku, migréně, špatném trávení, zadržování vody v těle, bolestech hlavy a páteře krční i bederní, nespavosti, stresu, nervovém vypětí a na uklidnění. Bylina působí i spasmolyticky – uvolňuje křeče a napětí. Levandule Chodouňská v BIO kvalitě se využívá také při léčbě kašle, zánětů dutiny ústní i průdušek, aftů i oparů. Čaj i obklady jsou pomocníkem při problémech trávení, nevolnosti, pocitu na zvracení, pálení žáhy, plynatosti i bolestech břicha. Spánky pomazané olivovým olejem s macerovanou levandulí uklidňují napjaté svaly, křeče, bolesti hlavy, pomáhají zvládat nervozitu, stres, stavy úzkosti a strachu. Při větších potížích doporučujeme dát si denně na rajčata či salát, který máte rádi, dvě lžíce oleje s levandulí a zdravě si pochutnat.

Extra virgin olivový olej s BIO levandulí můžete použít také na lupenku, bércové vředy v raném stádiu, ekzémy atopické i akutní, popáleniny I. stupně, spálení od slunce apod. Levandule působí také jako repelent, odpuzuje hmyz i parazity.

Rostlinné extrakty jsou dohromady s přírodními produkty vždy míchány tak, aby se dosáhlo nejlepšího možného využití jejich přírodní síly a vzájemné snášenlivosti.

Využití nalezne levandule také v podobě krásných kytic nebo dekorací pro lepší spánek, zklidnění nervů a provonění mnoha domovů.

Z historie královny bylin
Proud pozitivní energie je v případě levandule spojen s nádhernou opojnou vůní. Její krása bere smrtelníkům dech. Tolik vzácných vlastností jedné rostliny mohou závidět byliny, květiny i stromy. Nevšední chuť spojená s pestrými léčivými účinky, relaxační schopnost, umění pohladit po duši i mysli – a přesto tolik skromná na podmínky k životu. To je Lavandula angustifolia – levandule lékařská. Milovali ji egyptští faraóni, obdivovali ji staří Řekové i Římané, nechyběla na žádném královském dvoře ani talíři. Apatykáři i léčitelé bez ní nechtěli pomáhat.

Staří Egypťané, Estruskové, Féničané i Arabové využívali levanduli k výrobě parfémů, esenciálních olejů, vonných silic, ale i mumifikování těl mrtvých. Když byla v roce 1922 objevena hrobka faraona Tutanchamona, našli tam archeologové kromě vzácných artefaktů také nádobu se sušenou levandulí. Její vůně totiž v této době patřila k nejdražším parfémům. Také slavná Kleopatra byla pomazána levandulovým olejem na cestu do dalšího světa. První zmínku o této kouzelné bylině najdeme u lékaře, botanika a lékárníka Pedania Discorida (40 – 90 n. l. ), který ji popsal ve své rozsáhlé encyklopedii. Z antického Řecka se sláva levandule začala šířit do Evropy. Historici se domnívají, že ji kolem roku 600 př. n. l. začali hojně využívat ve Francii, kde ji pěstují dodnes. Postupně zdomácněla v celé Evropě.

Levandule se využívala k léčbě bolesti hlavy a krku a k hojení ran a popálenin. V Evropě vděčíme za péči o tuto bylinu především klášterním zahradám. Benediktini, kteří přišli v 10. století do Čech a v 11. století na Moravu, našli v jejím pěstování značné zalíbení. A tak se od 10. století těšíme z levandule na našem území i my.

Tip z levandulové kuchařky
BIO Levandule Chodouňská je nekonečným zdrojem inspirace pro nejrůznější sladké i slané pokrmy. Oblíbíte si je nejen díky charakteristické elegantní vůni levandule, ale také pro příznivé účinky na vaše zdraví a imunitu. Jako úplný základ pro vaše kuchyňské experimenty poslouží levandulová masa, která se skvěle hodí jako přísada do omáček na červená i bílá masa, na ryby, do pudinků, cheesecaků, tvarohů, jogurtů, marmelád, medu nebo dresinků. Oceníte ji také při přípravě dezertů, dortů, buchet, koláčů, krémů nebo polev.

Levandulová masa z čisté BIO Levandule Chodouňské
Ingredience:
2 lžičky BIO čaje z čisté BIO Levandule Chodouňské
100 g BIO třtinového cukru s BIO Levandulí Chodouňskou
1 BIO citron

Postup:
Pochutnejte si na hrnku našeho BIO levandulového čaje (dvě lžičky levandulového čaje na půl litru vroucí vody). Dejte stranou 10 ml čaje a povařte jej se 100 g třtinového cukru s BIO Levandulí Chodouňskou. Míchejte na prudkém ohni tak dlouho, až vznikne levandulová masa. Vaření, pečení, smažení i grilování s levandulovou masou získá zcela nový švih!

Zdroj a foto: www.levanduloveudoli.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.